Mistä hankkia lisätuloja työn ohessa? Ehkä sinua kiinnostaa taloudellinen riippumattomuus, tai oman bisneksen aloittaminen sivutyönä. Tai ehkäpä olet vain etsimässä tapaa miten tienata rahaa netissä tai kotona päivätyösi ohella, jotta voisit parantaa taloudellista asemaasi. Ehkä oletkin jo kokeillut useita eri keinoja ansaita rahaa kotona – tuloksetta. Ei kannata kuitenkaan lannistua vielä, sillä riippuen osaamisestasi sekä taidoistasi, useamman satasen, tai jopa tuhansien eurojen tienaaminen sivutyönä voi olla kätesi ulottuvilla.

Mitä ikinä teetkin työksesi, kiitos internetin ja etätyön tekemisen mahdollisuuden, rahan tekeminen ei välttämättä ole enää jatkuvaa ja loputonta puurtamista. Tämän yhteiskunnassa sinun täytyy vain tarttua mahdollisuuksiin, joita tämä digitaaliajan maailma tarjoaa – eikä aikaakaan, kun huomaat tienaavasti kelpo lisätienestiä työsi ohella.

Osa tässä artikkelissa läpi käydyistä strategioista mahdollistaa rahan tienaamisen nopealla aikavälillä, kun taas toiset vievät enemmän aikaa ja panostusta. Jokatapauksessa, lue artikkeli läpi ja valitse omiin tavoitteisiisi ja elämäntilanteeseesi soveltuva tapa kuinka tienata rahaa. Siitähän tässä on loppupeleissä kyse.

Rahan ansaitseminen netissä

Millainen olisi hyvä sivutyö kotona? Netti mahdollistaa miltei loputtomasti työtehtäviä myös kotioloissa. Tienaa rahaa kotona ja netissä näillä vinkeillä:

1. Sijoittaminen

Ehkä tylsin, mutta kaikkein tärkein vaihtoehto ansaita rahaa netissä on sijoittaminen. Sijoittaminen on kiistatta yksi parhaista keinoista tienata rahaa ja passiivista tuloa pitkällä aikavälillä. Monet tekevät sen virheen, että ajattelevat aloittamaan sijoittamisen, vasta kun tulot ovat riittävällä tasolla. ”Ehkä sitten kun tienaan yli 5000e/kk…” Sijoittaminen on tällä listalla ykkösenä, ja se kannattaa aloittaa heti.

Miten aloittaa sijoittaminen:

Jos et ole kokenut sijoittaja, suosittelen aloittamaan sijoittamisen indeksirahastoista. Sijoittaminen kannattaa aloittaa luotettavassa ja edullisessa sijoituspalvelussa, kuten eTorossa. Sosiaalinen sijoituspalvelu eToro tarjoaa monipuolisia sijoitusmahdollisuuksia, sekä helpon käyttöliittymän sijoittamisen aloittamiseksi niin puhelimella kuin selaimessakin. Katso lisää eToro:n sijoituspalvelusta.

2. Blogi

Blogin aloittaminen on yksi parhaista tavoista tehdä töitä, silloin kun oma aikataulu sen sallii, ja tienata passiivista tuloa pitkässä juoksussa. Blogin kirjoittaminen on myös täysin paikkariippumatonta työtä.

Intohimosi voi olla on ruoka, matkustaminen, muoti, kodin remontoiminen, autojen rassaaminen, retkeily – bloggaaminen mahdollistaa muuttamaan harrastuksesi elannoksi. Ohessakin tehtynä kyseessä on hyvä sivutyö päätyön ohella.

Miten sitten blogilla voi tienata?

 • Myymällä mainostilaa
 • Mainostamalla affiliate-tuotteita ja -palveluja, joista ansaitset komissioita
 • Myymällä omia fyysisiä tai digitaalisia tuotteita, verkkokursseja, e-kirjoja yms.
 • Käyttämällä blogia markkinointikanavana oman osaamisesi myymiselle

Lisää ansaitsemiskeinoista artikkelissamme blogilla tienaaminen.

