Mikä on laina? Lainatyypit, lainan hankkiminen ja paljon muuta

Mikä on laina? Lainalla tarkoitetaan sitä, että joku lainaa sinulle rahaa, joka sinun on maksettava takaisin korkoineen. Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva. Lainoja käytetään erilaisiin tarkoituksiin, kuten talon tai auton ostamiseen tai yrityksen perustamiseen. Tässä artikkelissa tarkastelemme erilaisia lainatyyppejä, miten lainaa voi saada ja mitä kannattaa varoa, kun ottaa velkaa!

Mitä eri lainatyyppejä on olemassa?

Lainatyyppejä on useita erilaisia, jotka esitellään seuraavassa. Muista, että voi olla muitakin lainatyyppejä, joita ei ole lueteltu tässä, ja sinun kannataakin katsoa lainavertailu löytääksesi parhaan lainan omiin tarpeisiisi.

Pankkilaina

Kun etsit pankkilainaa Suomesta, on tärkeää tietää, millaisia lainatyyppejä on olemassa ja mitkä ovat niiden korot. Seuraavassa on katsaus siihen, mitä sinun on tiedettävä pankkilainoista Suomessa.

Asuntolaina

Asuntolaina on asuntolaina, jonka lainanottaja ottaa kiinteistön tai asunnon ostamista varten. Asuntolainojen korot ovat yleensä muita lainatyyppejä alhaisemmat, ja niitä voidaan käyttää sekä uuden asunnon ostamiseen että olemassa olevien asuntolainojen jälleenrahoittamiseen.

Autolaina

Autolaina on osamaksulaina, jonka lainanottaja ottaa ajoneuvon ostamista varten. Autolainojen korot ovat yleensä korkeammat kuin asuntolainojen, mutta niiden takaisinmaksuehdot ovat joustavammat. Niitä on myös helpompikuin asuntolaina, sillä lainanantaja voi ottaa auton takaisin, jos et enää maksa maksuja.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on yleisnimitys kaikentyyppisille lainoille, jotka eivät ole asuntolainoja. Siihen kuuluvat esimerkiksi henkilökohtaiset lainat, opintolainat ja luottokortit. Kulutusluottoa voidaan käyttää kaikenlaiseen ostamiseen autoista lomiin, ja sen korko on yleensä korkeampi kuin asunto- tai autolainan.

Luottokortti

Luottokortti on eräänlainen kulutusvelka. Se on muovikortti, jonka avulla käyttäjät voivat lainata rahaa tiettyyn summaan asti ostaakseen tavaroita tai palveluita. Luottokorttien korot ovat korkeat, ja niitä käytetään usein kiireellisissä tilanteissa.

Joustoluotto

Joustoluotto on luottolimiitti, jota voidaan käyttää mihin tahansa tarkoitukseen. Sen korko on yleensä alhaisempi kuin kulutusluottojen, mutta lainanottajan on maksettava se takaisin tietyn ajan kuluessa tai hän joutuu maksamaan sakkoja ja korkeampaa korkoa.

Yrityslaina

Yrityslaina on vakuudeton tai vakuudellinen laina, jonka yritys ottaa toimintansa rahoittamiseksi. Vakuudellisten lainojen vakuutena on vakuus, kuten kiinteistö tai varasto, kun taas vakuudettomien lainojen vakuutena ei ole vakuutta. Yrityslainoissa on yleensä korkeampi korko ja lyhyempi takaisinmaksuehto kuin henkilökohtaisissa lainoissa.

Opintolaina

Opintolaina on lainatyyppi, jonka tarkoituksena on auttaa opiskelijoita maksamaan koulutuksensa. Opintolainojen korot ovat yleensä alhaisemmat ja takaisinmaksuehdot joustavammat kuin muuntyyppisten lainojen. Opintolainoja on saatavilla useita erilaisia, muun muassa valtion takaamia ja yksityisiä lainoja.

vertaislaina

Vertaislaina, joka tunnetaan myös nimellä peer-to-peer-laina , on eräänlainen vakuudeton laina, jonka rahoittavat yksittäiset sijoittajat. Näiden lainojen korot ovat yleensä alhaisemmat kuin muunlaisten lainojen, ja ne ovat kuluttajien ja yritysten saatavilla.

järjestelylaina

Järjestelylaina on vapaaehtoinen velkojen järjestelykeino, jonka tarkoituksena on mahdollistaa kahden tai useamman vanhan lainan, kulutusluoton tai pikavipin maksaminen yhdellä uudella järjestelylainalla. Lue lisää järjestelylainoista takuusäätiön sivuilta.

