Tuhannet suomalaiset kohtaavat elämänsä aikana tilanteita, jolloin rahantarve voi yllättää. Laina voi olla tarpeen sekä suurempia hankintoja, kuten autoa tai kesämökkiä varten, mutta yhtä usein – ja ellei jopa useammin – lainan tarve voi yllättää myös pienempien kulujen kattamiseksi.

Valitettavan usein pienenkin lainan tarve on odottamaton ja äkillinen. Lainaa voidaan tarvita pikaisesti esimerkiksi karhukirjeen maksamiseksi mahdollisimman äkkiä, ettei lasku lähde ulosottoon. Pienempää lainaa voidaan tarvita vaikkapa tärkeiden lääkkeiden ostoon, rikkoutuneen puhelimeen korjaamiseen tai uuden autonrenkaan ostoon puhjenneen tilalle.

Ongelmana on kuitenkin usein se, että lainan hakeminen voi ottaa aikaa. Pankkien rajalliset aukioloajat ja paperisota voivat viivästyttää lainan hakemista, ja lainarahat ilmestyvät tilille vasta useiden päivien kuluttua, jolloin on tietysti jo liian myöhäistä.

Äkilliseen ja yllättävään lainantarpeeseen on onneksi olemassa vastaus. Voit nimittäin hakea pikalainaa kätevästi omalle tilille suoraan verkossa ilman vakuuksia, jolloin säästyt turhalta paperisodalta ja odottelulta.

Vertaile lainoja

Miksi lainojen vertailu kannattaa?

Lainojen vertailu on helppoa. Vertailupalvelun avulla saat tietoa erilaisista luotoista, niiden tarjoajien asettamista ehdoista sekä mahdollisista lainamääristä. Näet samalla kertaa usean eri luottolaitoksen tiedot, joten niitä on helppo vertailla keskenään. Lainavertailun nopeus on valttia erityisesti silloin kun luottopäätöksen saamiseen on aihetta juuri nyt.

Vertailun avulla voit säästää isonkin summan rahaa. Lainojen ehdot vaihtelevat edelleen melkoisesti ja valitsemalla parhaan luoton voit säästää lainan kuluissa ja löytää lainan, jona takaisinmaksu sopii sinun taloudelliseen tilanteeseesi.

Lainavertailun avulla voit löytää lainan, joka sopii juuri sinulle. Jotkin luotonmyöntäjät ovat asettaneet luotoilleen tietyn ikärajan ja lainavertailun avulla voit nähdä nopeasti, miltä lainayhtiöiltä sinä voit saada lainaa. Jos taas etsinnässäsi on vakuudeton laina, voit löytää vertailun avulla kaikki luotonmyöntäjät, joiden kautta luottoa on mahdollista saada ilman takaajia tai muita vakuuksia.
Lainojen kilpailutus ei myöskään sido sinua mihinkään, vaan voit ja sinun kannattaakin tutustua erilaisiin lainoihin etukäteen, sillä se tapahtuu täysin ilman sitoutumista. Helpota lainanottoprosessiasi ja vertaile lainojen tietoja, voit tehdä päätöksesi lainan ottamisesta aivan rauhassa, omalla aikataulullasi.

Kuinka löytää halvin laina?

Lainavertailu on paras työkalu parhaan ja edullisimman lainan löytämiseen. Näet yhdellä kertaa useiden luottolaitosten tarjoamien lainojen yksityiskohdat, joiden avulla voit löytää parhaan lainatarjouksen. Tutustu tietoihin rauhassa ja etsi laina, jonka ehtoihin olet valmis sitoutumaan. Palvelu tekee informaation löytämisestä helppoa, mikä auttaa etenkin silloin, jos lainan saaminen pikaisesti on etusijalla.

Jokainen lainanottaja on varmasti mielissään löytäessään luoton, jonka korkoprosentti on kaikkein alhaisin. Vaikka pieni ero korkoprosenteissa tuntuu vaikuttavan kuukausimaksuun vain vähäisesti, pienempikin ero saattaa kuitenkin vaikuttaa lainan lopulliseen kokonaissummaan merkittävästi. Vaikka edullisen koron saaminen onkin tärkeää, toisille lainanhakijoille muut ehdot voivat kuitenkin olla korkoprosenttiakin tärkeämpiä.