3. Tubettaminen

Youtubella tienaaminen on hyvinkin samanlaista kuin rahan tekeminen blogilla – sinun täytyy valita sopiva aihealue ja kasvattaa liikennettä kanavallasi. Kun sinulla on riittävästi katsojia, voit tehdä rahaa youtuben mainoksista, affiliate linkeistä, sponsoroiduista videoista, ja myydä omia tuotteitasi.

Youtube maksoi vuoden 2020 aikana videoita lataaville käyttäjilleen melkein 8,5 miljardia dollaria, joten rahaa alustalla on taatusti saatavilla.

4. Konsultointi

Muistan kun aloittelin ensimmäistä blogiani passiivisen tulon perässä, ja toivoin että joku olisi vastannut miljoonaan kysymykseen jota minulla oli. Ja melkeimpä kaikki yrittäjät tai uutta kokeilevat ihmiset ovat kokeneet saman – alkutaipaleella toivoisi, että pystyisi konsultoimaan joltakin kokeneemmalta konkarilta, jolla olisi vastaukset lukemattomiin kysymyksiin valmiina.

Konsultointia tarvitsevia asiakkaita voi löytää monella tapaa. Yksi tehokkaimmista keinoista on pitää omaan osaamiseen liittyvää blogia, ja mainostaa konsultointipalveluja sitä kautta.

Täytyy myös mainita mielenkiintoinen englanninkielinen nettipalvelu, clarity.fm., joka auttaa konsultaatiota tarjoavia, sekä konsultaatiota tarvitsevia ihmisiä löytämään toisensa.

Palvelu toimii sangen yksinkertaisesti:

 • Konsultaatioapua tarvitseva ihminen saapuu clarity.fm sivulle ja etsii apua valitsemaansa aihealueeseensa
 • He löytävät palvelun kautta sinut, ja soittavat puhelun
 • Clarity.fm:n kautta voitte vahvistaa sovitun sisällön ja hinnan palvelulle
 • Tarjoat konsultaatioapua sopimasi ajan puitteissa, ja saat maksusi ajallaan

5. Freelance kirjoittaminen

Freelance -kirjoittaminen on laaja ala joka pitää sisällään monipuolisia kirjoitustöitä, muun muassa:

 • Markkinointikampanjat
 • Blogiartikkelit
 • Uutiskirjeet
 • E-lehtien sekä aikakausilehtien artikkelit
 • Katalogien kuvaukset
 • Haamukirjoitukset
 • Nettisivun sisältötekstit
 • Tutkimusrahoituskirjoitukset
 • Tekniset kirjoitukset
 • Tieteelliset artikkelit
 • Kasinoarvostelujen kirjoittaminen
 • Sisällöntuotanto

Freelancerina toimivana kirjoittajana voit tehdä töitä yksityisille yrityksille, mainostoimistoille, sisällöntuotantoon keskittyville mainostoimistoille, tai yksityisyrittäjille. Voit tehdä töitä omien aikataulujesi mukaisesti, ja asettaa tekemällesi työlle halutun palkan, joko tuntipalkkana, tai palkkion/100 kirjoitettua sanaa kohden. Sivutyönä aloitettu kirjoittaminen voi lyhyessä ajassa kasvaa jopa kokopäivätyöksi, josta tienaa melko mukavasti.

Yleisesti freelancer-kirjoittajilta ei vaadita koulutusta tai erikoisosaamista, mutta toki hyvät kirjoitustaidot auttavat pyytämään korkeampaa palkkaa.

Kirjoitustöiden etsimisen voit aloittaa esimerkiksi Upworking Freelance Writing Jobs -puolelta.

6. Netin kilpailut ja kyselypalvelut

Kyselypalvelujen täyttäminen ja kilpailuihin osallistuminen voi olla mainio tapa tienata pientä lisäansiota esimerkiksi bussissa tai junassa istuessa. Kyselypalvelut maksavat sinulle asiakasyritysten markkinakyselyjen täyttämisestä. Aihealueet voivat koskea mitä tahansa maan ja taivaan välillä, ja useimmissa palveluissa voit valita vain sinua kiinnostavia aihealueita.

Kyselyjen täyttäminen ei tosin ole mikään rahasampo, mutta aloittaminen onnistuu alle minuutissa, ja taskurahaa voi tienata helposti 100-200 euroa kuukaudessa luppoaikaa hyödyntämällä.

