Jos joku olisi keksinyt varman keinon ennustaa tulevaa, hän olisi tänä päivänä miljardööri. Valitettavasti tulevaisuutta on kuitenkin mahdotonta ennustaa, vaikka joitakin käänteitä on mahdollista ennakoida. Tästä samaisesta syystä monien elämässä tulee eteen sekä ylä- että alamäkiä; toisinaan menee hyvin ja toisinaan kohtaamme yllättäviä sairastumisia, tulomme tippuvat tai jäämme työttömiksi.

Vaikka yritämme koulia itseämme kohtaamaan elämän pienemmät ja suuremmat haasteet avoimin mielin, valitettavasti oma pankkitili ei usein pysty samaan. Kuka tahansa voi tarvita lainaa missä tahansa vaiheessa elämää, oli sitten hyväpalkkaisessa säännöllisessä työsuhteessa tai ei.

Suomalaisten kynnys lainaamiselle on laskenut viimeisten vuosikymmenien aikana paljon. Lainaamisessa itsessään ei siis ole mitään väärää, vaan tärkeintä on, että lainaa otetaan vain silloin, kun lainan takaisinmaksu pystytään sovittamaan realistisesti omaan talouteen. Tässä artikkelissa jaamme hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten jokainen voi tarvittaessa hakea lainaa.

Vertaile suosituimmat jokaiselle sopivat lainat

Voiko kuka tahansa saada lainaa?

On eri asia hakea lainaa ja saada lainaa. Periaatteessa kuka tahansa voi hakea lainaa, mutta on tärkeää, että täytät hakijana kaikki ehdot lainan saamiselle. Jokainen pankki ja rahoituslaitos määrittelee omille lainapalveluilleen omat ehtonsa. Yleisimpiä niistä ovat kuitenkin Suomen kansalaisuus tai vakituinen asuinpaikka Suomessa, täysi-ikäisyys ja puhtaat luottotiedot. Tämän olettamuksen pohjalta voimmekin sanoa jo tässä vaiheessa, että hakijat, jotka eivät täytä edellä mainittuja ehtoja, eivät todennäköisesti saa lainaa – ainakaan niin helposti ja edullisesti.

Joissakin tapauksissa toki luottotiedot menettänyt henkilö voi saada lainaa. Koska luotonmyöntäjät käyttävät hakijoiden luottotietoja tärkeänä mittarina lainaamisen riskin arviointiin, on loogista, että monet pankit ja rahoituslaitokset eivät halua tarjota lainaa luottotiedottomalle. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, suosittelemme tällöin ottamaan yhteyttä suoraan luotonmyöntäjään selvittääksesi, onko sinulla mahdollisuutta saada lainaa esimerkiksi takauksen avulla.

Myös lainasummalla ja laina-ajalla on suuri merkitys siihen, voitko saada lainaa. Jos hakemasi lainasumma on suuri ja laina-aika on pitkä, tällöin luotonmyöntäjä todennäköisesti vaatii sinulta tiukempia lainaehtoja. Suuremmissa lainasummissa esimerkiksi säännölliset ja riittävät tulot ovat tärkeä ehto. Voit myös parantaa mahdollisuuksiasi lainan saamiseksi hakemalla lainaa yhteishakijan kanssa. Tällainen henkilö voi olla esimerkiksi avo- tai aviopuoliso.

Lainaa elämän ylä- ja alamäkiin

On varsin turvallista väittää, että lähes jokainen meistä tulee tarvitsemaan lainaa jossain elämänsä vaiheessa. Se voi olla esimerkiksi opintolaina, asuntolaina, autolaina, kulutusluotto, luottokortti, osamaksu, joustoluotto, yhdistelylaina… Käyttötarkoituksia on lähes yhtä monta kuin on lainan hakijoitakin!

Lainan ottamisesta tulee monelle ajankohtainen aihe silloin, kun edessä on arvokkaampia hankintoja, mutta omat säästöt eivät riitä näiden hankintojen kattamiseen. Monet esimerkiksi valmistautuvat uuden auton tai kesämökin ostoon säästämällä, mutta joutuvat kattamaan lopun summasta lainalla, sillä monilta ei usein löydy pankkitililtä useiden kymmenien tuhansien eurojen arvoista summaa. Toisissa tapauksissa lainan tarve voi puolestaan olla vain muutama sata euroa – esimerkiksi kiireellisen laskun maksamista varten.

Mistä lainaa edullisella korolla?

Jokainen haluaa tietysti löytää lainaa mahdollisimman edullisella korolla. On hyvä pitää mielessä, että jokainen luotonmyöntäjä käsittelee jokaisen lainahakemuksen hakijakohtaisesti, joten oma korkotasosi riippuu pitkälti siitä, miten hyvän maksukyvyn pystyt lainahakemuksessasi esittämään.

Samalla on kuitenkin totta, että lainamarkkinoilla toimii tänä päivänä niin monia eri pankkeja ja rahoituslaitoksia, että näiden vaihtoehtojen joukosta voi olla vaikeaa löytää paras lainatarjous. Tällöin helpoin ja nopein tapa löytää juuri itselleen edullisin laina on kilpailuttaa lainatarjoukset lainanvälittäjällä.

Lainanvälittäjät tarjoavat kuluttajille lainojen vertailupalveluita maksuttomasti ja ilman sitoumuksia. Voit siis täyttää lainahakemuksen suoraan lainanvälittäjän sivuilla ja istua alas odottamaan lainatarjouksia lainanvälittäjän kanssa yhteistyössä toimivilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Suurin osa näiden luotonmyöntäjien hakuprosesseista on automatisoituja, joten voit saada ensimmäiset lainatarjoukset jo muutamien minuuttien sisällä lainahakemuksen lähettämisestä. Näin voit helposti vertailla lainatarjouksia keskenään ja löytää niiden joukosta juuri itsellesi sopivimman lainan.

Lainaa moneen eri tarpeeseen fiksusti

Lainaa ei kannata hakea vain sen takia, että voit saada sitä. Ennen lainaprosessin aloittamista on hyvä istua alas miettimään, tarvitsetko oikeasti lainaa ja oletko valmis kantamaan täyden vastuun lainan takaisinmaksusta. Lisäksi lainaa ei tule missään tapauksessa hakea ”turhia” menoja varten. Lainarahalla on tarkoitus kattaa arjen pienempiä ja suurempia tärkeitä hankintoja, eikä rahoittaa esimerkiksi viikonlopun baari-iltaa.