Kiinnostaako sinua tallentajan etätyö? Tallentaja voi työskennellä erilaisissa yrityksissä, ja työnkuvaan kuuluu usein tietojen tallennus- ja siirtoprosessien lisäksi muitakin toimistotyöläisen työtehtäviä. Lue lisää ja katso soveltuuko tämä työ mahdollisesti sinulle.

Työnkuva

Tallentaja (data entry) työskentelee usein tietokoneella, tallentaen tai siirtäen tietoa paikasta toiseen.

Tallentajan pääasiallinen vastuu onkin siis prosessoida kirjoitettua tietoa ja kommunikaatiota. Siksi tallentaja viettääkin suurimman osan työajastaan tietokoneen edessä, kirjoittaen tietoa ylös esimerkiksi wordissä ja spreadsheetsissä, tai tietojärjestelmässä.

Usein tietoa siirretään esimerkiksi tietojärjestelmän uusimisen yhteydessä, jolloin tietoja täytyy syöttää manuaalisesti tietokonetta käyttäen paikasta toiseen. Tai tallentaminen voi tarkoittaa myös tiedon syöttämistä tietokoneelle tai tietojärjestelmään esimerkiksi paperilta.

Joskus tallentajat myös kääntävät äänitallenteita kirjoitusmuotoon tietokoneella.

Syötettävä tieto voi olla mitä tahansa aina yritystiedoista, potilastietoihin tai asiakastietoihin. Monesti siirrettävien tietojen on oltava tarkkoja, ja työ vaatiikin tekijältä tarkkaa otetta.

Usein työssä käytetään Exceliä, Officea ja vastaavia ohjelmia, joiden käytön kyllä oppii työssä.

Tallentajan työhön voi kuulua myös muut toimistotyöntekijän tai assistentin työnkuvaan kuuluvat yleistehtävät. Toimistokoneiden, kuten tietokoneen ja tulostimien hallinta tulisi siis olla kunnossa. Tallentajan täytyy mahdollisesti vastaanottaa tietoa puhelimitse, ja osata myös kuunnella tarkkaavaisesti.

Vaadittava koulutus

Monesti tallentajan työ ei vaadi aiempaa kouluttautumista, joskin kokemus toimistotyöstä on ja tietokoneen käytöstä on eduksi.

Joskus tallentajan työ voi olla alakohtaista, ja liittyä esimerkiksi kirjanpidon tai taloushallinnon tehtäviin, jolloin työntekijältä voidaan vaatia alakohtaista koulutusta tai kokemusta.

Työ vaatii tehokasta näppäimistön käyttöä ja tarkkuutta.

Etätyönä

Tallentajan työtä on monesti mahdollista tehdä etätyönä sopimuksesta ja työnantajasta riippuen. Toisinaan työ vaatii toimistolla työskentelemistä, mikäli esimerkiksi tietojärjestelmään ei pääse käsiksi kuin työpaikalla.

Etätyöläisenä mahdollisuuksia on kuitenkin aivan riittävästi. Ulkomaisia työpalstoja selatessa täytyy muistaa, että useimmat tallentajan etätyöt vaativat englanninkielen taitoa.

Tallentajan etätyöt netissä (data entry):

Upwork.com

Remote.co

-Flexjobs.com

Tallentajan työt Suomessa:

Linkedin

Duunitori

Keskipalkka 2021

Keskimääräinen kuukausipalkka Tallentajalla 1911 euroa kuukaudessa Suomessa.

-lähde oikotie.fi

Tosin, netin etätyöpalstoja, kuten upworkia, ja remote.co seuratessa huomaa, että monesti tallentajalle maksetaan 10-30 dollaria kansainvälisillä markkinoilla.

Työtilanne ja tulevaisuuden näkymät

Tallentajan töitä löytyy kohtuullisesti Suomessa, ja netissä mahdollisuudet etätyöhön ovat lähes rajattomat.

Datan määrä kasvaa vuosi vuodelta, ja teknologiaan nojautuva yhteiskunta tarvitsee tallentajia kasvavissa määrin.  Tallentaja -työpaikkojen määrä kasvoi globaalilla tasolla 17% vuodesta 2010 vuoteen 2020. Yhtä lailla kasvua ennustetaan syntyvän myös vuoteen 2030 mennessä.