Kyselypalvelut ja kilpailut joissa on parhaat palkkiot:

7. Verkkokaupan perustaminen

Verkkokaupan perustaminen voi olla erinomainen tapa tienata lisätuloa, ja muuttaa lisätuloa tuova bisnes lopulta päivätyöksi. Ensimmäistä verkkokauppaa perustaessa ei kaikki kuitenkaan mene aina täysin putkeen. Jos olet täysin uusi verkkokauppaliiketoiminnan saralla, on tärkeää aloittaa pienillä investoinneilla. Ensiksi on tärkeää kokeilla, ja nähdä mikä toimii, ja panostaa rahaa enemmän kun tiedetään että myyntiä tulee.

Verkkokaupan pystyyn laittaminen on nykypäivänä helppoa. Esimerkiksi WordPressilla ja Woocommercella saat näyttävän ja ammattimaisen verkkokaupan pystyyn parhaimmillaan jo parissa päivässä.

8. Tee keikkatöitä  fiverr.comissa viikonloppuisin

Freelancerina voit tehdä käytännössä mitä vain. Fiverrin kaltaiset alustat auttavat löytämään sopivia töitä ja asiakkaita, jotta voisit kehittää osaamistasi sekä tienata palvelujesi avulla lisää rahaa.

Freelancerina työskentelemisen etu on sen joustavuus. Käytännössä määrität itse työaikasi, mutta muista että kansainvälisten palvelujen kautta kilpailet koko maailman freelancereiden kanssa, ja tulotaso ei yllä välttämättä alalla vastaavalle palkkatasolle Suomessa. Jokatapauksessa tämä on hyvä tapa saada lisätienestiä kotona.

Katso lisää fiverr.com

9. Tienaa pelaamalla videopelejä

Videopeleillä rahaa? Kyllä. Videopelejä pelaamalla voi tienata lukemattomilla eri tavoilla.

Voit tehdä rahaa mm. kehittämällä ja myymällä käyttäjätilejä eri peleissä, myymällä pelin sisäisiä esineitä, live-streamauksella, tubettamalla, pelitestaajana jne. Toki videopelit vaativat omistautuneisuutta ja intohimoa kohdepelejä kohtaan – toki sitähän monelta pelaajalta löytyy, eikö vain?

10. Sosiaalisen median managerointi

Monilla pienillä yrityksillä on tarvetta sosiaalisen median managerille, koska heillä ei yksinkertaisesti ole aikaa eikä ammattitaitoa ylläpitää aktiivisia sosiaalisen median tilejä kuten Facebookia, Instagramia, Snapchatia tai Twitteriä. Jos sinulla on yhtään ymmärrystä tällä saralla, ota yhteyttä paikallisiin yrityksiin ja tarjoa palvelujasi kuukausittaiseen hintaan. Tämä on helppo tapa ansaita rahaa netissä, huolimatta siitä missä asut.

11. Nettisivujen tekeminen

Jos yksi asia on varma niin Suomessa ei ole pulaa viime vuosisadalle yrityksistä, joiden nettisivut ovat jääneet viime vuosisadalle.

Mobiiliresponsiivisten ja tyylikkäiden nettisivujen myyminen on helppoa pienille yrityksille, sillä pienet toimijat eivät halua maksaa mainostoimistolle 5000 euroa nettisivujen tehtailusta.

Sinun ei tarvitse osata heti käyttää monimutkaisia sisällönhallintajärjestelmiä, sillä nettisivuja voi tehdä ilman osaamista koodaamisen saralla. Sivutyönäkin nettisivuja tekemällä voi helposti tehdä yli 2000 euroa kuukaudessa. Nettisivujen tehtailu on siis todella hyväpalkkaista lisätyötä.

Asiakkaita voit löytää soittamalla paikallisille yrityksille tai selaamalla esimerkiksi Nerot.fi tai UpWork.com sivustojen ilmoituksia.

Vuokraus

12. Vuokraa asuntosi tai ylimääräinen huoneesi

Asunnon tai huoneen vuokraaminen on yksi parhaista tavoista saada lisätuloja. Asukkaiden löytäminen on todella helppoa, kun hyödyntää esimerkiksi AirBnB:n, Tori.fi:n, Vuokraoven ja Oikotien palveluja.

