Luovuutta pidetään usein arvokkaana voimavarana missä tahansa ammatissa. Mutta entä jos työsi vaatii luovuutta? Mitkä ovat parhaat urat luoville ihmisille?

Luovia töitä voi olla monessa eri muodossa. Loppujen lopuksi luovuuden ydin on kyky tuottaa, kehittää ja ilmaista ainutlaatuisia ja omaperäisiä ideoita, mikä on taito, jota voidaan soveltaa käytännössä kaikilla toimialoilla.

Taideurat ja muut luovat ammatit sisältävät valtavan valikoiman toimintoja piirtämisestä ja kuvittamisesta esittämiseen, säveltämiseen ja kirjoittamiseen. Luovat kyvyt ovat myös tärkeitä kaikille, jotka suunnittelevat rakennuksia, kehittävät sovelluksia, editoivat elokuvia tai ohjaavat markkinointikampanjoita. Luovien ihmisten työpaikkojen valikoima on paljon laajempi kuin voisi odottaa.

Paras tapa tehdä uraa luovuudestasi on löytää työ, jossa voit hyödyntää luovia kykyjäsi. Luovuutta vaativia töitä on monia, joten varmasti löytyy joku, joka sopii kiinnostuksen kohteisiisi ja taidoihisi.

Lue lisää niin ehkä löydät inspiraatiota alla olevasta listasta. Artikkelin lopussa myös lisävinkkejä luovan uran löytämiseen.

40 ammattia luoville ihmisille

1.Graafinen suunnittelija

Graafinen suunnittelija on ammatti, jossa luovuutta käytetään logojen, kuvitusten ja ulkoasujen suunnittelussa markkinointimateriaaleihin, kuten tuotepakkauksiin, verkkosivustoihin ja painettuihin materiaaleihin.

 

2.Teollinen muotoilija

Teollinen muotoilija luo tuotteita, joita käytämme päivittäin hammasharjoista autoihin. Hän keskittyy sekä tuotteen muotoon että toimintaan ja varmistaa, että se näyttää hyvältä ja toimii hyvin.

 

3.Muotisuunnittelija

Muotisuunnittelijat luovat vaatteita ja asusteita. Heillä on usein mielessä tietty vaatetyyppi tai tyyli, kun he suunnittelevat, ja ne voivat keskittyä suunnittelemaan tietylle kohderyhmälle.

 

4.Sisustussuunnittelija

Sisustussuunnittelijat käyttävät luovuuttaan ihmisten kotien ja työpaikkojen ulkoasun ja tunnelman parantamiseen. He valitsevat huonekalut, kalusteet ja viimeistelyt ja luovat tunnelmallisia tiloja, jotka ovat sekä toimivia että kauniita.

 

5.Tapahtumasuunnittelija

Tapahtumasuunnittelijat käyttävät luovuutta suunnitellessaan erityistapahtumia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi häät, juhlat, yritystilaisuudet ja festivaalit.

 

6.Maisema-arkkitehti

Maisema-arkkitehdit arkkitehdit hyödyntävät luovaa ajattelukykyään ulkotilojen suunnittelussa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi puistot, puutarhat, leikkikentät ja kampukset.

 

7.Meikkitaiteilija

Maskeeraajat käyttävät luovuuttaan meikkaamiseen ja erikoistehosteiden luomiseen televisio-, elokuva- ja teatterituotannoissa. He voivat työskennellä myös kosmetiikkateollisuudessa ja luoda tuotteita ja ulkonäköä asiakkaille.

 

8.Naamioiden tekijä

Naamioiden tekijät tarvitsevat luovaa ja mielikuvituksekasta lähestymistapaa suunnitellessaan ja luodessaan naamioita. Niitä voidaan käyttää halloweeniin, teatteriesityksiin tai osana erityistapahtumaa.

 

9.Muralisti eli seinämaalari

Seinämaalarit käyttävät luovuuttaan maalatessaan seinämaalauksia. Seinämaalauksia voit nähdä esimerkiksi kaupungin julkisivukuvassa tai vaikkapa ihmisten kodeissa.