Mitkä tekijät vaikuttavat lainan hintaan?

Lainan lopullisiin kustannuksiin ja sen takaisin maksettavaan loppusummaan vaikuttavat useat eri asiat. Luotonmyöntäjät arvottavat lainanhakijoita erilaisin perustein ja mitä parempi taloudellinen tilanne sinulla on, sitä paremmat ehdot sinun on yleensä mahdollista saada. Lainan hintaan saattaa vaikuttaa esimerkiksi hakijan ikä. Toiset luottolaitokset myöntävät lainoja kaikille täysi-ikäisille, toisilla taas ikäraja saattaa olla tätä reilusti korkeampi.

Myös haettavan lainan määrä vaikuttaa lainan kokonaishintaan. Kannattaakin laskea, miten hieman suuremman tai pienemmän lainan nostaminen vaikuttaa sen kokonaiskustannuksiin. Lainojen lopullisia hintoja kannattaa vertailla etenkin, jos voit vaikuttaa hankittavana olevan tuotteen hintaan vertailemalla eri liikkeiden hintoja ja erilaisia vaihtoehtoja. Toisaalta saatat saada hieman suuremman lainan parhaalla korkoprosentilla, jolloin voit hankkia haaveilemasi tuotteen.

Laina-aika vaikuttaa paljon lainan kokonaiskustannuksiin. Vertaile eri luotonmyöntäjien lainoja ja sitä, miten pidempi tai lyhyempi laina-aika vaikuttaa lainan loppusummaan. Ota kuitenkin myös huomioon lainanmaksukykysi. Älä valitse lainaa, jonka lyhennykset vetävät taloutesi liian tiukalle, vaan jätä itsellesi myös liikkumavaraa. Tässä sinua auttaa budjetin laatiminen. Listaa ylös kaikki tulot, joita sinulla on kuukausi- ja vuositasolla. Laske mukaan myös kaikki kiinteät kulusi, kuten vuokrat, kuukausittain tulevat laskut sekä vuosittaiset vakuutus- ja muut maksut. Lisää mukaan muut elinkustannuksesi, kuten ruokamenot sekä vaate- ja harrastuskulut. Jätä budjettiin rahaa kuukausittain myös muuttuville ja yllättäville kuluille, sillä koskaan ei voi tietää, milloin on tarvetta ylimääräiselle rahalle.

Lainan hintaan vaikuttavat myös luoton hoitokulut. Luotonmyöntäjien määrittelemille kustannuksille on asetettu erilaisia rajoituksia, jotta ne eivät nousisi asiakkaille turhan korkeiksi ja että jokaisen olisi mahdollista ottaa lainaa tarvitessaan. Kustannuksissa on kuitenkin edelleen huomattavia eroja, minkä vuoksi lainojen vertailu on ehdottoman tärkeää. Nimelliskorkoa tärkeämpää on vertailla lainan todellista vuosikorkoa, johon sisältyvät kaikki lainan hoidosta aiheutuvat kulut. Vertailemalla eri lainojen todellisia vuosikorkoja, saat paremman ja yksityiskohtaisemman kuvan siitä, mitä luoton ottaminen tulee sinulle lopulta maksamaan.

Mikä on vakuudeton laina?

Vakuudettomalla lainalla tarkoitetaan luottoa, jonka saamiseksi lainan hakijalla ei tarvitse olla takaajia tai muita vakuuksia. Takaajalla tarkoitetaan henkilöä, joka vakuuttaa omalla omaisuudellaan, että lainanottaja selviytyy luoton lyhennyksistä. Vakuuksilla taa voidaan tarkoittaa esimerkiksi omaisuutta kuten asuntoa, autoa tai muuta kiinteää omaisuutta tai tilillä olevia talletuksia. Toisinaan saattaa olla haasteellista löytää takaajia luotolleen, eikä omaisuutta tai säästöjäkään ole vielä ehtinyt kertyä. Onkin mukavaa tietää, että luottoa on mahdollista saada myös vakuudettomasti.

