Aloittelijan opas kryptovaluutoihin

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen voi olla yksi jännittävimmistä ja tuottoisimmista tavoista ansaita rahaa, mutta se on myös riskialtis sijoitus, jota ei pidä ottaa kevyesti. Tässä oppaassa käsittelemme: Mitä kryptovaluutat ovat? Miten sijoitat niihin? Ja miten pidät kryptovaluuttasi turvassa?

Lue lisää

Kryptovaluuttoja on kutsuttu kaikkea tulevaisuuden vapaan rahan ja äärimmäisen riskialttiin pyramidihuijauksen väliltä, johon ei pitäisi koskea pitkällä tikullakaan.

Mutta kumpi näistä vaihtoehdoista on lähempänä totuutta?

Ja ehkä tärkeämpi kysymys on: pitäisikö sinun sijoittaa kovalla työllä ansaitut rahasi siihen?

Ja älkäämme unohtako kaikkea FOMO:a (poisjäämisen pelkoa), jonka kryptovaluuttat tuovat mukanaan.

Ehkä sinulla on viime aikoina käynyt niin, että bitcoin ja kryptot on ollut uutisten ja nettikeskustelun keskipiste.

Tämä saattaa saada sinut miettimään, pitäisikö sinun sijoittaa siihen, onko se edes turvallista tai miten se edes toimii.

Tämä artikkeli selittää sen: kryptovaluutan perusteet purkamalla sen monimutkaisen luonteen, jotta voit perehtyä aiheeseen paremmin.

Ennen kryptoihin sijoittamista on äärimmäisen tärkeää ymmärtää perusasiat, jotta voit tehdä päätöksen, sopiiko se sijoitustarpeisiisi vai ei.

Tämän artikkelin loppuun mennessä sinulla on käsitys kryptovaluuttojen perusteista, kuten:

 • Mitä kryptovaluutta pohjimmiltaan on
 • Erilaiset kryptovaluutat
 • Nykyinen asetus ja sen ympärillä olevat säännöt
 • Kuinka sijoittajat ostavat ja myyvät sitä
 • Parhaat käytännöt sijoittajat noudattavat

Mitä kryptovaluutta tarkoittaa?

Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka käyttää kryptografiaa eli salauskirjoitustekniikkaa maksutapahtumien turvaamiseen ja tarkistamiseen sekä uusien yksiköiden luomisen hallintaan.

Kryptografia syntyi turvallisen viestinnän tarpeesta sodan aikana, mutta nykyään käytämme tätä tekniikkaa päivittäin kaikkialla Internetissä.

Monet kryptovaluutat on rakennettu vain muutama vuosi sitten keksityn lohkoketjuteknologian päälle.

Blockchain on julkinen kirjanpito kaikista kryptovaluuttatransaktioista. Se pitää kirjaa digitaalisista valuuttayksiköistä lähes lahjomattomalla tavalla, joten sitä voidaan käyttää moniin muihin tarkoituksiin kryptovaluuttojen ulkopuolella.

Yksi esimerkki olisi sopimukset, jotka toteutetaan automaattisesti, kun tietyt ehdot täyttyvät – nämä ”älykkäät” sopimukset toimivat lohkoketjuteknologialla ja voivat jopa olla vuorovaikutuksessa muiden lohkoketjujen kanssa.


Ovatko Bitcoin ja kryptovaluutat hyvä sijoitus?

Yksinkertaisin vastaus on kyllä.
Ja se saattaa olla elämämme suurin sijoitusmahdollisuus, toki täytyy ymmärtää että kryptovaluutoihin sijoittamiseen kuuluu ennennäkemättömiä riskejä.
Kryptovaluuttojen hinnat vaihtelevat jatkuvasti ja niitä ohjaavat tarjonta, kysyntä, markkinatunnelma, uudet teknologiat jne.
Kryptovaluuttamarkkinat kokivat ennennäkemättömän kasvun vuonna 2017, kun jotkut kolikot kaksinkertaistivat tai jopa kolminkertaistavat arvonsa muutamassa viikossa – Bitcoin kasvoi noin 900 dollarista maaliskuussa 2017 yli 20 000 dollarin huippuun joulukuussa.
Bitcoin oli ensimmäinen kryptovaluutta, ja se on edelleen helposti tunnetuin kaikkialla maailmassa tänään – sen arvo on noussut tyhjästä, kun se luotiin vain yhdeksän vuotta sitten, yli 1000 miljardin markkina-arvoon vuonna 2021.
Ja vaikka bitcoin on ylivoimaisesti arvokkain kryptovaluutta, tällä hetkellä sen kasvu on paljon tasaisempaa ja hitaampaa, kuin muihin markkinoilla oleviin kryptovaluutoihin verrattuna.