 

10.Kynsiteknikko

Kynsiteknikot käyttävät luovuuttaan kynsitaiteen suunnitteluun ja levittämiseen. He voivat työskennellä kampaamoissa, kylpylöissä tai liikkuvina ammattilaisina.

 

11.Taidemaalari

Taidemaalarit ovat luovan ajattelun ja ilmaisun ammattilaisia. He voivat työskennellä ateljeessa, myydä omia teoksiaan tai he voivat saada toimeksiannon luoda maalaus jonkun kotiin tai toimistoon.

 

12.Keraamikko

Keraamikon työ on luovaa ja käytännönläheistä. Heillä voi olla oma ateljee, tai he voivat myydä tuotteitaan somen kautta, markkinoilla tai messuilla.

 

13.Graafikko

Graafikot käyttävät luovuuttaan vedosten tekemiseen. He voivat työskennellä freelancerina, tai tehdä töitä esimerkiksi mainostoimistossa.

 

14.Lavastussuunnittelija

Lavastussuunnittelijat käyttävät luovuuttaan suunnitellessaan lavasteita teatteri-, elokuva- ja televisiotuotantoihin. He voivat työskennellä myös tapahtuma-alalla ja suunnitella lavasteita ja lavasteita juhliin, häihin ja muihin tapahtumiin.

 

15.Tatuointitaiteilija

Kiinnostaako sinua tatuointien teko? Tatuointitaiteilijan työ vaatii luovaa ilmaisua, ja halua omistautua uralleen. He voivat työskennellä tatuointiliikkeessä tai toimia itsenäisinä ammatinharjoittajina.

 

16.Lelusuunnittelija

Lelusuunnittelijat suunnittelevat leluja luovan mielikuvituksensa avulla. He voivat työskennellä leluyrityksessä, tai perustaa oman yrityksensä.

 

17.Videopelisuunnittelija

Lahjakkailla videopelisuunnittelijoilla on ovet auki maailmaan. Videopelisuunnittelijat ovat inhohimoisia videopelien ystäviä, ja heillä on kyky ilmaista sekä konkretisoida luovia ideoitaan. He voivat työskennellä videopeliyrityksessä tai toimia suunnitella peliä joko itse tai pienen tiimin avittamana.

 

18.Vaatetuskonsultti

Vaatetuskonsultit käyttävät luovuuttaan auttaakseen ihmisiä valitsemaan vaatteita, asusteita ja muita tavaroita vaatekaappiinsa. He voivat työskennellä vähittäiskaupassa tai perustaa oman konsulttitoimiston.

 

19.Verkkosuunnittelija

Verkkosuunnittelijat käyttävät luovuuttaan verkkosivustojen suunnitteluun. He voivat työskennellä web-suunnitteluyrityksessä tai toimia freelancerin nimikkeellä.

 

20.Hääsuunnittelija

Luovat ja lahjakkaat hääsuunnittelijat ovat haluttuja länsimaissa. He voivat työskennellä hääsuunnitteluyrityksessä tai olla itsenäisiä ammatinharjoittajia.

 

21.Näyteikkunan somistaja

Näyteikkunan somistajat käyttävät mielikuvitustaan suunnitellessaan ja luodessaan näyteikkunoita. He voivat työskennellä vähittäismyymälässä tai osana tiimiä, joka suunnittelee esillepanoja erityistapahtumia varten.

 

22.Kirjoittaja

Kirjoittajan työ vaatii monesti luovaa ajattelukykyä. Kirjoittajana voit erikoistua moneen erilaiseen työtehtävään. He voivat työskennellä kustannusyhtiössä tai toimia esimerkiksi freelancereina.

 

23.Arkkitehti

Arkkitehdit osaavat yhdistää luovuuden, visuaalisuuden sekä matemaattisen ja loogisen ajattelun. Visuaalisen silmän lisäksi heillä on oltava vahva ymmärrys rakennusmenetelmistä, rakennesuunnittelusta, materiaaleista ja rakennusmääräyksistä.

