Onko haaveissasi blogin perustaminen ja unelmoitko itsesi työllistämisestä ja päivätyösi jättämisestä? Varmaat mietit päässäsi onko blogin aloittaminen vuonna 2021 millään tapaa kannattavaa, ja voiko sillä ylipäätään menestyä?

Vastaus tähän on hyvin yksinkertainen: tekemällä sitä, mitä rakastat voit menestyä bloggaajana, jos olet valmis laittamaan aikaasi blogin työstämiseen.

Menestyvä blogi, joka tuottaa perinteistä päivätyötä suurempaa passiivista tuloa kuulostaa erittäin houkuttelevalta, eikö vain?

On totta, että blogia kirjoittamalla voi suomessakin tienata yli 10 000 euroa kuukaudessa.

Todellisuus kuitenkin on, että suurin osa bloggaajista ei koskaan tienaa edes 100 euroa kuukaudessa mainostuloista.

Kuitenkin näille molemmille summille löytyy selkeät syyt. Paremmin tienaavat bloggaajat ovat tehneet enemmän töitä bloginsa eteen, ja olleet valmiita oppimaan bloggaamisesta, ja se näkyy heidän suosiossaan.

Tärkein asia – aloittaminen

Jotkut saattavat väittää, että sinun on osattava kirjoittaa hyvin tai sinulla on oltava jonkinlainen tekninen taito, jotta voisit menestyä bloggaajan . He väittävät, että sinun on oltava Instagram-ihme tai Snapchatin jumala jo ennen kuin voit aloittaa.

Ei pidä paikkaansa. Aluksi sinun on vain löydettävä jokin aihealue, mistä pidät, ja perehdyttävä siihen.

Kun viitisen vuotta sitten aloitin bloggaamisen, olin haaveillut blogin perustamisesta jo kaksi vuotta.

Perfektionistina ajattelin etten ole vielä tarpeeksi kokenut jakamaan kiinnostavaa sisältöä internetin maailmaan, ja koin että minun täytyy vielä kehittää osaamistani.

En voisi voinut olla enempää väärässä tämän suhteen, ja ainoa asia jota kadunkin blogiurallani, on se, etten aloittanut aiemmin.

Miksi näin? No, yksinkertaisesti paras tapa oppia bloggaamaan ja oppia tekemään menestyvää blogia on aloittaa se nyt.

Ideoita tulee ja menee, ja pahimmillaan samalla kuluu vuosia, ellei vuosikymmeniä, ja samat haaveet edellleen odottaa toteuttamista.

Jos pystyt kaivamaan itsestäsi hieman rohkeutta tässä hetkessä, ja hypätä uudelle polulle elämässäsi – huolimatta siitä mitä puolisosi, tai läheiset ihmiset sanovat ideoistasi, olet jo menestyksen tiellä.

Tärkein neuvo, jonka olisin siis toivonut jonkun antavan minulle, kun haaveilin blogin perustamisesta kaksi vuotta, olisi ollut; ALOITA!

Kaikki oppi, jota menestymiseen tarvitaan, tulee kyllä aloittamisen myötä – mutta ei ilman sitä!

Näin aloitat bloggaajan uran!

1. Päätä blogisi aihe

Voi olla vaikeaa päättää blogisi aihetta alkuun, mutta kannattaa miettiä asioita joissa olet hyvä, ja joista tykkäät puhua.

Bloggaa siitä mitä rakastat elämässäsi eniten ja ole sitoutunut siihen.

Liittyi se sitten maalaamiseen, sijoittamiseen, urheiluun, tai vaikkapa rakentamiseen.

Yleisesti ottaen blogit ja nettisivut, jotka käsittelevät jotain tiettyä aihealuetta, sanotaan nyt vaikka sisustusrakentamista, menestyvät kaikkein parhaiten.

Tähän on montakin eri syytä. Tiettyyn aihealueeseen rajatulle blogille löytää helpommin rahaa tuottavia yhteistyökumppaneita, hakukoneet suosivat tiettyjä aihealueita käsitteleviä blogeja, jolloin saat helpommin lukijoita niistä.

