Totuus on, että kaikilla meistä ei löydy graafisen suunnittelun osaamista, tai intoa monimutkaisiin työkaluihin. Kuitenkin, jos pyörität blogia, some-kanavaa tai pientä yritystä, tarvitset laadukasta grafiikkaa. Graafisen suunnnittelijan palkkaaminen ei kuitenkaan välttämättä onnistu budjettisi vuoksi.

Tässä kohtaa Canva astuu kuvaan. Jopa sen ilmaisilla työkaluilla, voit luoda huikeita grafiikoita ja esityksiä, joita voit käyttää vapaasti blogissasi, yrityksesi sivuilla tai mainonnassasi. Kaikkiin Canvan hyödyllisiin työkaluihin et kuitenkaan pääse käsiksi ilmaisella versiolla, mutta siitä huolimatta ilmainen versio on monelle todella hyödyllinen ja kätevä apu graafisissa töissä.

Canva toimii tietokoneella tai Macilla käytettäessä selainpohjalla. Canvan käyttöliittymä on erinomainen, sillä jopa täysin avuton tietokoneen käyttäjäkin pääsee hommasta jyvälle vain minuuteissa.

Huolimatta siitä, aiotko käyttää ilmaista vai maksullista versiota, Canva on ehdottomasti vaivan ja rahan arvoinen työkalu. Toki Canvassa on muutamia mainitsemisen arvoisia ongelmia, joista lisää alempana. Jokatapauksessa kyseessä on kokonaisuudessaan on yksi parhaista sijoituksista, joka on ollut minulla erittäin tärkeässä roolissa useiden menestyksekkäiden blogien ja bisnesten luomisessa viimeisten vuosien aikana.

Mikä on Canva?

Canva on graafisen suunnittelun työkalu jota voit käyttää ilmaiseksi, tai ostaa ohjelmasta Premium version, Canva Pro:n, päästäksesi käsiksi ohjelman herkullisiin lisäominaisuuksiin.

Canvan potentiaali piilee sen helpossa käytettävyydessä ja monipuolisessa tarjonnassaaan. Canvalla kykenet tekemään vain minuuteissa erilaisia graafisia suunnittelumalleja, kuten sosiaalisen median postauksia, instagram-tarinoita, flaijereita, julisteita, logoja, käyntikortteja, kansikuvia jne…

Parasta tässä kaikessa on se, ettei sinun tarvitse osata ollenkaan graafista suunnittelua saadaksesi aikaan ammattitasoista jälkeä.

Kannattaako Canvasta maksaa?

On ollut aikoja, jolloin Canvaa en ole useampaan kuukauteen koskenut, mutta omassa käytössäni tämä kuvankäsittelyohjelma on maksanut itsensä takaisin, vaikka olisin tehnyt vain yhden grafiikan kuukaudessa.

Ennen Canva Pro:n hankkimista jouduin säätämään paljon enemmän erilaisten kuvapankkien, Photoshopin, ja Illustratorin kanssa, joista tuli maksettua useita vuosia yli 100 euroa kuukaudessa. Nyt hoidan 99% kaikesta grafiikasta pelkästään Canvalla, joka maksaa vaivaiset 12 euroa kuussa, ja kyse ei ole todellakaan pelkästään rahasta, vaan siitä että nyt voin tehdä 3 minuutissa samat asiat, joihin aiemmin meni helposti yli 30 minuuttia.

Kolmas asia minkä takia Canva tulisi löytyä jokaisen somettajan, bloggaajan ja pienyrittäjän työkalupakista, on se että voit tehdä itse muutamassa minuutissa laadukasta, graafikkotasoista sisältöä, ilman että joutuisit hukkaamaan aikaasi kaikkeen siihen kommunikaatioon ja sähköpostitennikseen, kun yrität saada graafikkoa ymmärtämään ajatuksiasi…

Kaikki tämä on helpottanut omaa työtäni huomattavalla tavalla, ja olisin täysin valmis maksamaan Canvan kaltaisesta ohjelmasta 50 euroa kuussa.