Jotkut ihmiset tekevät rahaa niin, että tienaavat koko elantonsa vuokraamalla useita asuntoja lyhytaikaisiin tarkoituksiin AirBnB:n kautta.

13. Tavaroiden vuokraus

Monelta meistä löytyy vuokrattavaksi kelpaavia tavaroita, kuten harrastusvälineitä, työkaluja, peräkärryjä, suksiboksia jne… Laita tavarasi vuokralle ja anna niiden tuottaa sinulle rahaa – varastossa lojumisen sijasta!

14. Auton vuokraus

Miksi seisottaa autoa parkissa, kun voit vuokrata sen eteenpäin silloin, kun et sitä itse tarvitse?

Suomalainen BloxCar on AirBnB:n kaltainen palvelu autojen vuokraukselle. Netissä toimivassa palvelussa voit listata autosi, ja päivittää helposti saatavilla olevat päivät ja hinnat. BloxCarin kaltainen palvelu on turvallinen tapa vuokrata autosi eteenpäin.

15. Vuokraa autotallisi tai pihatiesi

Mikäli sinulta löytyy tilaa autotallistasi, tai tonttisi ajotiellä on tyhjää tilaa, voit vuokrata ylimääräisen tilan jollekin esimerkiksi autojen tai veneiden säilytystä varten. Etenkin alueilla, joissa on pulaa parkkipaikoista, parkkipaikan vuokraaminen voi olla hyvä keino ansaita rahaa.

Kädentaidot

16. Myy käsitöitä Etsyssä

Oletko luova ihminen? Omien käsitöiden myyminen Etsyn kautta on varteenotettava vaihtoehto

Voit avata oman henkilökohtaisen liikkeesi Etsyyn ja myydä kädentaitojasi ihmisille, jotka etsivät uniikkeja tuotteita. Voit myydä käytännössä mitä tahansa; maalauksia, postikortteja, kodin koristeita, koruja, vaatteita, joululahjoja…

17. Myy valokuvia ja graafisia töitäsi valokuvapankkeihin

Jos intohimosi on valokuvien ottaminen, ja olet hyvä siinä, voit harkita valokuvien myymistä netissä. Valokuvapankkeja löytyy netistä lukematon määrä. Yksi suosituimmista palveluista, Shutterstock maksaa sinulle joka kerta, kun sivustolle lataamasi kuva ladataan jonkun asiakkaan toimesta. Valokuvapankkien hyödyntäminen voi olla erinomainen tapa saada itselleen hyvätuloinen ammatti.

Vaikka valokuvien ottaminen ei olisikaan sinun juttusi, yhä useampi valokuvapankki maksaa myös digitaalisen taiteesta sinulle. Joten jos pidät graafisesta suunnittelusta, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla myydä töitäsi valokuvapankeille.

18. Marjastus ja sienestys

Metsässä marjastaminen ja sienestäminen on terveellistä touhua kenelle tahansa meistä, ja siitä voi kaikenlisäksi tienata hyvin rahaa. Keräsin mustikoita myyntiin useita vuosia  sitten, silloisen yritykseni toiminnan ollessa hiljaista heinä-elokuun tienoilla. Leipää oli saatava pöytää jollain tapaa, ja vanhempieni mökkimaaston metsät notkuivat mustikkaa.

Päätin siis ruveta toimeen ja keräsin kuukauden ajan joka arkiaamu 2-3 ämpäriä (20-30 litraa) mustikoita. Yhtä putsattua ämpäriä kohden sain 50 euroa käteistä, verotonta rahaa. Riippuen mustikkapaikasta, yhden ämpärin keräämiseen ja putsaamiseen meni matkoineen päivineen yleensä noin 1-2 tuntia. Muistan kyllä että ihan hyville tuntipalkoille pääsi tuolla työllä.