Muista, että blogi ei heti ensimmäisen kuukauden aikana ala tuottaa rahaa, mutta älä vaihda kesken kaiken! Bloggaa siitä asiasta, mitä oikeasti intohimoisesti rakastat ja ole sitoutunut siihen niin pitkäksi aikaa kuin on mahdollista.

Kun olet päättänyt blogisi aiheen, on aika keksiä blogillesi osuva nimi.

2. Mieti blogillesi sopiva nimi

Blogin nimi on tärkeä asia.

Sen pitäisi olla aihealueeseesi liittyvä, mielenkiintoinen ja kertoa lukijoille kaiken olennaisen ensitietona. Nimen tulee siis kuvata blogisi sisältöä ja antaa lukijalle jonkin lausahduksen tai tilaisuuden, joka auttaa häntä ymmärtämän miten blogisi liittyy hänen elämässään vallitsevaan tilanteeseen.

Esimerkkinä, tämän sivuston nimi on työntulevaisuus, ja sivusto käsitteleekin suurimmaksi osaksi digitaaliajan työmahdollisuuksia ja menestymistä.

Jos haluat tuoda esiin blogissasi henkilöbrändiäsi ja samaistuvuutta, voi olla fiksua käyttää nimeäsi blogin nimessä.

Esim. sijoittamisblogille sopiva nimi voi olla esimerkiksi markosijoittaa.fi.

Monesti blogin nimeä miettiessä ensiksi mieleen juolahtava nimi on kaikkein paras, sillä se tulee sen enempää kyseenalaistamatta alitajunnasta.

Kun olet keksinyt blogillesi nimen, varmista vielä että verkkotunnus on vapaana, eikä sitä ole varattu. Varaa verkkotunnus ja web-hotelli

3.Valitse julkaisualusta ja varaa verkkotunnus

WordPress vs muut julkaisualustat

Julkaisualustoja löytyy moneen lähtöön, mutta pitkässä juoksussa WordPress on ehdottomasti paras alusta bloggaajalle, joka haluaa menestyä.

Miksi näin on?

  • WordPress on käytetyin – peräti 40% koko internetin nettisivuista on rakennettu WordPress-alustalle.
  • Toiseksi, sen muokattavuus on lähes rajaton. Voit saada aikaan inspiroivaa ja visuaalista sisältöä paremmin kuin muilla alustoilla.
  • WordPress on parempi vaihtoehto hakukoneoptimoinnin kannalta, sillä mahdollisuudet ovat laajemmat tälläkin saralla.
  • Voit lisätä nettisivuille erilaisia lisäosia, kuten ajanvarauskalenteria tai verkkokauppaa, mikäli blogitoimintasi laajenee.

WordPressin (wordpress.org) etu ilmaisalustoihin, kuten wordpress.com (wordpressin ilmainen blogialusta – esim. www.markosijoittaa.wordpress.com), blogger, tai lily, on, että jos aiot tienata edes pari kymppiä blogillasi kuukaudessa, ilmaisalustoilla se on huomattavasti vaikeampaa.

Ilmaisalustojen käyttäminen vie myös uskottavuutesi pois. Miksi et siis maksaisi 7 euroa kuukaudessa omista nettisivuista, joiden monetisoiminen on huomattavasti helpompaa.

Jos ajatuksenasi on tienata rahaa blogilla, WordPress on ehdottomasti paras vaihtoehto pitkäikäiselle suunnitelmalle.

Web-hotellin ja verkkotunnuksen hankkiminen WordPressille

Kun olet keksinyt blogillesi nimen, varmista vielä että verkkotunnus on vapaana, eikä sitä ole varattu. Varaa verkkotunnus ja WordPress-alustalle soveltuva web-hotelli.

Bloggaamiseen soveltuu erinomaisesti Domainkeskuksen Starter -web-hotelli, joka maksaa 6,95 euroa kuukaudessa. Verkkotunnuksen varaaminen on web-hotellin oston yhteydessä täysin ilmaista.

