LUOKITUS

(4.5/5)

Lyhyesti: Lyhyesti: Rahalaitos kilpailuttaa yli 25 pankin ja luotonantajan lainat yhdellä hakemuksella. Suomalaisille tuttu Rahalaitos on toiminut jo yli 10, ja saanut kiitosta luotettavasta ja turvallisesta palvelusta.

Rahalaitos

Korko

4,50 – 20,00%
(max 10% 30.9.2021 asti)

Lainasumma

500 – 70000€

Laina-aika

1 – 15 vuotta

Vahvuudet

  • Samalla hakemuksella 25 pankin ja luotonantajan lainatarjoukset
  • Nopea ja helppo hakemus
  • Lainatarjoukset heti
  • Luotettava palvelu – AAA-luottoluokitus

Kriteerit

  • Ikä vähintään 20 vuotta
  • Luottotiedot oltava kunnossa
  • Tulot vähintään 7200e vuodessa (tai tuet)
I

Rahalaitos lyhyesti

Monille televisiosta jo tutuksi tullut Rahalaitos on kotimainen lainojen välittäjäpalvelu, joka on tarjonnut suomalaisille kuluttajille turvallisen ja ilmaisen keinon kilpailuttaa erilaisia vakuudettomia kulutusluottoja jo lähes kymmenen vuoden ajan.

Rahalaitoksesta on kasvanut vuosien varrella yksi pisimpään toimineista kotimaisista lainanvälittäjistä ja tästä syystä siitä on tullut myös yksi suosituimmista ja käytetyimmistä lainojen välittäjäpalveluista. Rahalaitoksen suurimpana kilpailuvalttina toimiikin mahdollisuus kilpailuttaa yhdellä ja samalla lainahakemuksella useita lainatarjouksia jopa 25 eri pankin ja rahoituslaitoksen joukosta.

Miten tämä lainojen kilpailutuspalvelu sitten käytännössä toimii, millaisia lainatarjouksia sillä on tarjottavanaan ja mikä tärkeintä, millaisia kokemuksia Rahalaitoksen asiakkaat ovat tämän välittäjän palveluista saaneet?

 

Mitä hyötyä Rahalaitoksesta on kuluttajalle?

 

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, Rahalaitos keskittyy tarjoamaan lainojen kilpailutuspalveluita sekä yksityisille henkilöille että yrityksille. Rahalaitoksen kautta voit siis kilpailuttaa sekä henkilökohtaiset kulutusluotot että yhdistelylainat jopa 70 000 euroon saakka kuin myös yrityslainat jopa 250 000 euroon saakka.

Mitä etua Rahalaitoksesta sitten on verrattuna siihen, että asiakas katsoisi pankkien ja luotonantajien korkotasot suoraan niiden omilta verkkosivuilta? No, vastaus tähän kysymykseen on varsin yksinkertainen. Lainojen kilpailutus ilman kilpailutuspalvelua on varsin monimutkaista puuhaa. Jos lähtisit kilpailuttamaan kymmenien eri pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjouksia keskenään, sinun tulisi ensinnäkin täyttää yhtä monta lainahakemusta monella eri sivulla. Tämän jälkeen joutuisit todennäköisesti odottamaan lainatarjouksien saapumista useamman vuorokauden ajan, jonka jälkeen sinun tulisi vielä vertailla saamiasi lainatarjouksia keskenään manuaalisesti. Kuulostaa varsin työläältä, eikö?

Rahalaitoksen kaltaisen kilpailutuspalvelun ansiosta lainojen kilpailutukseen ei mene kuin hetki. Lisäksi sinun ei tarvitse täyttää tätä varten kuin yksi lainahakemus, joten voit istahtaa mukavasti alas omalle kotisohvalle ja saada parhaat lainatarjoukset sähköpostiisi jo muutaman minuutin sisällä.

Tämän ohella on hyvä pitää mielessä, että pankkien ja rahoituslaitosten sivuilla mainostetut korkoesimerkit ovat yleensä lainojen nimelliskorkoja, joissa ei ole ollenkaan otettu huomioon lainan todellista vuosikorkoa, eli kaikkia lainaan liittyviä muita kuluja nimelliskoron lisäksi. Esimerkkikoroilla ei myöskään ole mitään tekemistä henkilökohtaisen korkotasosi kanssa, jonka voit selvittää vain lähettämällä kyseiselle pankille tai rahoituslaitokselle oman lainahakemuksen.

Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että jokaisen hakijan korkotaso määräytyy tämän henkilökohtaisen maksukyvyn, eli esimerkiksi oman tulotason ja pankin tekemän luottoselvityksen mukaan. Et siis voi mitenkään selvittää eri pankkien ja rahoituslaitoksen pelkkiä kotisivuja selaamalla, millaisella korolla varustettua lainaa he tulevat juuri sinulle tarjoamaan. Tällä tapaa aikaa ja hermoja säästäen lainat kannattaa kilpailuttaa ilmaisen kilpailutuspalvelun kautta, joka hoitaa kaiken tämän työn puolestasi.

I

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Rahalaitoksen asettamien perusvaatimusten mukaan hakijan tulee olla vähintään 20-vuotias ja hänellä tulee olla säännölliset palkka– tai eläketulot. Vuositasolla tuloja ei kuitenkaan vaadita valtavasti, sillä 7 200 euron nettotuloilla tämä tarkoittaa kuukaudessa noin 600 euron summaa, joka tulisi vähintään jäädä käteen verojen jälkeen. Näin ollen esimerkiksi osa-aikaiset työntekijät tai muut pienituloiset henkilöt voivat hakea Rahalaitoksen kautta lainaa.

Säännöllisten tulojen lisäksi Rahalaitos vaatii hakijalta puhtaita luottotietoja. Tämä on yksi pankkien ja rahoituslaitosten tärkeimmistä kriteereistä, sillä puhtaat luottotiedot kertovat paljon hakijan omasta maksukyvystä. Tämän vuoksi vain harvat pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainaa sellaiselle henkilölle, jolla on maksuhäiriömerkintä, ja mikäli sitä myöntävät, yleensä normaalia huomattavasti korkeammalla korolla, jolloin lainan ottaminen ei taloudellisesti ole edes kannattavaa.

Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, on suositeltavaa, että otat yhteyttä suoraan pankkiin tai rahoituslaitokseen ja pyrit neuvottelemaan itsellesi paremman tarjouksen. Kilpailutuspalveluiden kautta lähetetyt hakemukset, jotka eivät täytä kriteerejä, hylätään yleensä automaattisesti ajan ja resurssien säästämiseksi.

Mitä taustatietoja Rahalaitos kysyy lainanhakijalta?

Jotta pankit ja rahoituslaitokset pystyisivät tarjoamaan lainanhakijalle parasta mahdollista lainaa, kysytään lainahakemuksessa muutamia taustatietoja, joiden avulla luotonmyöntäjä pystyy kartoittamaan paremmin lainanhakijan taloudellista tilannetta ja tämän pohjalta tarjoamaan myös parasta mahdollista korkoa.

Lainahakemuksessa hakijan tulee selvittää asumismuotonsa (esimerkiksi omistusasunto, vuokra-asunto jne.) sekä taloudessa asuvien lasten määrän. Tämän lisäksi hakemuksessa on eriteltävä talouden kokonaistulot, joiden pohjalta luotonmyöntäjä arvioi paremmin hakijan taloudellista maksukykyä. Näin ollen, mitä paremmaksi sinun maksukykysi hakijana pystytään arvioimaan, sitä paremmalla korolla varustettua lainaa sinulle tullaan todennäköisesti myös myöntämään.

Vaikka Rahalaitoksen lainahakemus on lyhyt ja helppo, on tärkeää, että tutustut kunnolla jokaiseen lainahakemuksen kohtaan ja täytät ne huolellisesti. Monet luotonmyöntäjät ovat automatisoineet lainahakemusten käsittelyn, joten mikäli hakemuksesta löytyy väärää tai puutteellista tietoa, se todennäköisesti hylätään automaattisesti. Tästä syystä lainahakemus kannattaa vielä lukea huolella läpi ennen sen lähettämistä ja varmistaa, että kaikki tiedot ovat oikein ja ajan tasalla.

I

Millaisia lainoja Rahalaitos tarjoaa?