Miksi sijoittaa kryptovaluutoihin?

On monia syitä, miksi kryptovaluuttoihin sijoittaminen ja ostaminen on järkevää: Voi olla uskomattoman hauskaa ja jännittävää omistaa ja käydä kauppaa digitaalisilla valuutoilla, joiden arvo voi nousta merkittävästi ajan myötä.

Se on myös uskomattoman helppokäyttöinen – sinun ei tarvitse olla superrikas tai sinulla ei tarvitse olla erityisiä rahoituksen tuntemuksia päästäksesi alkuun, ja se voi olla erittäin kannattavaa, jos kryptoihin sijoittaminen on harkittua.

Kryptovaluuttoja on tällä hetkellä saatavilla rajoitetusti markkinoilla, mikä tarkoittaa, että kysyntä nostaa hintoja. Tämä puolestaan ​​lisää potentiaalista sijoitetun pääoman tuottoa.

Saat myös vapauden lähettää, vastaanottaa ja säilyttää kryptovaluuttojasi turvallisessa paikassa – et ole sidottu minkäänlaisiin sopimuksiin tai valtion asetuksiin, kunhan pidät kaikki nämä tiedot turvassa.

Kuinka sijoittan kryptovaluuttaan?

Kryptovaluuttasijoittaminen on hyvin erilaista kuin perinteinen sijoittaminen, koska siihen ei liity välitystä tai välittäjää, kuten pankkia.

Helpoin tapa ostaa kryptovaluuttoja on perustaa tili online-kryptovaluuttapörssiin.

Nämä pörssit yhdistävät ostajat ja myyjät, jolloin voit tehdä ostoksesi nykyisellä markkinahinnalla. Kun myyt, voit myös käyttää näitä alustoja myydäksesi kolikoitasi voitolla, jos hinta on noussut.

Parhaat alustat kryptovaluuttojen ostamiseen?

Suosittelemme useita hyvämaineisia ja luotettavia pörssejä:

 • Coinbase – tämä on Yhdysvaltojen tunnetuin alusta, jossa voit ostaa bitcoineja ja ethereumia luottokortilla.
 • Binance – kansainvälinen kryptovaluuttapörssi aloittelijoille
 • Bitfinex – edistyneet kaupankäyntiominaisuudet
 • Kraken – toinen suosittu kryptovaluuttapörssi
 • Coinmotion – suomalainen toimija markkinoilla

Miten suojelen itseäni?

Kuten kaikki taloudelliset sijoitukset, on tärkeää, että ryhdyt tarvittaviin toimiin suojautuaksesi mahdollisilta huijauksilta ja rahan menetyksiltä.

Tässä on joitain vinkkejä kryptovaluuttasi turvaamiseen:

 • Käytä useampaa kuin yhtä lompakkoa – tämä estää yksittäisen epäonnistumisen, jos jokin menee pieleen tietyssä alustassa tai pörssissä, jossa säilytät varojasi.
 • Muista säilyttää ostokuitti ja kuitti ostoksesta.
 • Säilytä kryptovaluuttoja offline-tilassa – voit käyttää USB:tä tai muuta paperilompakkoa, johon vain sinulla on pääsy, säilyttääksesi kolikoitasi turvallisesti pitkiä aikoja ilman, että sinun tarvitsee huolehtia varkaudesta, vahingoittumisesta tai katoamisesta.

Miten suojelen itseäni?

Kuten kaikki taloudelliset sijoitukset, on tärkeää, että ryhdyt tarvittaviin toimiin suojautuaksesi mahdollisilta huijauksilta ja rahan menetyksiltä.