Paras tapa tienata sienestyksellä ja marjastuksella on myydä ne tutuille, tai mainostaa myytäviä marjoja ja sieniä somen ja tori.fi -kaltaisten nettipalvelujen kautta. Itse sain kaikki mustikat kaupaksi tällä tapaa. Muistan että rahaa jäi käteen noin 2500 euroa tuolta kuukaudelta, eikä tarvinut 8 tunnin työpäiviä huhkia.

Työtehtävät

19. Uber kuskina toimiminen

Mikäli pidät autolla ajamisesta, niin yksi mainio tapa tienata lisää rahaa on ruveta Uber-kuskiksi. Kuskiksi rupeaminen on helppoa, ja sovellus sekä palvelu toimii mutkattomasti.

Voit esimerkiksi ajaa muutaman tunnin viikonloppuisin, nykyisen työsi ohella, ja valita omat työaikasi. Kuskiksi rupeaminen on periaatteessa helppoa, joskin selvitystyötä on tehtävä ennen homman aloittamista.

Mitenkään suurille taksoille ei kyllä Uberin kautta pääse, mutta ihmisten kuskaamisesta saatu lisäraha voi silti olla tervetullutta monille lisätuloja kaipaaville.

20. Lapsenvahdiksi

Usko tai älä mutta lapsenvahdeille riittää aina töitä. Jos olet mukava ja luotettava ihminen, niin harkitse lapsenvahtina toimimista.

Lapsenvahtina voit tienata rahaa eri tavoin. Voit toimia lapsenvahtina iltaisin, tai perustaa yrityksen, joka tarjoaa palveluja kokopäiväisesti.

Ensiksi sanaa täytyy levittää tutuille, ja vaikka somen kautta, mutta pian kyllä puskaradio hoitaa hommansa ja luotettavalle lapsenvahdille löytyy taatusti töitä!

21. Lemmikkien hoito

Kun kodinomistajat lähtevät reissuun, avautuu mahdollisuus lemmikkien hoitamiselle. Lemmikkivahtina toimiminen on monesti mukavaa puuhaa, ja samassa voi hoitaa omia asioita tai töitä lemmikistä huolehtimisen ohella.
Mikäli tuttavapiiristäsi ei löydy lemmikinomistajia, voit liittyä esimerkiksi Pawshaken kaltaiseen palveluun.

22. Verkostomarkkinointi

Verkostomarkkinointiyritykset eivät ole mihinkään kadonneet sitten Tupperwaren aikojen. Voit aloittaa sivutoiminnan myymällä verkostomarkkinointituotteita eteenpäin tutuillesi. Yrityksiä ja tuotteita löytyy kyllä jokaiselta alalta, joten varmasti sinullekin löytyy sopiva vaihtoehto!

23. Rupea siivoojaksi

Siivoojana toimiminen ei ole mikään huonopalkkainen ammatti, ja kyseessä on vieläpä täysin itsenäinen työ. Laita ilmoituksia lähikauppasi ja kirjastosi ilmoitustauluille ja rupea siivoamaan koteja.

Suomessa siivoojana voit laskuttaa helposti 30 euroa tunnilta, ja tehdä töitä vaikkapa muutamana iltana viikossa, muiden töidesi ohella.

24. Puutarhanhoito

Monet yrittäjät ovat aloittaneet toimintansa ruohonleikkurin työntämisestä, ja se on edelleen erinomainen vaihtoehto tänä päivänä. Jos asut alueella, jossa ihmiset tarvivat puutarhanhoitajaa, koputa ovia rohkeasti ja tarjoa palvelujasi ihmisille. Se on erinomainen tapa tienata lisärahaa.

25. Maalaaminen

Maalaushommat on mainio vaihtoehto lisärahan hankkimiselle. Jos sinulla on aikaa kesäviikonloppuina, voit maalata taloja tai mennä töihin maalausurakoitsijalle. Se ei ole aina kaikkein helpointa hommaa, mutta sopivissa piireissä maalauskeikoista tekee hyvää tiliä.

Flippaus – ostaminen ja myyminen

26. Autojen ostaminen ja myyminen

Mikäli pidät itseäsi nokkelana neuvottelijana ja tiedät paljon autoista, voit ostaa autoja ja myydä kalliilla ja tienata hyvää rahaa sivussa.

