Virtuaalinen luottokortti - Parhaat kortit vertailussa

Oletko kenties harkitsemassa uuden virtuaalisen luottokortin hankintaa?

Lue lisää virtuaalisesta luottokortista, miten se toimii, ja mitkä ovat parhaat vaihtoehdot digitaaliselle luottokortille?

Lue lisää

Virtuaalinen luottokortti toimii samalla tapaa kuin normaali luottokortti, mutta luottokorttia ei tarvitse kantaa mukana, sillä sitä voi käyttää täysin puhelimesta löytyvän sovelluksen avulla.

Mukana tulee toki myös fyysinen versio kortista, jolla saa nostettua rahaa automaateista, tai tehtyä fyysisiä maksuja.

Digitaaliset luottokortit vertailussa

Aktia Digital luottokortti

Korko

8,50%

Vuosimaksu

24,00€

Max. luottoraja

7000€

Lisätietoja

Koroton maksuaika

45 päivää

Matkavakuutus

Kyllä

Käteisnosto veloitus

2€

Valuutanvaihto

3,00%

Pisteitä ostoksista

Ei

Ikäraja

18 vuotta

Komplett Bank luottokortti

Korko

19,94%

Vuosimaksu

0€

Luottoraja

10 000€

Lisätietoja

Koroton maksuaika

50 päivää

Matkavakuutus

Ei

Käteisnosto veloitus

0€

Valuutanvaihto

1,75%

Pisteitä ostoksista

Ei

Ikäraja

23 vuotta

Revolut standard

Korko

0%

Vuosimaksu

0€

Max. luottoraja

Rajaton

Lisätietoja

Concierge palvelu 24/7

Ei

Matkavakuutus

Kyllä

Käteisnosto veloitus

0€ (200e asti/kk)

Valuutanvaihto

1,00%

Pisteitä ostoksista

Ei

Ikäraja

18 vuotta

Revolut Metal

Korko

0%

Vuosimaksu

167,88€

Max. luottoraja

Rajaton

Lisätietoja

Concierge palvelu 24/7

Kyllä

Matkavakuutus

Kyllä

Käteisnosto veloitus

0€

Valuutanvaihto

1,00%

Pisteitä ostoksista

Kyllä

Ikäraja

18 vuotta

N26 Mastercard

Korko

0%

Vuosimaksu

0€

Max. luottoraja

Rajaton

Lisätietoja

Koroton maksuaika

-

Matkavakuutus

Kyllä

Käteisnosto veloitus

1,70%

Valuutanvaihto

0%

Pisteitä ostoksista

Ei

Ikäraja

18 vuotta

N26 You

Korko

0%

Vuosimaksu

119,00€

Max. luottoraja

Rajaton

Lisätietoja

Koroton maksuaika

-

Matkavakuutus

Kyllä

Käteisnosto veloitus

0%

Valuutanvaihto

0%

Pisteitä ostoksista

Ei

Ikäraja

18 vuotta

N26 Metal

Korko

0%

Vuosimaksu

203,00€

Max. luottoraja

Rajaton

Lisätietoja

Koroton maksuaika

-

Matkavakuutus

Kyllä

Käteisnosto veloitus

0%

Valuutanvaihto

0%

Pisteitä ostoksista

Lisäetuja kortilla

Ikäraja

18 vuotta

p

Mikä on virtuaalinen luottokortti?

Virtuaalinen luottokortti tai toiselta nimeltään mobiililuottokortti viittaa yleensä sellaiseen luottokorttiin, joka on digitaalisessa muodossa. Digitaalisessa muodossa oleva luottokortti eroaa tavallisesta fyysisestä luottokortista siinä, että kortti kulkee mukanasi nimensä mukaisesti virtuaalisessa muodossa, esimerkiksi älypuhelimessa.

Vaikka mobiililuottokortille näyttäisi olevan Suomessa jo jonkin verran kysyntää, kyseessä on vielä keksintö, joka on monilla kotimaisilla pankeilla vielä kehitysvaiheessa. Suomessa ensimmäisten joukossa ensiaskeleita mobiililuottokorttien kehittämisessä ovat ottaneet esimerkiksi Aktian oma Aktia Wallet sekä OP-pankin PIVO-sovellus.

Näiden palveluiden toimintaperiaate on varsin samankaltainen ja muistuttaa pitkälti mobiilimaksamista esimerkiksi monille suomalaisille tutun MobilePayn, Apple Payn ja Google Payn ansiosta. Aktia Wallet ja PIVO toimivat mobiililompakon kautta. Kyseessä on siis erillinen sovellus, joka tulee ladata omaan älypuhelimeen. Tällä tapaa mobiililompakkoon voi kuulua myös mobiililuottokortti – aivan kuten kantaisit omassa lompakossasi fyysistä luottokorttia.

Aktian Walletia on mahdollista hakea riippumatta siitä, onko kuluttaja itse kyseisen pankin asiakas. OP-pankin PIVO-sovellus on puolestaan suunnattu vain niille kuluttajille, jotka ovat kyseisen pankin asiakkaita. PIVO-sovellus ei itsessään tarjoa kuluttajalle erillistä luottokorttia, vaan mobiilikortilla maksamiseksi asiakkaan tulee liittää sovellukseen oma maksukorttinsa, joka voi myös olla luottokortti.

