Järjestelylaina – mikä se on ja milloin sitä kannattaa hakea?

Järjestelylainan tarve nousee yleensä esille silloin, kun henkilö on ylivelkaantunut. Järjestelylaina tunnetaan toiselta nimeltään myös yhdistelylainana. Järjestely- eli yhdistelylainan avulla voit yhdistää kaikki nykyiset kalliit lainasi yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Tästä syystä järjestelylaina on lainatyyppinä usein järkevä keino helpottaa velkakierrettä ja säästää rahaa silloin, kun sinulle on kertynyt useampia lainoja maksettavaksi samanaikaisesti.

Milloin järjestelylainaa kannattaa harkita ja mitä hyötyä siitä on?

Järjestelylainaa kannattaa harkita silloin, jos sinulle on kertynyt useampia lainoja maksettavaksi. Järjestelylainan tarve nousee esille erityisesti silloin, jo lainojen yhteenlasketut lainakulut ovat erittäin kalliit, jolloin laina ei välttämättä lyhene haluttuun tahtiin, koska suurin osa rahoista kuluu lainakulujen kattamiseen.

Kalliiden lainojen yhdistäminen onkin järkevää tehdä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun olet huomannut, että et selviydy lainojen takaisinmaksusta tai lainakulut ovat kasvaneet liian kalliiksi. Tämä siksi, että mikäli ajaudut maksuvaikeuksiin, maksamattomat lainanlyhennykset saattavat ehtiä mennä ulosottoon ennen kuin järjestelylainaa myönnetään.

Järjestelylainan avulla voit säästää yllättävän suuria summia lainakustannuksissa. Säästöä kertyy ennen kaikkea lainojen korkokuluista sekä muista juoksevista lainakuluista, joita maksat lainasi myötä kuukausittain. Tällä tapaa, kun yhdistät kalliit lainat yhdeksi suuremmaksi lainaksi, maksat lainasta vähemmän tilinhoitokuluja ja muita palvelumaksuja, ja uuden järjestelylainan korkokin on yleensä edullisempi. Se, kuinka paljon säästät järjestelylainan avulla riippuu pitkälti siitä, paljonko sinulle on kertynyt aikaisempaa lainaa ja kuinka edullisen koron saat uudelle lainallesi, mutta järjestelylainan avulla säästöä voi helposti kertyä useita satoja euroja kuukaudessa.

Järjestelylainan ansiosta myös oma taloudellinen tilanne yleensä selkeytyy kertaheitolla. Kun sinulla on vain yksi laina hoidettavana kuukaudessa, pysyt todennäköisesti helpommin ajantasalla lainan lyhennyksistä ja lainakulujen määrästä, jolloin myös omien menojen ennakoiminen on huomattavasti helpompaa.

Takuusäätiön järjestelylaina

Olet saattanut törmätä aikaisemmin Takuusäätiön järjestelylainaa. Takuusäätiön järjestelylainan puoleen on yleensä käännyttävä silloin, kun tavalliset pankit ja rahoituslaitokset eivät myönnä sinulle uutta lainaa esimerkiksi sen vuoksi, että sinulta on mennyt luottotiedot. Takuusäätiö ei itse myönnä järjestelylainaa, vaan antaa takauksen, jonka myötä hakija voi saada pankista vakuudellista järjestelylainaa velkojensa maksuun.

Takuusäätiön takauksen saamiseksi hakijan on luonnollisesti täytettävä muutamia tärkeitä ehtoja. Takauksen saaminen edellyttää ennen kaikkea sitä, että hakija pystyy esittämään riittävän maksukyvyn ja noudattamaan etukäteen määriteltyä lainan takaisinmaksuohjelmaa. Toisin kuin suoraan pankilta tai muulta rahoituslaitokselta haettavan yhdistelylainan tapaan, Takuusäätiön takauksen saamiseksi et voi itse määritellä uudelle järjestelylainalle haluamaasi laina-aikaa ja kuukausierää, vaan nämä tekijät määritellään oman maksukykyksi perusteella.

Takuusäätiön takausta haetaan suoraan Takuusäätiön omilla nettisivuilla. Hakemukseen tulee liittää tarvittavat liitteet, kuten palkkakuitit, eläketulot tai etuuspäätös, jolla pystyt todistamaan tulosi. Lisäksi hakemukseen tulee täyttää tiedot omista asumismenoista, nykyisistä veloista ja omaisuudesta sekä toimittaa liitteenä pankkitiliotteet kaikista omassa käytössä olevista tileistä vähintään kahden täyden kalenterikuukauden ajalta.