Korkoa korolle -ilmiö on käsite, joka viittaa sijoittamisella tienaamiseen. Ilmiö näkyy monilla elämänaloilla, kuten sijoittamisessa ja säästämisessä, jossa pienet rahamäärät voivat kasvaa ajan mittaan paljon suuremmiksi summiksi säännöllisen korkokertymän ansiosta.

Vaikka sijoittamiseen liittyy aina riskejä, korkoa korolle -ilmiön hyödyntäminen voi olla tehokas väline varallisuuden kasvattamiseen ja taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen.

Korkoa korolle -ilmiön onnistumiseen vaikuttavat useat avaintekijät. Yksi tekijä on korkokorko, jolla tarkoitetaan tapaa, jolla korko kertyy ajan mittaan, kasautuu itsestään ja johtaa suurempaan varallisuuteen. Toinen tekijä on aika eli aika, jonka kuluessa korko kertyy. Jotta korkokorkojen täysimääräinen hyödyntäminen olisi mahdollista, on tärkeää aloittaa sijoittaminen varhain ja jatkaa sitä johdonmukaisesti pitkän ajanjakson ajan.

Korkoa korolle ilmiö – mitä se tarkoittaa?

Ilmiö tarkoittaa pohjimmiltaan tapaa, jolla pienet rahamäärät voivat kasvaa ajan myötä paljon suuremmiksi summiksi. Tämän mahdollistaa niin sanottu korko, joka tarkoittaa varojen säännöllistä kertymistä jo olemassa olevien varojen päälle.

Sanotaan vaikka että sijoittaisit 2000 euroa vuodessa osakkeisiin, joista saat 10% vuotuista korkoa. Vuoden päästä sinulla on alkuperäisen sijoituksen lisäksi 200 euroa tuottoa, eli yhteensä 2200 euroa. Seuraavana vuonna korkoa kertyy sekä alkuperäiselle sijoitukselle 2000e, että vuodessa kertyneelle korkotuotolle 200e.

500e/kk sijoittamalla 536 320 euron säästöt 30 vuodessa

Säästäminen kannattaa aloittaa nuorena. Jos aloitat säästämään 20-vuotiaana 500 euroa kuukaudessa, ilman alkupääomaa, vuotuisen tuoton ollessa 6,5%, sinulla on 50-vuotiaana reilun puolen miljoonan eli 536 320 euron säästöt.

Samalla korkoprosentilla pääset lähelle puolta miljoonaa myös 40-vuotiaana, mikäli olet säästänyt 20-vuotiaasta asti 1000 euroa kuukaudessa 6,5% vuosikorolla.

Miten korkoa voi kertyä ajan mittaan?

Korko kertyy ajan mittaan eri tavoin sijoituksesta riippuen. Jos esimerkiksi säästötilille kertyy korkoa, se lasketaan päivittäin ja lisätään saldoosi kunkin kuukauden lopussa. Joukkovelkakirjojen tai osakkeiden kaltaisissa sijoituksissa korko voidaan maksaa vuosittain tai puolivuosittain.

Kummassakin tapauksessa tärkeintä on aloittaa sijoittaminen varhain ja jatkaa sitä pitkän ajan kuluessa, jotta voit maksimoida korkotuottojen vaikutuksen. Valitsemalla sijoituskohteita, joiden kasvu on todistettu, voit viedä unelmasi taloudellisesta riippumattomuudesta seuraavalle tasolle.

Raha kun palvelee omistajaansa parhaiten kun se työskentelee hänen puolestaan tekemällä lisää rahaa.

Sijoittamisen riskit ja hyödyt

Korkoa korolle ilmiö voi olla tehokas väline varallisuuden kasvattamisessa, mutta on tärkeää ymmärtää riskit ja hyödyt ennen sijoittamista.

Vaikka korkokertymä voi auttaa sinua saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden ja pitkän aikavälin tavoitteesi, on olemassa riskejä joista on syytä olla tietoinen.

Jos esimerkiksi olet sijoittanut osakemarkkinoihin, ja pörssikurssit heilahtelevat taloudellisen epävakauden vuoksi, sijoituksesi arvo voi laskea merkittävästi. Lisäksi jos sijoitat korkeamman riskin sijoituksiin, kuten osakkeisiin tai joukkovelkakirjoihin, on aina olemassa riski, että voit menettää osan tai koko alkuperäisen sijoituksesi.

Jotta voit maksimoida korkojen mahdolliset hyödyt ja samalla minimoida niihin liittyvät riskit, on fiksua hajauttaa sijoituksesi osakkeisiin ja rahastoihin esimerkiksi Nordnetin hajautetun salkun avulla.

Hajauttaminen auttaa minimoimaan riskejä koska:

  • Voit valita useita eri arvopapereja samaan salkkuun, jolloin yksittäisen osakkeen alenemisen riski minimoituu, ja jäljelle jää vain markkinariski
  • Voit valita parhaat sijoituskohteet eri toimialoilta
  • Voit hajauttaa sijoituksesi maantieteellisesti

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan korkoa korolle -ilmiö voi olla tehokas väline varallisuuden kasvattamiseen ajan mittaan, mutta on tärkeää, olla tietoinen korkosijoittamiseen liittyvistä riskeistä ja hyödyistä. Kun ymmärrät nämä tekijät ja valitset sijoituksesi huolellisesti, voit hyödyntää korkoa korolle ilmiön voimaa ja saavuttaa pitkän aikavälin taloudellista menestystä.