Kotiäiti, joka haluaa tienata hieman omaa rahaa, mutta samalla pitää huolta kodista ja lapsista: kyseessä voi aluksi olla hieman kinkkinen yhdistelmä, mutta ei ollenkaan mahdoton – varsinkin, jos päivästä löytyy hieman ylimääräistä aikaa.

 

Teknologian suuret harppaukset ovat johtaneet siihen, että monet työpaikat ovat siirtyneet lähes kokonaan verkkoon. Etätöiden merkitys kasvaa koko ajan ja yhä useammat ihmiset tienaavat rahaa nopeasti suoraan omalta kotisohvalta käsin. Vaikka ajatus kotona työskentelemisestä kuulostaa jopa unelmalta, tähän tehtävään vaaditaan paljon kärsivällisyyttä, motivaatiota ja tietysti osaamista. Ei ole sama istua kotona televisiosta katsellen ja herkutellen kuin varata itselleen päivästä useampi tunti aikaa keskittyen tietokoneella tehtäviin töihin.

 

Kotiäitinä olemisen ja töiden teon yhdistäminen ei kuitenkaan ole mahdotonta. Tästä syystä olemme listanneet alle useita mielenkiintoisia tapoja, joiden avulla voit kokeilla, onnistuisiko myös sinulta ylimääräisen rahan tienaaminen lastenhoidon yhteydessä. Lisäksi on suositeltavaa, että selvität tilanteesi etukäteen esimerkiksi Kelan ja Verotoimiston kanssa, sillä ylimääräiset tulosi, olivatpa ne sitten säännöllisiä tai epäsäännöllisiä, tulevat todennäköisesti vaikuttamaan myös saamiisi tukiin ja verotukseen.

 

Tapoja, joiden avulla voit tienata rahaa kotona

Kiitos teknologian, tänä päivänä meillä on ulottuvillamme useita eri tapoja, joiden avulla voimme tienata helposti hieman ylimääräistä rahaa. Sinun kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että ainakaan aluksi et välttämättä pääse tienaamaan kovin suuria summia, mutta kokemuksen karttuessa ja mikäli sinulla on aikaa varata etätöille aikaa joka päivä, voit ajan myötä alkaa tienaamaan enemmänkin rahaa.

 

1. Kokeile verkkokaupan ylläpitämistä

Tänä päivänä verkosta löytyy lukuisia ketjuja, jotka tarjoavat yksityishenkilöille mahdollisuuksia ryhtyä myymään tuotteitaan verkossa. Tätä varten et tarvitse muuta kuin tietokoneen ja toimivan nettiyhteyden. Samalla verkkokaupan pyörittäminen vaatii tietysti runsaasti myös innostusta sekä ymmärrystä asiakaspalvelusta ja asiakassuhteiden hallinnasta. Ja mikäli myynti on sinun juttusi, voit kokeilla siipiäsi myös itsenäisenä myyntikonsulttina myymällä esimerkiksi kauneudenhoitoon tai hyvinvointiin liittyviä tuotteita tunnetun kansainvälisen tai kotimaisen brändin alaisuudessa.

 

2. Kokeile taitojasi freelancerina

Jos sinulla on jo alla jokin taito – osaat esimerkiksi kieliä, kirjoitat hyvin, osaat valokuvata tai sinulla on graafista osaamista – voit kokeilla siipiäsi myös freelancerina. Freelancereille löytyy tänä päivänä runsaasti töitä, mutta sinun tulee vain tietää, mistä töitä kannattaa löytää. Lisäksi on tärkeää, että selvität, milla tavalla aiot laskuttaa asiakkaita. Tänä päivänä verkosta löytyy ulkoisia laskutuspalveluita, jotka hoitavat laskutuksen, verotuksen ja muut paperihommat puolestasi pientä palvelumaksua vastaan.

 

3. Kartuta asiakastaitojasi call center -työssä

Kuluissa ja palkoissa säästääkseen monet yritykset ovat siirtäneet call center- asiakaspalvelunsa ulkomaille. Voit siis tehdä töitä suomalaiselle yritykselle, vaikka asuisit ulkomailla. Voi olla, että yritys vaatii sinua tulemaan paikan päälle toimistoon, mutta monissa tapauksissa sinun on myös mahdollista tehdä töitä oman kotisi rauhassa.

