Mitä tehdä kun mikään ala tai työ ei kiinnosta? Suurin osa meistä on joskus miettinyt tätä kysymystä, ja ehkä löytää itsensä aika ajoin uudelleen tämän kysymyksen parista.

Riippumatta siitä, missä vaiheessa uraa olet, on aina tärkeää tehdä jotain, mitä rakastat. Mutta mitä teet, kun et löydä uraa, joka kiinnostaa sinua? Ja arkielämä tuntuu harmaalta betonilta.

Älä huoli, et ole yksin. Monet ihmiset käyvät elämässään läpi pitkiä vaiheita, jolloin inspiraatio on hukassa, ja motivaatiota perusarkeen ei meinaa löytyä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että niiden löytäminen olisi mahdotonta!

Ihmismieli tuppaa takertumaan herkemmin negatiivisiin ajatuksiin, sillä ne stimuloivat aivoja enemmän – siksi on hyvä vähän hajottaa pakkaa ja rikkoa negatiivista ajatuskierrettä uusilla ajatuksilla. Keskittymällä kiinnostuksen kohteisiin ja itseäsi miellyttäviin asioihin voit ehkä löytää jotakin uutta ideaa.

Miten se tehdään? Aloita lukemalla tämä artikkeli ja kokeile ensiksi näitä vinkkejä!

Tässä 16 vinkkiä, jotka auttavat sinua löytämään uran, jota rakastat:

 

1. Muista omat vahvuutesi

Kun tunnet olosi eksyneeksi, unohdat helposti kaikki hyvät puolet itsestäsi. Ota siis askel taaksepäin ja muista vahvuutesi. Missä olet hyvä? Mistä ihmiset kehuvat sinua? Vastaamalla näihin kysymyksiin saat paremman käsityksen siitä, mihin olet kykenevä ja mitä voisit haluta tavoitella.

 

2.Tee ammatinvalintatesti

Tekemällä ammatinvalintatestin, jonka tarkoituksena on sovittaa sinut erilaisiin töihin, voit pohtia urapolkuja, joita et ehkä ole aiemmin harkinnut. Vaikka et harjoittaisi uratestin sinulle ehdottamaa urapolkua, se saattaa tarjota ammattinimikkeitä, joista et tiennyt ennen, tai muistuttaa sinua ammateista, jotka ovat saattaneet kiinnostaa sinua aiemmin. Harkitse ammattitestin suorittamista, jota joskus kutsutaan ”soveltuvuustestiksi” – se voi auttaa sinua tutkimaan eri aloja ja toimialoja.

 

3. Mieti intohimojasi ja harrastuksiasi

Mikä on intohimosi? Onko sinulla jokinharrastus, jota rakastat? Onko jokin asia, josta olet kiinnostunut ja jota olet aina halunnut tutkia? Käytä näitä intohimoja lähtökohtana löytääksesi uran, jota rakastat.

 

4. Mieti arvojasi

Mikä on sinulle tärkeää? Arvostatko luovuutta, toisten auttamista vai omana pomona olemista? Mieti, mitä arvostat elämässä eniten jakäytä sitä uravalintojesi ohjaamiseen.

 

5. Harkitse taitojasi

Mitä taitoja sinulla on? Mitä osaat? Taidot voivat olla mitä tahansa ihmisten kanssa toimimisesta siihen, että osaat työskennellä numeroiden tai tietokoneiden kanssa. Kun tiedät taitosi, voit alkaa etsiä niitä vastaavia ammatteja.

 

6.Juttele alallasi toimivien ihmisten kanssa

Yksi parhaista tavoista oppia tietystä alasta on keskustella jonkun alalla jo työskentelevän kanssa. Hän voi antaa sinulle sisäpiirin näkemyksen siitä, millaista työ todella on ja onko se jotain, josta olisit kiinnostunut.

 

7. Aseta tavoitteita

On tärkeää kun etsit uutta uraa, sinulla on oltava mielessäsi joitakin tavoitteita. Mitä haluat saavuttaa? Haluatko ylennyksen? Haluatko ansaita enemmän rahaa? Aina ei ole semmoista fiilistä että kiinnostaisi asettaa itselleen mitään tavoitetta, mutta monesti juuri silloin tavotteiden kautta eläminen voi viedä elämässä eteenpäin. Tavoitteiden asettaminen auttaa sinua keskittymään parantamaan elämäntilannettasi ja tekee todennäköisemmäksi, että löydät elämän ja uran, jota rakastat.

 

8. Verkostoidu

Ota yhteyttä ihmisiin alallasi tai siihen liittyvillä aloilla. Verkostoitumalla voit oppia lisää tietystä alasta ja jopa solmia arvokkaita yhteyksiä, jotka voivat auttaa sinua työnhaussa.

 

9. Osallistu tapahtumiin

Usein järjestetään eri toimialoihin liittyviä tapahtumia, joihin voit osallistua. Nämä tapahtumat voivat olla hyvä tapa oppia lisää tietystä alasta ja tavata ihmisiäjotka työskentelevät siinä.

 

10. Hanki mentori

Mentori on henkilö, joka voi opastaa ja tukea sinua, kun teet tärkeitä päätöksiä urasi suhteen. Jos löydät alaltasi mentorin, hän voi antaa sinulle korvaamattomia neuvoja, jotka auttavat sinua löytämään oikean polun.

 

11. Harkitse jatkokoulutusta

Jos et ole varma mitä haluat tehdä tai jos haluat vaihtaa uraa, täydennyskoulutus voi antaa sinulle tarvitsemasi taidot ja tiedot. Selvitä, mitä kursseja on tarjolla ja sopivatko ne tavoitteisiisi.

 

12. Pidä vapaata

Jos tunnet olevasi loppuun palanut työstäsi, voi olla hyvä ajatus pitää vähän aikaa vapaata. Tämä voi auttaa sinua latautumaan ja palaamaan työnhakuun uusin ideoin.

 

13. Harkitse freelance-työtä

Jos sinulla on vaikeuksia löytää kokopäivätyötä, freelance-työ voi olla hyvä tapa päästä alallasi alkuun. Voit työskennellä omilla ehdoillasi ja kartuttaa kokemustasi.

 

14. Tutustu työpaikkailmoituksiin

Työpaikkailmoitukset voivat olla hyvä tapa saada yksityiskohtaista tietoa tarjolla olevista työpaikoista ja niiden sisällöstä. Ne voivat myös auttaa sinua tunnistamaan tietyssä tehtävässä tarvittavat taidot ja kokemuksen.

 

15. Keskustele uraneuvojan kanssa

Uraneuvojat ovat erityisesti koulutettuja auttamaan ihmisiä urapäätöksissä. He voivat auttaa sinua arvioimaan taitojasi, kiinnostuksen kohteitasi ja tavoitteitasi. He voivat myös tarjota neuvoja parhaasta tavasta löytää ura, jota rakastat.

 

16. Kokeile jotain uutta

Harkitse paikallisten luetteloiden ja facebook-ryhmien tarkistamista oppitunneista tai tapahtumista, jotka keskittyvät toimiin, joita et ole koskaan kokeillut. Jos et ole koskaan tehnyt sushia, voit käydä japanilaisella ruoanlaittokurssilla. Jos et tunne tiettyjä tietokonesovelluksia, harkitse tietokonekurssia paikallisessa korkeakoulussa. Uusien taitojen tutkiminen mukavuusalueesi ulkopuolella voi auttaa sinua löytämään uusia kiinnostuksen kohteita ja vahvuuksia, sekä tutustumaan uusiin ihmisiin.