Nettiauto ja tori on pullollaan käytettyjä autoja, ja monet haluavat päästä nopeasti eroon vanhasta autosta uuden tieltä. Voit myös harkita autohuutokaupoista ostamista, mikäli sinulla on ammattitaitoa ja työkaluja kolariautojen korjaamista varten.

27. Huonekalujen flippaus

Jokainen on nähnyt myyntikelpoisia huonekaluja roskalavoilla, tai ilmaiseksi annettavia Facebookin marketplacella ja torin ilmoituksissa. Monet ihmiset haluavat vain päästä eroon vanhasta tavarasta nopeasti – muuton tieltä, rahan puutteessa, tai ihan muuten vaan.

Voit aloittaa selaamalla tuotteita esimerkiksi tori.fi -palvelussa tai facebookin kauppapaikalla. Etsi sieltä itseäsi kiinnostavia tuotteita, joiden kauppaamiseen haluat erikoistua ja aloita tienaamaan rahaa!

28. Huonekalujen flippaus

Jokainen on nähnyt myyntikelpoisia huonekaluja roskalavoilla, tai ilmaiseksi annettavia Facebookin marketplacella ja torin ilmoituksissa. Monet ihmiset haluavat vain päästä eroon vanhasta tavarasta nopeasti – muuton tieltä, rahan puutteessa, tai ihan muuten vaan.

Voit aloittaa selaamalla tuotteita esimerkiksi tori.fi -palvelussa tai facebookin kauppapaikalla. Etsi sieltä itseäsi kiinnostavia tuotteita, joiden kauppaamiseen haluat erikoistua ja aloita tienaamaan rahaa!

29. Käytettyjen puhelinten osto ja myynti

Käytettyjen puhelinten osto ja myynti on yksi parhaista keinoista tienata lisätuloja. Niitä on saatavilla helposti, sekä niille on kysyntää aina. Voittomarginaalit ovat kohtuullisen hyviä, ja lisäksi logistisesti niitä on helppo kuljettaa.

Miten aloittaa sivutyö?

Kun aloitin ensimmäisen blogini, minulla ei ollut aavistustakaan siitä, että se muuttuisi kokopäivätyöksi parissa vuodessa. Olin yksinkertaisesti kyllästynyt työskentelemään korporaatiomaailmassa ja tiesin, että halusin enemmän kuin mitä entisestä työstäni olisin voinut koskaan saada.

Siksi aloitin sivutyön. Syysi sivutyön aloittamiselle  tai tavoitteesi on uskomattoman tärkeä osa tätä prosessia.

Sivutyö tarkoittaa sitä, että se on työtä, ja miksi motivoit itseäsi tekemään lisää työtä nykyisesi ohella?

Kun sinulla on motivaatiota aloittaa, aloita tutkia sivutyöideoita ajattelemalla, missä olet hyvä, mistä nautit ja mihin kellonaikoihin kykenet lisätyöhön.

Sanotaanko, että haluat vain ansaita hieman ylimääräistä rahaa täällä ja siellä ilman sen suurempaa ajatusta. Ulkoiluta vaikka koiria, tai täytä maksettuja kyselyjä.

Jos olet todella motivoitunut aloittamaan uutta bisnestä, jota voit skaalata, ja jonka avulla ehkä jätät jonain päivänä kasista-neljään-elämäntyylin, blogin tai youtubekanavan perustaminen on auttanut siinä tavoitteessa monia meistä.

 

Usein kysyttyjä

Mitä on sivutyö?

Sivutyö on usein yritysluonteista työtä normaalin päivätyön ohella, jonka tavoitteena on tuottaa lisätuloja, jotta voit saavuttaa taloudelliset tavoitteesi nopeammin.


Millainen on hyvä sivutyö?

Ideaalissa tapauksessa hyvä sivutyö on sellainen, joka on skaalattavissa, ja se on ajankäytön suhteen joustavaa ja siitä tulisi saada myös kohtuullista palkkaa.


Mitkä ovat suosituimmat sivutyöt?

Useimmat pitävät sivutöistä, joiden aloittaminen on helppoa ja ilmaista. Some managerointi, Uber-kuskina toimiminen ja freelance-kirjoittaminen ovat hyviä esimerkkejä suosituista sivuhommista.