Hyväksyttyjä luottokortteja PIVO-sovelluksessa ovat tällä hetkellä OP-Visa Credit/Debit, OP-Visa Gold, OP-Visa Platinum ja henkilökohtainen OP-Visa Business Card. Luottokortti on mahdollista rekisteröidä virtuaaliseksi maksukortiksi kaikissa niissä Androidin älypuhelimissa, jotka on varustettu NFC-ominaisuudella.

Miksi virtuaalista luottokorttia kannattaisi hakea?

Virtuaalinen luottokortti on kätevä tulevaisuuden maksuväline, joka kulkee mukana helposti siellä missä oma puhelinkin – eli oikeastaan kaikkialla. Kun virtuaalinen luottokortti on kiinni puhelimessa, sinun ei tarvitse enää erikseen huolehtia lompakkoa mukaasi, joten mikäli se unohtuu vaikkapa aamun kiireessä kotiin, ei se haittaa, koska voit suorittaa kaikki päivän ostokset kätevästi älypuhelimella.

Virtuaalisen luottokortin limiitti riippuu aina siitä, kuka kortin omistaa. Esimerkiksi Aktia Walletin luottokortille on mahdollista hakea luottorajaa aina 1 000 eurosta 7 000 euroon saakka. Luonnollisesti, mitä paremman maksukyvyn hakija pystyy virtuaaliselle luottokortille esittämään, sitä korkeammalla luotolla varustettu maksukortti hänelle voidaan myös myöntää.

Virtuaalisella luottokortilla maksaminen on kehittyneen teknologian ansiosta aivan yhtä turvallista kuin fyysisellä luottokortilla maksaminen – ja itse asiassa jopa tätäkin turvallisempaa. Korttia voi olla suojaamassa esimerkiksi kertakäyttöinen turvakoodi, jonka avulla sovellus varmistaa, että kortilla maksaa vain sellainen henkilö, jolla on pääsy turvakoodiin.

Myös PIVO-sovellukseen liitetyllä luottokortilla maksaminen käy samalla tapaa, mutta tässä tapauksessa puhelin voi varmentaa käyttäjän henkilöllisyyden pyytämällä käyttäjää esimerkiksi syöttämään puhelimen suojakoodin sovellukseen ennen maksun hyväksymistä. Puhelimen kadotessa kortti kannattaa aina sulkea soittamalla kortin myöntäneeseen pankkiin, mutta koska mobiilikorttisovellus on suojattu erillisellä koodilla, ulkopuolisilla henkilöillä ei tulisi joka tapauksessa olla pääsyä tähän palveluun.

Virtuaalinen luottokortti sopii kaikille niille, jotka kulkevat kaikkialle puhelin mukanaan ja haluavat maksaa ostoksensa helposti puhelimellaan sekä kaupassa lähimaksuna että verkossa. Virtuaalisen luottokortin hakeminen on tänä päivänä helppoa, sillä kortin voi saada käyttöönsä usein jopa seuraavana arkipäivänä luottohakemuksen lähettämisestä. PIVO-sovelluksella kortin saa puolestaan käyttöön heti, kun se on rekisteröity sovellukseen.

Miten virtuaalinen luottokortti toimii?

Virtuaalinen luottokortti toimii oikeastaan täsmälleen samalla tapaa kuin tavallinen fyysinen luottokortti. Jos kortilla on esimerkiksi 2 000 euron luottoraja, voit käyttää korttia vapaasti aina kyseiseen luottorajaan saakka. Saat laskutuskauden lopulla laskun esimerkiksi sähköpostiisi tai kyseiseen sovellukseen, jossa käytät virtuaalista luottokorttia, jolloin voit maksaa laskun kerralla pois tai luottosopimuksessa ennalta määrätyn minimilyhennyksen verran. Luottoa vapautuu uudelleen käyttöön sitä mukaa, kun maksat sitä takaisin. Näin ollen, jos maksat laskun kerralla pois, sinulle vapautuu taas seuraavalla laskutuskaudella käyttöön 2 000 euroa.

Luoton tarkemmat ehdot riippuvat aina luottosopimuksesta. Aivan kuten fyysisissä luottokorteissa, myös virtuaalisissa luottokorteissa korottoman maksuajan määrä riippuu luottokortin myöntäneestä tahosta. Normaalisti se liikkuu kuitenkin 30–45 päivän välillä, mutta joskus koroton maksuaika voi olla tätäkin pidempi. Lisäksi korttiin voi sisältyä luottosopimuksesta ja luottokortin myöntäneestä tahosta riippuen muitakin etuja, kuten ilmainen matkavakuutus silloin, kun matkakulut on maksettu kyseisellä luottokortilla.

Myös verkko-ostosten suhteen mobiililuottokortti toimii oikeastaan samalla lailla kuin fyysinen luottokortti. Esimerkiksi silloin, kun haluat tilata luottokortilla netistä tuotteita tai palveluita, voit lisätä ensin haluamasi tuotteet verkkokaupan ostoskoriin ja siirtyä normaalisti ostovaiheeseen.