Lainavertailun avulla löydät parhaat vakuudettomat lainat ja voit vertailla niiden ehtoja. Usein verrattain pienet lainat ovat vakuudettomia, mutta voit löytää myös suuremman luoton ilman vakuuksia. Suurin vaikutus vakuudettoman lainan saamiseen on oma taloudellinen tilanteesi, tulotasosi sekä se, että olet aiemmin hoitanut laina-asiasi sekä takaisinmaksusi sovitussa aikataulussa.

Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto on yleisnimitys lainoille, jotka eivät ole korvamerkittyjä mihinkään tiettyyn hankintaan. Kulutusluottoa myönnetään erilaisten arjen kulujen maksamiseen sekä hyödykkeiden hankintaan. Kulutusluottoa haetaan yleensä esimerkiksi auton korjaukseen tai hankintaan, kodinkoneiden hankkimiseen tai pienten remonttien suorittamiseen. Kulutusluottojenkin lainaehdot vaihtelevat luotonmyöntäjästä riippuen, joten kannattaa tutustua eri lainojen ehtoihin ja vertailla lainojen kuluja keskenään.

Kulutusluoton määrä riippuu lainanottajan tarpeesta sekä taloudellisesta tilanteesta. Lainaa on yleensä mahdollista saada muutamista sadoista useisiin tuhansiin euroihin. Suurempien lainojen ottamista varten useimmat luotonmyöntäjät edellyttävät takuita, mutta hieman pienemmät lainat ovat yleensä saatavana myös täysin vakuudettomasti. Kulutusluoton päätös on yleensä mahdollista saada nopeasti. Tämä tekeekin siitä erinomaisen vaihtoehdon tilanteissa, joissa luoton saamiselle ja hyödykkeen hankkimiselle tai kulun maksamiselle on kiirettä.

Mikä on yhdistelylaina?

Yhdistelylainaksi nimitetään lainaa, jonka luotonottaja hakee luottolaitokselta ja johon liitetään hakijan aikaisempia lainoja. Oletko ottanut useita pikavippejä, joita maksat edelleen takaisin? Vai onko sinulla opintolainan lisäksi maksettavanasi myös autolainaa? Voit yhdistää erilaiset lainasi yhdeksi kokonaisuudeksi ja maksaa takaisin vain yhtä luottoa. Vai onko sinulla tarvetta uudelle luotolle, mutta vanhoja lainoja on vielä jäljellä? Uutta lainaa ottaessasi sinun kannattaa harkita vanhojen lainojen yhdistämistä uuden lainan kanssa.

Kun yhdistät kaikki lainasi aina luottokorttimaksuista suurempiin lainoihin yhden lainan alle, sinun on helpompi seurata lainan takaisinmaksutilannetta. Sinun ei myöskään tarvitse muistaa useiden eri luottojen takaisinmaksupäiviä, kun maksettavanasi on vain yksi luotto. Lisäksi voit saada neuvoteltua uudelle luotolle huomattavasti paremmat ehdot kuin maksaessasi jokaista yksitellen. Käytännössä maksat vanhat lainasi pois uuden lainan avulla ja hoidettavaksesi jää vain yksi laina, jonka seuraaminen ja lyhennysten maksaminen on helpompaa.

Mikä on pikavippi?

Pikavipillä tarkoitetaan lainaa, joka on mahdollista saada erittäin nopeasti käyttöönsä. Pikavipit ovat usein suuruudeltaan melko pieniä, muutamien satojen eurojen suuruisia. Pikavippejäkin kannattaa vertailla ja kiinnittää huomiota etenkin lainan takaisinmaksun ehtoihin sekä sen todelliseen vuosikorkoon. Pikavippien lopulliset kustannukset saattavat vaihdella melko paljon, joten vertailu todella kannattaa. Pikavipit ovat yleensä vakuudettomia, mutta luoton saamiseen tarvitaan kuitenkin säännölliset tulot sekä maksukykyä lainan maksuista selviytymiseen.