 

24.Muusikko

Muusikkona käytät luovuuttasi ja musiikillista lahjakkuuttasi musiikin kirjoittamiseen, säveltämiseen ja esittämiseen. Voit olla sooloartisti tai osa bändiä. Voisit soittaa sinfoniaorkesterissa tai työskennellä sessiomuusikkona.

 

25.Musiikinopettaja

Musiikinopettajat käyttävät luovuuttaan ja musiikillista osaamistaan opettaakseen muille soittimen soittamista tai soittamista. He voivat työskennellä koulussa tai olla itsenäisiä ammatinharjoittajia.

 

26.Ääniteknikko

Ääniteknikkona toimiminen on sävelkorvaa ja luovaa ajatusta vaativa ammatti. He käyttävät teknisiä taitojaan äänittäessään, miksatessaan ja soittaessaan erilaisia ääniä. He voivat työskennellä esimerkiksi studiossa tai live-tapahtumissa.

 

27.Valosuunnittelija

Valaistussuunnittelijat käyttävät luovuuttaan ja teknisiä taitojaan suunnitellessaan ja käyttäessään valaistusta teatteri-, elokuva- ja televisiotuotannoissa. He voivat työskennellä myös tapahtuma-alalla suunnittelemalla valaistusta juhliin, häihin ja muihin tapahtumiin. Toisinaan valosuunnittelijat somistelevat myös yksityisten sekä julkisten rakennusten sisä- sekä ulkovalaistuksia.

 

28.Koomikko

Koomikot käyttävät luovuuttaan yleisön viihdyttämiseen. He voivat työskennellä komediaklubeilla, televisiossa tai osana teatterituotantoa. Tai mikset pistäisi pystyyn youtube-kanavaa, tai tekisi sisältöä vaikkapa TikTokiin tai Instagramiin?

 

29.Elokuvaleikkaaja

Elokuvaleikkaajat käyttävät luovuuttaan ja teknisiä taitojaan elokuvien ja televisio-ohjelmien leikkaamiseen. He voivat työskennellä jälkituotantoyrityksessä tai toimia itsenäisinä ammatinharjoittajina.

 

30.Kuvataiteilija

Kuvataitelijana käytät luovuuttasi maalausten, veistosten, piirustusten ja muiden taideteosten luomiseen. He voivat toimia itsenäisesti tai työskennellä yrityksessä.

 

31.Käsikirjoittaja

Käsikirjoittajan työ vaatii rikasta mielikuvitusta. Käsikirjoittavat paneutuvat erilaisiin töihin; käsikirjoituksia elokuviin, televisio-ohjelmiin ja videopeleihin. He voivat työskennellä erilaisissa tuotantoyhtiössä tai freelancerin muodossa.

 

32.Runoilija

Runoilijat hyödyntävät luovaa ajattelukykyään runojen kirjoittamiseen. He voivat toimia itsenäisinä ammatinharjoittajina tai työskennellä kustannusyhtiössä.

 

33.DJ

DJ:t käyttävät monipuolista ja luovaa ajatusta, sekä musiikillisia taitojaan soittaessaan musiikkia klubeilla, festivaaleilla ja muissa tapahtumissa. Voit myös työskennellä radio-DJ:nä tai luoda oman podcastin.

 

34.Copywriter

Tekstintekijät käyttävät luovuuttaan mainos- ja markkinointimateriaalin kirjoittamiseen. He voivat työskennellä mainostoimistossa, freelancerina, tai luoda omia digitaalisia tuotteita, joissa hyödynnetäään copy-kirjoittamisen osaamista.

 

35.Lasinpuhaltaja

Lasinpuhaltajat käyttävät luovuuttaan ja teknisiä taitojaan lasin puhaltamiseen ja muotoiluun. He voivat työskennellä tehtaassa tai toimia itsenäisinä ammatinharjoittajina.

 

36.Elokuvaohjaaja

Elokuvaohjaaja vastaa elokuvan tai televisio-ohjelman luovista ja teknisistä näkökohdista. Hän työskentelee näyttelijöiden ja kuvausryhmän kanssa varmistaakseen, että projekti valmistuu ajallaan ja budjetin puitteissa.