Tässä kohtaa sinun tulee naputella luottokortin tiedot niille varattuihin laatikoihin aivan kuin tavallisen luottokortin tapaan. Tässä vaiheessa virtuaalisella luottokortille kuitenkin luodaan erillinen turvakoodi, jonka syötät sitten sille varattuun laatikkoon ja lopuksi hyväksyt tilauksen. Kertakäyttöisen turvakoodin avulla virtuaalisella luottokortilla maksaminen onkin verkossa erittäin turvallista. Kun ostos on tehty, summa veloitetaan luottokortilta sovellukseen, joka suorittaa maksun automaattisesti puolestasi.

Kaikki virtuaaliset kortit eivät kuitenkaan ole automaattisesti virtuaalisia luottokortteja. Joissakin tapauksissa ostokset veloitetaan mobiilisovelluksesta niin, että sinun tulee siirtää sovellukseen ensin omalta luottokortiltasi rahaa. Tällöin kyseessä ei ole suoranaisesti luottokortti vain prepaid-maksukortti, sillä kyseisellä virtuaalikortilla maksamiseksi sinulla tulee aina olla tilillä etukäteen rahaa, ennen kuin voit tehdä kyseisellä kortilla ostoksia.

Tämän lisäksi jotkut lainapalvelut myöntävät asiakkailleen virtuaalisia luottokortteja. Tällaisen kortin saamisen edellytyksenä voi kuitenkin olla, että sinun tulee liittyä kyseisen lainapalvelun asiakkaaksi ennen kortin hakemista. Virtuaalisen luottokortin tilaamiseksi sinun tulee yleensä ladata puhelimeesi kyseisen lainapalvelun sovellus, tunnistautua sisään verkkopankkitunnuksilla, avata sitten palveluun tili ja hyväksyä palvelun ehdot. Tämän jälkeen voit helposti tilata sovelluksen kautta virtuaalisen luottokortin, mikäli täytät luottosopimuksen ehdot.

Virtuaalinen vai fyysinen luottokortti? Kumpi on parempi?

Se, kumpi on todellisuudessa parempi luottokortti, virtuaalinen vai fyysinen luottokortti, riippuu pitkälti käyttäjän omista mieltymyksistä ja tarpeista. Jos unohdat alituiseen lompakon tai laukun kotiin, mutta vastaavasti puhelin kulkee aina mukana, voi virtuaalisen luottokortin asentaminen puhelimeen olla järkevä valinta. Jos taas unohtelet puhelintasi koko ajan kotiin tai et muista koskaan ladata sitä ja akku loppuu aina kesken päivän, voi tällöin turvautuminen fyysiseen luottokorttiin olla vielä tarpeellista.

Vaikka mobiilimaksaminen on yleistynyt nopeaan tahtiin muualla maailmalla, vielä kaikkialla virtuaaliset luottokortit eivät käy – varsinkin, jos päätät matkustaa EU-alueen ulkopuolelle. Tällöin voi olla järkevää, että mukana kulkee virtuaalisen luottokortin lisäksi myös fyysinen maksukortti, sillä monet ulkomaalaiset kaupat eivät välttämättä hyväksy virtuaalisia maksukortteja.

Ennen luottokortin valintaa tärkeintä on aina vertailla eri luottokorttien ominaisuuksia keskenään. Kortin vuosimaksun ja luoton koron lisäksi kannattaa vertailla muita kortin hyötyjä, kuten maksuttomia vakuutuksia, bonuspisteitä tai muita palkitsevia etuja, joita monet luottokortit tänä päivänä tarjoavat.

Usein kysyttyjä kysymyksiä virtuaalisista luottokorteista

Mitä virtuaalinen luottokortti eroaa tavallisesta luottokortista?

Virtuaalista luottokorttia hallinnoidaan mobiilisovelluksesta. Käytännössä virtuaalista luottokorttia voidaan käyttää pelkästään puhelimen avulla, mutta monesti virtuaalisesta luottokortista saat myös fyysisen version, tavallisen luottokortin tapaan.

Miten virtuaalista luottokorttia käytetään?

Virtuaalista luottokorttia voit käyttää perinteisen luottokortin tapaan mobiilisovelluksesta löytyvillä luottokortin numerotiedoilla. Jotta virtuaalisella luottokortilla voisi maksaa esimerkiksi kaupan kassalla, tarvitset puhelimen joka on varustettu maksusirulla.

Mistä tiedän onko puhelimessani nfc-siru, jotta voisin käyttää virtuaalista luottokorttia?

Nopein ja helpoin tapa on avata puhelimesi asetukset ja etsi sitten ”nfc” yläreunan kentästä. Jos Android palauttaa hakutuloksen, kuten NFC tai Near Field Communication, NFC on käytettävissä Android -älypuhelimellasi tai -tabletillasi.

Applen iPhone -puhelimista löytyy NFC-siru iPhone 7-mallista ja sitä uudemmista.