Tässä on joitain vinkkejä kryptovaluuttasi turvaamiseen:

 • Käytä useampaa kuin yhtä lompakkoa – tämä estää yksittäisen epäonnistumisen, jos jokin menee pieleen tietyssä alustassa tai pörssissä, jossa säilytät varojasi.
 • Muista säilyttää ostokuitti ja kuitti ostoksesta.
 • Säilytä kryptovaluuttoja offline-tilassa – voit käyttää USB:tä tai muuta paperilompakkoa, johon vain sinulla on pääsy, säilyttääksesi kolikoitasi turvallisesti pitkiä aikoja ilman, että sinun tarvitsee huolehtia varkaudesta, vahingoittumisesta tai katoamisesta.

Kuinka monta kryptovaluuttaa on olemassa?

Kirjoitushetkellä kryptovaluuttoja on yli 6500, joiden yhteenlaskettu markkina-arvo on yli 2000 miljardia dollaria. Määrä muuttuu jatkuvasti, mutta tällä hetkellä näyttää kasvavan joka kuukausi.

On satoja muita, joista voit valita, jos bitcoin tai jokin muu suosittu kolikko ei herätä kiinnostuksesi – joillakin on jopa oma ainutlaatuinen tarkoitus ja käyttötapa.


Mitkä ovat suosituimpia kryptovaluuttoja vuonna 2021?

Bitcoin on ylivoimaisesti tunnetuin kryptovaluutta nykyään, ja se on viime vuosina noussut otsikoihin nopeasti kasvavasta arvostaan.

Se ei kuitenkaan ole yksin – siellä on yli 1500 muuta. Ethereum, Cardano, Litecoin, Monero ja Ripple ovat kaikki suosittuja esimerkkejä kolikoista, joilla on korkeat markkina-arvot kirjoittamishetkellä.


Parhaat kryptovaluutat markkina-arvon mukaan?

Bitcoin on markkina-arvoltaan suurin, jota seuraavat Ethereum, Ripple ja Litecoin. Pelkästään nämä neljä kolikkoa muodostavat yli 50 % kryptovaluuttamarkkinoista, joten on tärkeää valita viisaasti.

Ainoa tapa, jolla voit menettää rahaa tässä pelissä, on, jos ostat kolikon, joka lopulta kaatuu tai putoaa merkittävästi, joten tee aina tutkimus ja valitse huolellisesti.


Ovatko kryptovaluutat laillisia?

Kryptovaluutat ovat laillisia useimmissa maailman maissa, koska ne eivät uhkaa perinteisiä valuuttoja tai rahapolitiikkaa. Suomessa kryptovaluuttoja ei ole kielletty lailla.

Jokaisella maalla on kuitenkin omat lakinsa ja säädöksensä kryptovaluuttojen käytöstä, joten on tärkeää tarkistaa asia ennen merkittävien investointien tekemistä.

Joissakin maissa kryptovaluuttoja voidaan kohdella hyödykkeenä tai hyödykkeenä valuutan sijaan.


Mihin kryptovaluuttoja käytetään?

Kryptovaluuttoja voidaan käyttää tavaroiden ja palveluiden ostamiseen verkosta, mutta niillä on varjopuolensa.

Niiden arvo on taipumus vaihdella niin paljon, että niitä on vaikea hyväksyä maksuvälineeksi ilman, että hinta muuttuu 20 % tai enemmän muutamassa minuutissa.

Myös tapahtumien vahvistaminen kestää kauemmin, ja transaktiomaksut voivat olla korkeita.


Ovatko kryptovaluutat turvallisia?

Kryptovaluuttoja pidetään tällä hetkellä erittäin turvallisina, mutta aina on olemassa riski (niin pienikin), että ne voivat vaarantua tai rikkoutua jollain tavalla.

On kuitenkin syytä huomata, että myös perinteiset fiat-valuutat kuten Yhdysvaltain dollari ja Euro ovat kärsineet kasvavasta inflaatiosta viime aikoina, kun taas kryptojen arvo on ollut hurjassa nousussa viimeisen kymmenen vuoden aikana.


Kryptovaluuttojen louhinta

Kryptovaluuttojen louhinta on prosessi, jolla varmistetaan kryptovaluuttatapahtumat lohkoketjussa – ansaitset pohjimmiltaan kolikoitasi tarjoamalla välttämättömän palvelun verkon sujuvan toiminnan pitämiseksi.

Lohkopalkkiot kannustavat ihmisiä louhimaan kryptovaluuttoja, joten joka kerta, kun vahvistat tapahtuman lohkoketjussa, lompakkosi saa rahaa.