Canva Pro – tärkeimmät ominaisuudet

 

1. Valmiit suunnittelupohjat ja mallit eri tarkoituksiin

Canva Pro:n ehdoton valttikortti on sen lähes rajaton valikoima (yli 420 000 pohjaa) erilaisia valmiita suunnittelupohjia melkein mihin tahansa käyttötarkoitukseen.

Käytettävistä pohjista pystyy tekemään valmista grafiikkaa vain parissa minuutissa.

Pohjia voi selata kategorian lisäksi editorissa vaikkapa värin tai teeman perusteella.

Valmiita pohjia voi muokata lähes rajattomasti irroittamalla yksittäisiä objekteja niistä pois tai muokkaamalla värimaailmaa, kokoa, fontteja yms.

2. Kuvavalikoima sekä kuvankäsittelyominaisuudet

Canvan maksullinen versio mahdollistaa täydet käyttöoikeudet yli 75 miljoonaan kuvaan.

Kuvia on mahdollista muokata ja käsitellä eri tavoin. Voit lisätä kuviin Canvan työkalupakista löytyviä efektejä, ja halutessasi ladata Canvaan kuvia tietokoneeltasi tai puhelimeltasi.

Kuvankäsittelyominaisuuksiin kuuluu muun muassa kuvien kääntäminen, croppaus, filtterit, opasiteetti, kirkkaus, kontrasti, saturaatio, värisävy, sumennus…

Efektejä löytyy myös runsaasti, jos haluat muokata kuvia hieman rajummalla kädellä.

3. Muodot, logot, kuvakkeet ja tarrat

Canvasta löytyy oma valikoima erilaisia kuvakkeita, logoja, muotoja, tarroja, taulukoita ja ruudukoita yms., joita voit käyttää ja muokata vapaasti valitsemissasi töissä.

4. Fonttivalikoima

Canvasta löytyy myös laaja fonttivalikoima, jotta voit tehdä sisältösi tyyliin sopivia grafiikoita.

Halutessasi voit myös ladata fontteja Canvaan.

5. Visuaalinen drag-and-drop -editori

Drag-and-drop (suom. vedä ja pudota) -editori mahdollistaa helpon työskentelyn mitä tahansa sitten teetkin. Kun valitset valmiin pohjan, Canva esittelee sinulle kaikki relevantit mallit, elementit, ja fontit käytettäväksi työhösi. Voit vetää vasemmalla olevia elementtejä työhösi ja tehdä työstäsi uniikkia – alle minuutissa.

6. Animoidut kuvat

Canvasta löytyy paljon erilaisia animaatioita, joita voit lisätä töihisi ja kuviisi. Animoidut kuvat ovat hyvä tapa erottua sosiaalisessa mediassa, ja kerää enemmän huomiota.

7. Julkaiseminen sosiaaliseen mediaan ajastetusti suoraan Canvasta

Halutessasi voit jakaa tuottamaasi sisältöä integroidusti sosiaaliseen mediaan, suoraan Canvasta. Ja vieläpä ajastetusti…

8. Brändipaketti

Brändipaketti on eräänlainen mukautus brändisi tyylille, fonteille, väreille, ja logoille.

Brändipaketin luominen mahdollistaa tehokkaamman sisällön tuottamisen, kun voit nopeasti mukauttaa valmiita pohjia ja tekemiäsi töitä brändillesi sopivaksi.

 

Hinnoittelu – Ilmainen, Pro, vai Enterprise?

Canva tarjoaa käyttäjilleen kolme erilaista hinnoittelumallia: ilmainen, pro (premium), ja enterprise (yrityksille/tiimeille).

Ilmainen versio on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, ja sillä pääset käsiksi yli 100 erilaiseen suunnittelumalliin ja yli250 000 eri pohjaan, tuhansiin kuviin ja grafiikoihin.

Tämä sanottuna, olen kyllä sitä mieltä että 12 euroa maksava Pro versio on paras valinta melkein jokaiselle, joka tarvitsee säännöllisesti Canvan kaltaista työkalua sisällön tuottamiseen, markkinointiin jne. Pro versiossa pohjien määrä lähes tuplaantuu ja kuvia, ääntä, videota, ja grafiikoita on yli 75 miljoonaa mallia käytettävissä – sisältö ei siis ihan heti lopu kesken…

Ja kolmisen vuotta Pro versiota käyttäneenä voin sanoa, että parhaat templaatit ja ominaisuudet löytyvät valitettavasti maksullisen version puolelta.

