mikä on vertaislaina

Vertaislainaaminen on lainatyyppi, jonka avulla yksityishenkilöt voivat lainata rahaa toisilta ihmisiltä ilman perinteisen rahoituslaitoksen kautta. Tämäntyyppinen lainaaminen on viime vuosina yleistynyt, sillä yhä useammat ihmiset etsivät keinoja saada pääomaa perinteisen pankkijärjestelmän ulkopuolelta. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme siitä, mitä vertaislainaus on ja miten se toimii!

Näin vertaislainaaminen toimii

Vertaislainoissa lainanottajat ottavat yhteyttä sijoittajiin, jotka haluavat lainata rahaa. Lainanottajat ilmoittavat yleensä vertaislainausalustalla tietoja etsimästään lainasta, kuten korot, lainasumman ja laina-ajan. Sijoittajat selaavat sitten näitä listoja ja valitsevat lainat, joihin he haluavat sijoittaa. Kun lainanottaja on kerännyt riittävästi rahaa sijoittajilta, varat siirretään lainanottajan pankkitilille ja laina onsitten rahoitetaan.

Vertaislainausalustat ottavat yleensä palkkion liiketoimen helpottamisesta.

Vertaislainojen edut

Vertaislainaamisella on useita etuja, muun muassa seuraavat

  • lainanottajat voivat saada pääomaa alhaisemmalla korolla kuin perinteisen rahoituslaitoksen kautta
  • sijoittajat voivat saada sijoitukselleen korkeampaa tuottoa kuin säästötilillä tai muilla korkosijoituksilla
  • vertaislainaaminen on tehokkaampi tapa lainata ja antaa lainaa, koska se poistaa välikäden (perinteisen rahoituslaitoksen)

Vertaislainojen riskit

Kuten mihin tahansa sijoitukseen, myös vertaislainaukseen liittyy riskejä. Suurimmatovat:

  • vertaislainojen myöntämistä ei säännellä valtion toimesta, eikä sijoittajilla ole suojaa siltä varalta, että jokin menee pieleen
  • vertaislainausalustat eivät takaa, että lainanottajat maksavat lainansa takaisin, joten voit menettää osan tai koko sijoituksestasi, jos lainanottaja ei maksa lainaansa takaisin

Miten sijoittaa vertaislainoihin?

Vertaislainaus on vaihtoehtoinen tapa hankkia pääomaa sijoittajilta. Ensimmäinen askel on löytää alusta, jossa voit olla yhteydessä potentiaalisiin lainanottajiin, jotka haluavat rahaa. Suosittuja vertaislainasivustoja, jonka kautta voi sijoittaa vertaislainoihin on https://fixura.com/.