 

37. Taideohjaaja

Taideohjaajana olet vastuussa elokuvan, televisio-ohjelman, mainoksen tai videopelin visuaalisesta tyylistä. Hän työskentelee yhdessä ohjaajan kanssa ja luo projektin yleisilmeen.

 

38 .Puuseppä

Puuseppänä käytät luovia ja käytännöllisiä taitojasi puurakenteiden tekemiseen ja asentamiseen. Voit työskennellä esimerkiksi rakennusalalla, huonekalupajassa tai itsenäisenä yrittäjänä.

 

39.UX/UI-suunnittelija

Käyttäjäkokemuksen (UX) suunnittelijat käyttävät luovuuttaan ja teknisiä taitojaan suunnitellakseen ja parantaakseen verkkosivustojen, sovellusten ja muiden digitaalisten tuotteiden käyttäjäkokemusta. Käyttöliittymäsuunnittelijat (User Interface, UI) keskittyvät digitaalisten tuotteiden ulkoasuun.

 

40.Content manager

Sisällöntuotannon manager vastaa esimerkiksi yrityksen, julkisuuden henkilön tai brändin sisältömarkkinoinnin ja some-markkinoinnin strategiasta.

 

41.Sosiaalisen median vaikuttaja

Sosiaalisen median vaikuttaja eli ns. influenceri voi ansaita elantonsa luomalla kiinnostavaa sisältöä seuraajilleen. Tienata voi mainosten avulla, yhteistyöllä brändien kanssa, omien tuotteiden avulla… käytännössä lista on loputon. Luovalla ja omaperäisellä sisällöllä voi saada ihmisten huomion puoleensa, ja siellä missä huomio on, siellä on myös rahaa.

 

Vinkkejä sopivan uran löytämiseen

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit löytää itsellesi sopivan työn tai uran:

  1. Seuraa intohimoasi: Jos olet intohimoinen jotain kohtaan, olet todennäköisesti hyvä siinä. Kun olet hyvä jossakin, nautit todennäköisemmin sen tekemisestä. Jos siis olet luova ja innostunut jostakin, jatka sitä urana.

 

  1. Tutki asiaa: Etkö ole varma, mitä työtä tai uraa haluat? Tutki, mitä vaihtoehtoja sinulla on tarjolla. Tutustu erilaisiin työnkuviin ja lue eri urista. Tämä auttaa sinua rajaamaan vaihtoehtoja ja löytämään itsellesi sopivan polun.

 

  1. Keskustele alan ihmisten kanssa: Kun olet tutkinut asiaa ja sinulla on jonkinlainenkeskustelemalla alalla jo toimivien ihmisten kanssa. Kysy heiltä heidän työstään, mistä he pitävät ja mistä eivät pidä siinä, ja saat sisäpiirin vinkkejä siitä, miten menestyä.

 

  1. Hanki kokemusta: Yksi parhaista tavoista oppia lisää tietystä urasta on hankkia siitä kokemusta. Jos et ole varmaurasta, kokeile harjoittelua tai työharjoittelua.

 

  1. Hanki pätevyys: Joissakin tapauksissa saatat tarvita tiettyä pätevyyttä voidaksesi toimia tietyllä uralla. Jos haluat esimerkiksi graafiseksi suunnittelijaksi, tarvitset asianmukaisen tutkinnon.

 

  1. Varaudu aloittamaan alhaalta: Älä, sillä et pääse kovin pitkälle. Useimmat johtavassa asemassa olevat ihmiset ovat nousseet alhaalta ylöspäin, joten aloita aloittelevalta tasolta ja etene ylöspäin.

 

  1. Ole sinnikäs: jos olet intohimoinen jonkin asian suhteen, älä luovuta. Jatka yrittämistä, ja lopulta löydät itsellesi sopivan uran.

 

  1. Ole avoin muutoksille: unelmiesi työpaikkaa ei ehkä ole vielä olemassa. Jos siis olet joustava ja avoin uusille mahdollisuuksille, löydät todennäköisemmin uran, jota rakastat.