 

4. Kokeile siipiäsi blogin ylläpitäjänä

Esimerkiksi WordPress ja Blogspot tarjoavat ilmaisia ja helppokäyttöisiä blogialustoja, joille kuka tahansa voi perustaa oman blogin. Alussa voit saada lisätienestejä mainoksista, joita lisäät blogiisi. Mitä enemmän saat lukijoita blogiisi, sitä enemmän myös sivustolla näytetyillä mainoksilla on arvoa. Kirjoita siis innostavista ja suosituista aiheista, jos haluat kasvattaa lukijakuntaasi nopeasti. Kotiäitinä voit esimerkiksi kokeilla siipiäsi kodin- ja lastenhoitoon liittyvissä aiheissa ja kirjoittaa kokemuksistasi, sillä monet lukijat jakavat varmasti samankaltaisen tilanteen kanssasi. Kun blogisi on kasvattanut lukijakuntaansa, voit myös itse kokeilla lähestyä erilaisia yrityksiä ja ehdottaa heille yhteistyötä.

 

5. Tarjoa IT-tukea

Jos olet kätevä tietokoneiden ja puhelinten kanssa, sinua voi odottaa myös tulevaisuus etänä työskentelevän IT-tuen parissa. IT-tukihenkilönä sinun on mahdollista tehdä töitä sekä yrityksen palkkalistoilla että itsensätyöllistäjänä. On kuitenkin mahdollista, että yrityksen palkkalistoilla joudut täyttämään viikossa tietyt työtunnit tai käymään toimistolla. Tänä päivänä verkossa kuitenkin toimii useita eri ohjelmia, joiden kautta voit tarjota IT-tukea sitä tarvitseville henkilöille ympäri Suomea (tai jos olet kielitaitoinen, ympäri maailmaa) niin, että sinun ei tarvitse poistua kotoasi, jolloin voit samalla huolehtia kodinhoidosta ja lapsista.

 

6. Treenaa sisällöntuottamista

Sisällöntuotanto tarkoittaa nimensä mukaisesti sisällön tuottamista verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan, sekä yrityksille että yksinyrittäjille. Sisällön tuottaminen vaatii sinulta kuitenkin jonkin verran taitoja – sen lisäksi, että kirjoittaminen sujuu kieliopillisesti oikein, sinun tulee osata kirjoittaa mielenkiintoisia, houkuttelevia ja ainutlaatuisia tekstejä. Voit hankkia kontakteja ottamalla yhteyttä eri yritysten markkinointiosastoihin tai välityspalveluihin, joilla puolestaan on jo omasta takaa kontakteja sellaisiin yrityksiin, jotka hakevat riveihinsä sisällöntuottajia.

 

7. Myy käsitöitä tai muita itsetekoisia tuotteita

Omia taitoja kannattaa yhtä hyvin hyödyntää myös omavalmisteisten tuotteiden myyntiin. Olitpa sitten taitava leipomaan, kutomaan, ompelemaan, rakentamaan tai kasaamaan, omatekoiset tuotteet ja käsityöt ovat loistava tapa hankkia lisätienestejä lastenhoidon yhteydessä. Voit hyödyntää sosiaalisen median voimaa ja levittää sanaa valmistamistasi tuotteista. Lisäksi, jos blogitaidot tai verkkosivujen ylläpito on tuttua, voit aivan yhtä hyvin kyhätä töillesi omat nettisivut tai blogin, jonka kautta tuot tietoa valmistamistasi tuotteista vieläkin laajempaan levitykseen. Voit lisäksi tienata lisää mainostamalla blogisi tai verkkosivujesi kautta muita palveluita ja tuotteita.

 

8. Hae etätyötä

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä vaihtoehtona on tietysti etänä tehtävien palkkatöiden hakeminen. Kuten aikaisemmin jo mainittiin, yhä kehittyneempi teknologia on varmistanut sen, että monet työnkuvat on mahdollista täyttää osittain tai jopa kokonaan kotoa käsin. Tässä mielessä sinun tulee toki varmistaa, että sinulla on riittävästi aikaa töiden tekemiseen, sillä palkkatyön tapauksessa työnantaja usein vaatii, että täytät päivässä tai kuukaudessa tietyn määrän tunteja. Joissakin tapauksissa yritykset tarjoavat myös provisiopalkkaan perustuvaa työtä, jonka pohjalta voit yleensä itse päättää, kuinka paljon teet töitä ja tienaat tällä tapaa omaan tuottoon perustuvien tulosten kautta.