Enterprise versiota en ole kokeillut, mutta käytännössä se tekee ohjelmasta paremmin soveltuvan yrityksen tai markkinointitiimin käyttöön. Enterprise sisältää kaikki Pro-tason ominaisuudet, ja se auttaa tiimiäsi toimimaan tehokkaammin nivomalla useamman käyttäjän töiden hallinnoimisen sekä työntekijöiden välisen kommunikaation lisäominaisuuksillaan. Enterprisen mahdollistamilla brändipaketeilla on helppoa työstää jokaiselle asiakkaalle uniikkia ja laadukasta sisältöä.

 

Plussat

  • Se on simppeli ja intuitiivinen – eli täydellinen aloittelijoille.
  • Käytännössä rajattomat mahdollisuudet erilaisiin suunnittelumalleihin, kuten logoihin, instagram-postauksiin, facebook-postauksiin, julisteisiin, videoihin, cv-pohjaan jne…
  • Valikoiman laajuus
  • Maksullinen versio mahdollistaa rajattoman pääsyn yli 75 miljoonaan maksulliseen kuvapankkikuvaan
  • Canvan avulla erilaisten graafisten töiden tekeminen onnistuu jopa minuuteissa, joten säästät huomattavasti aikaasi.
  • Hinta on todella edullinen, siihen nähden mitä Canvasta saa irti, eikä sinun tarvitse palkata graafista suunnittelijaa.
  • Integraatio sosiaaliseen mediaan
  • Canvaa oppii käyttämään samantien, ja sinun ei tarvitse käyttää satoja tunteja sen opetteluun, toisin kuin useimpien kuvankäsittelyohjemin kanssa.

Miinukset

  • Canva ei anna sinun luoda kustomoituja grafiikoita täysin tyhjästä. Käytännössä sinun pitää sovittaa valmiita grafiikoita ja elementtejä yhteen.
  • Ilmaisessa versiossa ei ole saatavilla läpinäkyviä taustoja tai PNG-versioita tekemiisi töihin.
  • Ilmaisessa versiossa kuvien ja mallien valikoima on suppea.
  • Ilmainen versio ei mahdollista valmiiden mallien koon muokkaamista.
  • Canva on tarkoitettu enimmäkseen tietokoneille, maceille ja läppäreille – etenkään pienikokoisilla puhelimilla työskentely ei ole yhtä sujuvaa.

Tekijänoikeudet?

Sinulla on Canvan käyttäjänä täydet käyttöoikeudet kaikkiin kuviin ja pohjiin joita Canva sinulle tarjoaa.

Yhteenveto

Jos Canvaa rupeaa vertailemaan Adoben Creative Cloudin kanssa, on sanomattakin selvää, että se jää kakkoseksi ominaisuuksissa ja syvyydessä, mutta täytyyy muistaa että useimpia meistä ei kiinnosta opetella vuosikausia monimutkaisia ohjelmistoja. Useimmat meistä haluavat ohjelmiston, jonka oppii minuuteissa, ja jolla saa todella laadukasta sisältöä nopeasti ja tehokkaasti – ja se on mitä Canva asiakkailleen tarjoaa.

Eikä kukaan Canvaa käyttänyt lähde varmasti kiistelemään siitä, etteikö tällä kuvankäsittelyohjelmalla saisi täysin ammattitasoista jälkeä vain minuuteissa, ilman graafisen suunnittelun osaamista.

Laitetuki ja asiakaspalvelu

Toimivuus

Pilvipalvelu/selain kaikilla laitteilla

Sovellus – Mac

Sovellus – Windows

Sovellus – Android

Sovellus – iPhone

Mobiili – iPad

Sovellus – Linux

Sovellus – Chromebook

Tuki

Email

UKK/Foorumi

Tietopankki

Chat

Yhteystiedot

Australialainen

Perustettu 2012