Jotta voit olla kannattava kryptovaluuttojen louhinnalla, tarvitset kaksi asiaa – halvat sähköhinnat ja/tai ilmaisen jäähdytyksen. Se voi viedä melko vähän virtaa, joten on tärkeää, että löydät paikan, jossa et kerää sähkölaskuja.


Mitä ovat altcoinit?

Altcoins, lyhenne sanoista vaihtoehtoiset kolikot, on termi, jota käytetään kuvaamaan kaikkia kryptovaluuttoja, jotka eivät ole bitcoineja.

Pelkän BTC:n lisäksi on olemassa satoja muita kryptovaluuttoja, ja se on paljon monimutkaisempaa kuin ihmiset luulevat – monet asiantuntijat väittävät, että meidän pitäisi lopettaa niiden kutsuminen ”kryptovaluutoiksi” kokonaan, koska niitä ei kaikkia ole hajautettu samalla tavalla.

Miltä kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää?

Kryptovaluutat eivät katoa minnekään lähiaikoina, eikä paluuta ole nyt! Niiden suosio kasvaa päivä päivältä, mutta se ei tarkoita, että kaikki ovat vakuuttuneita.

On edelleen monia ihmisiä, jotka ajattelevat, että kryptovaluutoilla ei ole tulevaisuutta, koska niitä ei tueta tai säännellä, mutta se ei ole huolissaan.

Blockchain-tekniikka ei rajoitu vain kryptovaluuttoihin – monet yritykset etsivät nyt tapoja käyttää sitä muihin asioihin, kuten tuotteiden aitouden ja turvallisuuden varmistamiseen, potilastietojen tallentamiseen tai toimitusketjun hallinnan parantamiseen.

Lompakot, valuutat ja turvallisuus

Kryptovaluutat tallennetaan lompakoihin, jotka voivat olla joko ohjelmistopohjaisia ​​tai laitteistopohjaisia.

Jos et ole varovainen lompakkosi kanssa, on mahdollista menettää kaikki rahasi – tästä syystä monet kryptovaluuttasijoittajat ottavat turvallisuutensa vakavasti.

On ollut tapauksia, joissa hakkerit ovat onnistuneet varastamaan satojen tuhansien dollarien arvosta kryptovaluuttaa ihmisten lompakoista, joten varmista, että pidät omasi turvassa!

Mikä on yksityinen avain? Digitaalinen lompakko ei itse asiassa tallenna kolikoitasi – se tallentaa julkiset ja yksityiset avaimet, joita käytetään rahasi käyttämiseen.

Nämä avaimet toimivat kuten salasanat, paitsi että sen sijaan, että ne koostuisivat kirjaimista ja numeroista, ne ovat satunnaisesti luotuja numero- ja kirjainsarjoja – yksityinen avaimesi on periaatteessa se, joka pitää sinut kryptovaluutojesi hallinnassa!

Mikä on julkinen avain? Julkinen avain (tai osoite) toimii kuten sähköpostiosoite. Jos joku haluaa lähettää sinulle bitcoineja tai mitä tahansa muuta kryptovaluuttaa, hän tarvitsee vain julkisen avaimesi, jotta rahat voidaan lähettää suoraan lompakkoosi.

Anonymiteetti ja turvallisuus

Jotkin kryptovaluutat ovat anonyymempiä kuin toiset, koska niissä on sisäänrakennetut tietosuojaominaisuudet.

Esimerkiksi Monero on täysin jäljittämätön ja on myös mahdotonta linkittää mitään tapahtumaa takaisin käyttäjälle. Tämä tekee siitä täydellisen laittomaan toimintaan – mikä on saanut jotkut ihmiset uskomaan, että kryptovaluuttaa voidaan käyttää rahanpesuohjelmissa tai jopa terrorismin rahoittamisessa.

Miksi yksityisyys on tärkeää? Vaikka jotkut ihmiset uskovat, että kryptovaluuttojen käyttö laittomaan toimintaan on väärin, toisten mielestä yksilöiden oikeutta omaan yksityisyyteen tulee suojella.

On mahdollista ostaa monia asioita mustilta markkinoilta ilman viranomaisten jäljittämistä, joten on järkevää, että nimettömyys vetoaa rikollisiin!