Rahalaitos tarjoaa monenlaisia vakuudettomia luottoja useaan eri käyttötarpeeseen. Rahalaitoksen kautta on mahdollista hakea esimerkiksi autolainaa, pikalainaa, remonttilainaa sekä mitä tahansa muuta vakuudetonta kulutusluottoa. Tämän lisäksi lainojen yhdistäminen on Rahalaitoksen kautta mahdollista, eli toisin sanoen hakemalla uutta lainaa, jonka summa kattaa kaikkien aikaisempien pienlainojen yhteiskulut, vanhat lainat voidaan maksaa yhdeltä istumalta pois, jolloin lyhennettäväksi jää enää yhden lainan lyhennyserät ja muut kulut.

Tämän lisäksi Rahalaitos tarjoaa lainaa myös yrittäjille. Yrityslainaa Rahalaitoksen kautta tarjoavia luotonmyöntäjiä on kulutusluottovertailuun verrattuna hieman vähemmän – noin kymmenen kappaletta – ja nämä yhteistyökumppanit myöntävät lainaa 1 000 eurosta jopa yli 250 000 euroon saakka.

Yrityslainaa varten hakijalla tulee olla Y-tunnus, eli yritys on oltava rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon ylläpitämään Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. Lisäksi hakijan tulee liittää lainahakemukseen tositteet liikevaihdosta sekä yrityksen ja lainanhakijan – eli tässä tapauksessa yrittäjän, yhteystiedot.

Vakuudettomien yrityslainojen kanssa kannattaa tosin olla tarkkana, sillä niiden korot ja kulut nousevat usein huomattavasti vakuudellista lainaa korkeammiksi. Näin käy esimerkiksi silloin, jos yritys on vasta ottamassa ensiaskeliaan, eikä yrittäjällä ole vielä näyttää luotonmyöntäjälle riittäviä todisteita yrityksen hyvästä liikevaihdosta.

Tästä syystä vakuudettomat yrityslainat kannattaa kilpailuttaa huolella (ja jopa useampaan kertaan) mahdollisimman edullisen korkotason löytämiseksi. Tämän lisäksi vakuudetonta yrityslainaa tulisi hakea mahdollisimman vähän kerralla ja pyrkiä kattamaan sillä vain väliaikaisia ja kiireellisiä yrityskuluja.

Rahalaitoksen lainojen kustannukset ja korot

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, jokainen pankki ja rahoituslaitos käsittelee lainahakemukset asiakaskohtaisesti, jonka pohjalta myös hakijan henkilökohtainen korkotaso määritellään. Näin ollen, koska Rahalaitos toimii kilpailutuspalveluna, se ei pysty vaikuttamaan siihen, millaista korkotasoa kukin luotonmyöntäjä tarjoaa juuri sinulle.

Rahalaitoksen verkkosivuilta kuitenkin selviää, että vertailussa mukana olevien pankkien ja rahoituslaitosten korot ovat alhaisimmillaan 4,5 prosentin luokkaa ja korkeimmillaan 20 prosentin luokkaa. Normaalisti vakuudettoman lainan nimelliskorko liikkuukin 8–15 prosentissa hakijan maksukyvystä riippuen.

Vakuudettomien lainojen hieman korkeampi korkotaso vakuudellisiin lainoihin verrattuna johtuu nimenomaan lainojen vakuudettomuudesta. Vakuudettomalla lainalla tarkoitetaan siis sellaista lainaa, jota varten sinun ei tarvitse esittää erillisiä vakuuksia tai lainantakaajaa. Tällä tapaa vakuudetonta lainaa on helpompi ja nopeampi saada, mutta lainan vakuudettomuus lisää samalla luottoriskiä, mitä kompensoidakseen luotonmyöntäjät tarjoavat vakuudetonta lainaa hieman korkeammalla korolla.

Nimelliskoron lisäksi lainojen vertailussa on syytä ottaa huomioon myös lainan muut kulut. Kun lainan nimelliskorko ja muut kulut yhdistetään, voidaan puhua lainan todellisesta vuosikorosta. Rahalaitos käyttää vertailussaan hyväkseen nimenomaan todellista vuosikorkoa, minkä ansiosta näet helposti, mikä lainatarjouksista tulee sinulle kaikkein edullisimmaksi huomioon ottaen lainan nimelliskoron lisäksi myös muut kulut, kuten avausmaksu ja kuukausittaiset tilinhoitokulut. Näidenkin kulujen määrät vaihtelevat luotonmyöntäjien välillä ja niiden selvittäminen käy helpoiten nimenomaan lainojen vertailun kautta.