Yhdistelylaina

Yhdistelylaina on periaatteessa aivan samanlainen laina kuin järjestelylaina. Yhdistelylainan ja järjestelylainan ainoa ero onkin lainan myöntävä taho. Lainojen yhdistäminen yleensä kannattaa, koska sen avulla voidaan useat pienet ja korkeakorkoiset lainat yhdistää yhdeksi suuremmaksi lainaksi, jonka korot ja lainanhoitokulut ovat huomattavasti matalammat.

Henkilökohtainen laina

Henkilökohtainen laina on vakuudeton laina, jonka yksityishenkilö ottaa mitä tahansa tarkoitusta varten. Henkilölainojen korot ovat yleensä alhaisemmat ja takaisinmaksuehdot joustavammat kuin muuntyyppisten lainojen. Niitä on myös helpompi saada kuin yritys- tai opintolainoja.

Miten saada lainaa?

Jos etsit lainaa, on olemassa useita tapoja. Paras tapa vaihtelee luottotietojesi, tulojesi ja velkatasosi mukaan. Yleisesti ottaen paras tapa saada lainaa on pankin tai luotto-osuuskunnan kautta. Voit saada lainaa myös verkkolainanantajilta tai vertaislainausalustoilta.

Mitä kannattaa huomioida lainaa ottaessasi?

Lainaa ottaessasi sinun on otettava huomioon useita seikkoja, joita sinun on varottava. Tärkeintä on ottaa huomioon luottotietosi ja se, kuinka paljon sinulla on varaa maksaa takaisin joka kuukausi. Ennen kuin haet lainaa, sinun kannattaa myös tutustua lainan korkoon, takaisinmaksuehtoihin ja lainan ottamiseen liittyviin maksuihin.

Paljonko saan lainaa?

Lainan määrä riippuu luottotiedoistasi, tuloistasi ja velkatasostasi. Kannattaa myös miettiä, mitä sinulla on varaa maksaa takaisin kuukausittain. Jos et pysty täyttämään näitä vaatimuksia, saatat tarvita toisen allekirjoittajan tai takaajan.

Mikä on Laina-aika?

Kun otat lainaa, lainanantaja ottaa huomioon useita eri tekijöitä, joiden perusteella se määrittää, kuinka paljon korkoa veloitetaan ja milloin laina katsotaan ”erääntyneeksi”. Laina-aikaa kutsutaan usein myös lainan maturiteetiksi.

Lainan korko

Lainan korko on rahan lainaamisesta aiheutuva kustannus. Se ilmaistaan yleensä prosentteina lainan kokonaismäärästä, ja lainanottaja maksaa sen lainanantajalle rahojensa käytöstä. Mitä korkeampi korko on, sitä kalliimpaa lainan ottaminen on. Korot vaihtelevat lainatyypin ja lainanantajan mukaan.

Mitä ovat lainojen vakuudet?

Lainan vakuus on omaisuutta tai varoja, joita käytetään lainan vakuutena. Jos lainanottaja ei täytä velvoitteitaan, velkoja voi takavarikoida vakuuden velan takaisinmaksamiseksi. Vakuus voi olla mitä tahansa arvokasta, kuten kiinteistöjä, autoja tai koruja. On tärkeää ymmärtää, millaisia vakuuksia tarvitaan tiettyä lainaa varten ennen lainan hakemista.

Lainan takaisinmaksuehdot

Lainaehdot ovat ehtoja, joilla rahaa lainataan, kuten korko, maksuaikataulu ja takaisinmaksuaika. Yleisimpiä lainatyyppejä ovat henkilökohtaiset lainat, opintolainat, autolainat ja asuntolainat. Kullakin tyypillä on erilaiset ehdot, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon ennen lainan ottamista. Esimerkiksi asuntolainanantajilla on yleensä alhaisemmat korot kuin muunlaisilla lainanantajilla, koska niiden riski on pienempi. Ne myös yleensä vaativat lainanottajia asettamaan jonkinlaisen vakuuden tai vakuustalletuksen siltä varalta, että he laiminlyövät maksujaan.