Suosittelen suomalaista Domainkeskusta WordPressille sen luotettavuuden, käyttäjäystävällisyyden ja erinomaisen asiakaspalvelun takia. Domainkeskuksen suomenkielinen asiakaspalvelu auttaa tilanteessa, kuin tilanteessa, jotta nettisivujen hallinnoiminen ja ylläpitäminen olisi mahdollisimman helppoa ja huoletonta.

Voit katsoa onko verkkotunnus vapaana, ja varata web-hotellisi täältä.

WordPressin asennus

Kun olet hankkinut verkkotunnuksen ja web-hotellin, saat web-hotellin kirjautumistunnukset sähköpostiisi viestillä.

Kirjaudu web-hotellin hallintapaneeliin tunnuksillasi ja valitse WordPress-asennus.

Asennus on automaattista, ja tapahtuu klikkaamalla asennusohjelmaa.

4. Luo blogillesi miellyttävä ulkoasu

Blogissa tärkeintä on tietenkin laadukas sisältö, mutta jos tekstisi ovat todella hyviä ja mielenkiintoisia, mutta rumalla ulkoasulla ja epäselkeällä typografialla varustettuja, ei lukija viihdy kovin kauaa sivustollasi.

Visuaalisesti miellyttävä blogi on näyttävä, ja selkeä. Blogissa näkyy siisti ja johdonmukainen jälki niin sisällössä kuin sen rakenteessa.

Ulkoasun rakentamisesta ei kannata kuitenkaan ottaa liikaa stressiä, sillä koko blogin ilmettä on helppo muokata koska tahansa, mutta tee blogisi ulkoasusta sellainen josta itse pidät. Huomaat myös että viihdyt huomattavasti paremmin siellä itsekin kirjoittamassa, kun ulkoasu on kohdillaan.

Ulkoasun luomisessa helpottaa huomattavasti, kun lataat valmiin teeman, eli valmiin ulkoasun sivustollesi.

Voit etsiä inspiraatiota toimivista ja tyylikkäistä blogiteemoista WordPress-hallintapaneelista, kohdasta ulkoasu->teemat->lisää uusi. Etsi täältä sopiva ja valitse asenna.

5. Mistä ideoita blogipostausten kirjoittamiseen?

Nyt kun blogi on ulkoasuineen valmiina, on aika aloittaa kirjoittaminen.

Mutta mistä keksiä ideoita?

Mieti ensiksi että mitä haluaisit kertoa maailmalle, ja mistä kirjoittaa? Monesti parhaimmat ideat lähtevät omasta päästäsi.

Jos ei aivot kuitenkaan heti rupea raksuttamaan, voit myös inspiroitua parilla keinolla.

Yksi tapa on selata aiheeseesi liittyviä englanninkielisiä, suosittuja blogeja. Selaa niitä ja katso hieman millaista sisältöä bloggarit tuottavat. Voit ottaa pitämästäsi blogipostauksestasi inspiraatiota ja kirjoittaa samasta aiheesta.

Toinen tapa, jota et ehkä heti tullut ajatelleeksi on etsiä kirjoitettavaa Googlen avulla. Kun tiedät mitä tietoa suomalaiset etsivät Googlesta, voit keksiä heille suoria vastauksia blogipostausten muodossa!

Jos esimerkiksi haluaisit kirjoittaa sijoittamisesta, niin voit saada toimivan idean otsikkoosi googlaamalla ”sijoittaminen…” ja katsoa mitä tuloksia google antaa.

Tulokset, joita google ehdottaa, ovat niitä, joita todennäköisimmin haetaan, joten nämä ovat erinomaisia ideoita postauksillesi.

Kas näin:

Voisit esimerkiksi kirjoittaa sijoittamisen alkeista hyödyllisen artikkelin.