I

Lainojen yhdistäminen Rahalaitoksen kautta

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, Rahalaitos tarjoaa monien kulutusluottojen lisäksi myös yhdistelylainaa. Vielä kertauksena, yhdistelylainalla tarkoitetaan uuden lainan ottamista niin, että se kattaa kaikki yhdistelylainan piiriin halutut pienemmät lainat, eli jäljellä olevat lyhennyserät, korot ja muut kulut. Uuden lainan tarkoituksena on siis maksaa pois nämä pienemmät ja kalliimmat lainat.

Yhdistelylainan hakemiseksi Rahalaitoksen lainahakemuksessa tulee laittaa ruksi kohtaan ”Haluan yhdistää vanhoja lainoja”. Myös yhdistelylainojen vertailu kannattaa, sillä kyseessä on kulutusluottojen tapaan vakuudeton laina, jonka korkotaso voi vaihdella luotonmyöntäjästä riippuen paljonkin.

Samalla on hyvä pitää mielessä, että lainojen yhdistely ei kannata aivan jokaisessa tilanteessa. Olennaisinta on, että ennen yhdistelylainan hakemista lasket tarkkaan kaikkien aikaisempien lainojesi ja luottokorttivelkojesi tuottamat kulut yhteen. Vain tällä tapaa sinun on mahdollista nähdä, kannattaako uuden lainan ottaminen, sillä mikäli tarjotun yhdistelylainan korot ja kulut nousevat nykyisiä lainoja korkeammiksi, tällöin yhdistelylaina ei loogisesti kannata.

I

Rahalaitos lainalaskuri

Rahalaitoksen lainalaskurin avulla lainanhakijat voivat kokeilla suuntaa-antavasti, miten suureksi kunkin lainan kuukausierä kasvaisi lainasummaa ja laina-aikaa muuttamalla. Lainalaskurin avulla on siis mahdollista saada suuntaa-antava arvio siitä, kuinka paljon lainaa tulee suurin piirtein lyhentää tietyllä lainasummalla ja tietyllä laina-ajalla.

Oman henkilökohtaisen korkotason selvittämiseksi sinun tulee tietysti täyttää ja lähettää lainahakemus Rahalaitoksen sivuilla, sillä luotonmyöntäjät tarjoavat lainaa juuri niiden parametrien perusteella, mitä olet hakemuksessasi esittänyt.

I

Käyttäjien kokemuksia: plussat ja miinukset

Rahalaitos on yksi Suomen pitkäikäisimmistä lainojen välittäjäpalveluista, joten keskustelua ja kokemuksia kyseisestä yrityksestä on ehtinyt kertyä vuosien varrella suhteellisen paljon. Suurimmat epäkohdat liittyvät pitkälti luotonmyöntäjien tarjoamaan korkotasoon, johon Rahalaitos itse ei voi vaikuttaa.

Monet asiakkaat ovatkin kertoneet olleensa tyytymättömiä saamaansa korkotasoon, mutta tässä vaiheessa onkin hyvä vielä muistuttaa, että jokainen luotonmyöntäjä käsittelee lainahakemukset asiakaskohtaisesti ja tarjoaa korkoa hakijan esittämän maksukyvyn pohjalta.

Myös liian aggressiivinen mainonta on saanut jonkin verran noottia. Muuten Rahalaitoksen verkkosivuihin on oltu tyytyväisiä ja erityisesti sen helppokäyttöinen ja selkeä käyttöliittymä on saanut kiitosta. Koska kaikkien kotimaisten lainojen välityspalveluiden toimintamalli on usein hyvin samankaltainen, suurimpia eroja Rahalaitoksen ja sen kilpailijoiden välillä on niiden yhteistyökumppanien määrä, joita välityspalvelut tarjoavat asiakkailleen.