Pikavippejä käytetään yleensä yllättävien menojen hoitamiseen, kuten laskujen maksuun tai pienten korjausten ja hankintojen tekemiseen. Pikavipin ottaminen saattaa olla järkevää tilanteessa, jossa laskulle ei ole mahdollista neuvotella lisää aikaa tai kun oman elämän kannalta tärkeä kodinkone tai auto hajoaa. Pikavipin etuna on sen nopeus ja voitkin saada pikavipin lähes saman tien, juuri silloin kun sinulla on sille kaikkein eniten tarvetta.

Mikä on pankkilaina?

Pankkilainaa voi hakea omalta pankilta, jossa yleensä hoitaa päivittäisiä raha-asioitaan. Eri pankkien lainoja kannattaa kuitenkin vertailla keskenään, sillä pankkienkin luottojen ehdot vaihtelevat. Saatat saada toiselta pankilta paremman koron tai suuremman lainan kuin omaltasi, minkä vuoksi luottojen vertailu kannattaa. Luoton ottaminen joltain toiselta pankilta on yleensä tehty yhtä helpoksi kuin jos kyseessä olisi oma tuttu pankkisi.

Pankkilainojen lisäksi kannattaa vertailla muiden luottolaitosten lainoja. Pankkilaina ei välttämättä ole kaikkien edullisin, vaan voit saada paremmat ehdot joltain toiselta luottolaitokselta. Lähtökohtaisesti kannattaa miettiä, minkälaisen lainan haluaa, ottaa, minkä suuruiselle luotolle on tarvetta ja lähteä tutkimaan eri lainojen eroja. Valitse luotto, joka vastaa omia tarpeitasi parhaiten ja tutustu rohkeasti eri luotonmyöntäjien tarjouksiin.

Ota lainaa harkitusti

Kun harkitset lainan ottamista, sinun kannattaa miettiä omaa elämäntilannettasi, lainan käyttökohdetta sekä sitä miten aiot rahoittaa luoton. Yleensä lainan saamisen ehtona on säännölliset palkkatulot tai muut ansiot. Luotonmyöntäjän tulee varmistua maksukyvystäsi, minkä vuoksi tuloja ja puhtaita luottotietoja yleensä edellytetään lainan saamiseksi.

Mieti, minkälainen lainasumma sinun kannattaa ottaa ja vertale lainatyyppejä. Minkälaisiin takaisinmaksueriin olet valmis sitoutumaan kenties useiden seuraavien vuosien ajaksi. Pohdi myös yhdessä toisen henkilön kanssa otettavaa lainaa, etenkin jos haluttu lainasumma on suuri. Yhteisesti on yleensä mahdollista saada suurempi luotto kuin yksin.

Tärkeintä ennen lainan ottamista on kuitenkin erilaisten luottojen ja niiden ehtojen vertailu. Vain tarkastelemalla eri luotonmyöntäjien eroja, voit saada itsellesi ja elämäntilanteeseesi kaikkein parhaiten soveltuvan luoton.

Usein kysyttyjä kysymyksiä lainojen vertailusta

Kannattaako lainojen vertailu?

Lainojen vertailu on helppoa ja todella kannattavaa. Vertailemalla voit säästää huomattavan summan rahaa lainan koroissa ja lisäksi voit valita lainan, jonka maksuaika ja ehdot ovat juuri sinulle sopivat.

 

Kuinka kilpailutan lainat?

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa. Käytännössä voit katsoa meidän vertailusta sopivan lainasivuston, jonka jälkeen teet hakemuksen ja valitsemasi lainanvälityspalvelu kilpailuttaa lainat puolestasi.

Mitä pankit ja lainanvälittäjät ovat mukana vertailussa?

Meidän vertailussa on mukana kaikki suosituimmat lainanvälityssivustot ja näillä lainanvälittäjillä on puolestaan valikoimassaan kymmeniä pankkeja ja rahalaitoksia.

 

Mitä lainoja voin yhdistää?

Yhdistelylainalla voit yhdistää mitä tahansa lainoja. Voit yhdistää edelliset lainasi hakemalla yhtä suurempaa lainaa, jolla voit maksaa kaikki edelliset lainasi pois. Käytännössä lainat voivat koskea esimerkiksi autolainaa, luottokorttivelkaa, pikavippiä, remonttilainaa, tai kulutusluottoa.