6. Ole johdonmukainen – julkaise postauksia riittävän usein

Koska blogi on sinun maailman kanssa jakamasi keskustelu jonkun tietyn aiheen kanssa, blogisi täytyy olla aina aktiivinen, jotta voisit kerätä sinne vakiintunutta lukijakuntaa.

Tämä on myös blogin maineen ja sen tunnettavuuden edellytys. Jos julkaiset tarpeeksi usein, sanotaanko vähintään kerran viikossa, lukijat alkavat vakiintua sivuillesi uusien artikkelien perässä.

Säännöllisesti sisältöä tuottava blogi on jostain tietystä aihepiiristä kiinnostuvalle lukijalle erinomainen paikka oppia ja samaistua häntä kiinnostavasta aihealueesta.

Siksi säännöllinen ylläpitäminen edesauttaa suuremman lukijakunnan kasvattamista, ja siten blogilla tienaamisen mahdollisuuksia.

7. Käytä sosiaalisen median kanavia, kuten Facebookia, Twitteriä, Instagramia ja Pinterestiä, mainostaaksesi blogikirjoituksiasi

Vaikka postaat vain yhden tekstin viikossa, muista lisätä linkki tai ilmoitus siitä sosiaaliseen mediaan; Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter jne. Näin saadaan mahdollisuus uusille lukijoille kohtaamiseen blogisi kanssa.

Uusien blogipostauksien jakaminen on tärkeää näkyvyyden kannalta, mutta muista jakaa infografiikoita, videoita ja muuta mielenkiintoa herättävää sisältöä blogipostauksiisi liittyen, joiden avulla voit ohjata ihmisiä kirjoittamasi artikkelin pariin.

8. Saavuta lisää lukijoita hakukoneoptimoinnin avulla

Lukijoita voi saada hakukoneoptimoinnin avulla. Selvittämällä, mitä tietoa blogisi aihealueeseen liittyen kävijät hakevat hakukoneista, voit saada arvokasta tietoa siitä, millaista sisältöä sinun kannattaisi blogiisi luoda.

Jos kirjoitat sisustusblogia, voit miettiä millaisilla hakusanoilla ihmiset hakevat googlesta.

Yleensä hakutermit ovat ratkaisukeskeisiä, eli haetaan johonkin ongelmaan ratkaisua.

Esimerkiksi ”kylpyhuoneen sisustus” -hakusanalla on yksinkertainen ja ratkaisuhakuinen ja sillä on 700 hakua kuukaudessa googlessa.

Voit esimerkiksi koostaa blogiisi artikkelin ”Kylpyhuoneen sisustus: 10 trendikästä ideaa kylpyhuoneen stailaukselle” ja tehdä sisältöä, jossa on kuvaesimerkkejä kylpyhuoneen sisustuksesta.

9. Hyödynnä erilaisia tulonlähteitä blogissasi

Voit tienata rahaa blogilla monella eri tavalla. Kannattaa kokeilla useampaa eri vaihtoehtoa, jotta pääset nopeammin rahaan blogin avulla.

Yleisimmät ja parhaat tavat tienata rahaa blogilla:

  1. Affiliate- eli kumppanuusmarkkinointi
  2. Mainostulot
  3. Sponsoroidut postaukset eli yritysyhteystyö
  4. Digitaaliset tuotteet, kuten verkkokurssit ja e-kirjat
  5. Konsultointi

10. Asenna Google Analytics, jolla analysoit blogisi kävijöitä ja kävijämääriä

Google Analytiikan avulla saat hyödyllistä tietoa blogisi suosiosta. Voit selvittää esimerkiksi suosituimmat postauksesi, paljon niitä luetaan, ja paljonko aikaa kunkin artikkelin äärellä lukija on keskimäärin viettänyt.

Analytiikan avulla on helppoa analysoida, millaiset artikkelit vetoavat kävijöihin, jotta voit kehittää blogiasi eteenpäin ja keskittyä kasvun suuntaan.

Asenna lisäosaksi esimerkiksi Monsterinsights – Google Analytics. Se on helppokäyttöinen lisäosa, jolla saat Google Analyticsin heti käyttöön!