Rahalaitoksella näitä yhteistyökumppaneita on tällä hetkellä jopa 25 kappaletta, joten valinnanvaraa sieltä ainakin löytyy. Samalla kannattaa toki pitää mielessä, että lainahakemuksen täyttäminen Rahalaitoksen sivuilla ei automaattisesti takaa sitä, että hakija saisi lainatarjouksia kaikilta yhteistyökumppaneilta.

I

Tietoa yrityksestä

Rahalaitos on kotimaisen Eone Oy:n hallinnoima lainojen välityspalvelu, joka on perustettu jo vuonna 2001. Rahalaitos-palvelun nimellä se on tarjonnut puolueettomia lainojen välityspalveluita vuodesta 2011 asti, eli hiljattain vuonna 2021 Rahalaitos on päässyt juhlimaan 10-vuotista taivaltaan.

Yrityksen yhteystiedot:

Osoite: Kalevantie 7 C, 33100 Tampere
Y-tunnus: 1716336-7

Asiakaspalvelu:

Puhelin: 09 2311 3670 (asiakaspalvelu avoinna ma–to 9:30–16:30 ja pe 9:30–15:00, kiinni viikonloppuisin)

Sähköposti: [email protected]

I

Rahalaitos: Yhteenveto

Pitkän taipaleensa myötä Rahalaitos on ollut yksi kotimaisten lainojen välityspalveluiden tunnetuimmista nimistä jo useamman vuoden ajan. Vaikka Rahalaitoksen toimintamalli muistuttaa pitkälti muiden kotimaisten lainojen välityspalveluiden toimintaa, tarjoaa se moniin kilpailijoihinsa nähden keskimääräistä monipuolisemman valikoiman erilaisia pankkeja ja rahoituslaitoksia, minkä ansiosta myös normaalia edullisempien lainatarjousten löytäminen voi olla mahdollista.

Suomessa rekisteröity Rahalaitos on puhtaasti kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa yksityislainat 70 000 euroon saakka ja yrityslainat jopa yli 250 000 euroon saakka. Lainojen ehdot ja kulut ovat aina selkeästi esillä ja korkotaso liikkuu 4,5–20 prosentin välimaastossa (väliaikaisen korkokaton myötä 4,5–10 prosentissa).

Tosin välittäjäpalveluna Rahalaitos itse ei voi vaikuttaa yhteistyökumppaniensa korkotasoon, joten mikäli sivuston kautta saadut lainatarjoukset eivät miellytä, Rahalaitos ei voi tässä tapauksessa auttaa muutoin kuin suosittelemalla uuden lainahakemuksen täyttämistä myöhemmin.

Rahalaitoksen kautta lainojen kilpailutus tapahtuu täysin ilmaiseksi. Palvelun maksuttomuus perustuu siihen, että Rahalaitos vastaanottaa jokaisesta allekirjoitetusta lainasopimuksesta rahallisen korvauksen. Tämän ansiosta lainojen kilpailutus ei maksa hakijalle mitään, eikä se myös velvoita mihinkään. Jos lainatarjoukset eivät miellytä, ei yhtäkään niistä ole pakko hyväksyä!

Usein kysyttyjä kysymyksiä Rahalaitoksen palvelusta

Maksaako palvelun käyttäminen?

Lainan kilpailuttaminen rahalaitoksen kautta on täysin ilmaista. Rahalaitos kilpailuttaa yli 25 luotonantajan lainat yhdellä hakemuksella. Rahalaitos perii luotonantajalta prosentin myönnetyistä lainoista, ei lainanhakijalta.

Mitä ehtoja lainojen hakemiselle on?

Lainaa voi kilpailuttaa Rahalaitoksen kautta, jos olet vähintään 20-vuotias, nettotulosi ovat yli 7200 € vuodessa (600e/kk) ja eikä sinulta löydy maksuhäiriömerkintöjä.

Kuinka nopeasti lainatarjouksen voi saada?

Voit saada useita lainatarjouksia jo saman päivän aikana, kun olet lähettänyt hakemuksen.

Kannattaako lainojen kilpailuttaminen?

Lainojen kilpailuttamisen suurin etu on se, että saat yhdellä hakemuksella vertailtua useita kymmeniä eri lainanantajia. Rahalaitoksen kautta sinun on helpompi löytää edullisin laina nopeasti.