Jos olet suunnitellut blogin aloittamista jo pidempään, olet varmasti kuullut WordPressistä. Jos taas et vielä ole, niin tämä artikkeli kertoo sinulle, miksi WordPress on kustannustehokas ja ylivoimainen nettisivualusta muihin verrattuna. Tässä artikkelissa sivutaan myös muita blogi-/nettisivualustoja, kuten Wix, Weebly ja Blogger.

WordPress on maailman suosituin nettisivualusta, sillä sillä on tehty 35% kaikista nettisivuista W3Techsin mukaan. Toiseksi suosituin alusta, Joomla ei tule edes lähelle, sillä sen osuus maailman nettisivuista on alle kolme prosenttia.

Ennen kuin kerromme tarkemmin WordPressistä ja miksi se sopii hyvin varsinkin bloggaajille, on tärkeää tietää minkälaisia tavoitteita sinulla on blogin suhteen. Jos kuitenkin tiedät jo, että haluat luoda blogin WordPressillä, kannattaa selata artikkelia eteenpäin.

Tarvitseeko olla nettisivut, jos haluaa vain kirjoittaa blogia?

Jos ainoa toiveesi on kirjoitella nettiin silloin tällöin mahdollisimman vähällä teknisellä osaamisella, on sinun mahdollista liittyä esimerkiksi Me Naisten blogiyhteisöön tai luoda blogi Bloggeriin. Saat luotua blogin hetkessä, eikä sinun tarvitse perehtyä maksusopimuksiin tai teknisiin yksityiskohtiin, sillä se on ilmaista ja helppoa.

Jos mielessäsi on kuitenkin edes pieni ajatus siitä, että blogi voisi jossain vaiheessa tuottaa sinulle rahaa, kannattaa ehdottomasti harkita kunnollisia nettisivuja. Kun blogisi kävijämäärä kasvaa, myös sinun mahdollisuutesi tienata blogin avulla paranevat. 

Tässä suorat lainaukset Me Naiset -blogisäännöistä: “Blogia ei voi käyttää oman yrityksen, yhdistyksen, tuotteiden tai minkään muun markkinointiin tai mainontaan.” “Bloggaaja ei voi myydä mainoksia blogiin omaan lukuunsa tai liittää blogiin mainosverkostojen affiliate-linkkejä”. 

Vaikka polte blogin aloittamiseen olisi kova, kannattaa kuitenkin pohtia ajan kanssa, minne blogin perustaa. On mahdollista, että ajan kuluessa voit kehittää ja myydä omia tuotteitasi tai palveluitasi, mainostaa tuotteita korvausta vastaan tai tehdä yhteistyötä sponsoroiden kanssa. Nämä mahdollisuudet on kuitenkin olemattomat tai vähintäänkin huonot useilla vain bloggaamiseen tarkoitetuilla alustoilla.

Ehkä palat halusta kuitenkin aloittaa saman tien ja mietit jatkoa jos ja kun blogisi kävijämäärä kasvaa? Tiia Konttisen mukaan blogin siirtäminen ilmaiselta alustalta kuten Bloggerilta WordPressille maksaa 800 euroa. Samalla summalla olisit voinut ylläpitää omaa nettisivua vuosikausia. 

Blogialustojen erot

Seuraavassa kappaleessa käydään tarkemmin läpi, minkälaisia hyviä ja huonoja puolia erilaisilla blogi- ja nettisivualustoilla on. Alla oleva taulukko ei ole kovinkaan imarteleva WordPressin osalta, mutta se on todellinen timantti, kun yksityiskohtiin sukelletaan syvemmälle.

Helpot blogialustat

Vaikka yllä oleva taulukko puhuukin ilmaisten blogialustojen puolesta, on tärkeää ymmärtää, että “ilmaisia lounaita” ei ole olemassakaan nettisivumaailmassa. Wix, Weebly ja Blogger todellakin ovat ilmaisia, mutta tähän “tarjoukseen” sisältyy muutamia rajoituksia, kuten:

  • Et voi valita nettiosoitettasi
  • Sivustollasi näytetään mainoksia, halusit tai et
  • Et voi mainostaa tai myydä sivuillasi

Jos valitset Wixin, Weeblyn tai Bloggerin, tulee sinun valmistautua siihen, että nettiosoitteesi on www.nettiosoite.wix.com. Jokainen Wixillä tehty sivuston osoite päättyy .wix.com. Tämän lisäksi Wixillä tehdyillä ilmaisilla sivuilla näytetään Wixin omia mainoksia, etkä sinä tienaa mitään vaikka joku klikkaisikin niitä sivustollasi. Pahimmillaan lukijasi kaikkoavat, kun he klikkaavat sivustosi mainoksia ja jäävät sille tielleen.

Jos tulevaisuudessa sinulle tulisikin mahdollisuus myydä tai mainostaa sivustollasi, et voi tehdä sitä Wixin ilmaisella versiolla. Voit lukea lisää Wixistä ja sen hinnoittelusta omassa blogissani.

Miksi kannattaa valita WordPress?

WordPressin kanssa sinulla on kaikki ohjat käsissäsi. Voit kasvattaa nettisivuasi juuri sellaiseksi kuin itse haluat, eikä kukaan määräile, mitä sivuillasi saa olla ja mitä ei. Sinä päätät kaikesta.

Voit muokata sivustoasi minkälaiseksi haluat. Voit myydä jäsenyyksiä, perustaa keskusteluforumeita tai oman nettikauppasi. Vaikka mikään näistä ei ole sinulle tällä hetkellä ajankohtaista, ota huomioon, että on olemassa monia yrittäjiä, jotka ovat aloittaneet pienistä blogeista ja tienaavat nykyään suuria summia.

WordPress ei ole yhtä käyttäjäystävällinen kuin aiemmin mainitut alustat, mutta sen voi silti oppia kuka tahansa. Minä tutustuin WordPressiin vuonna 2017, kun halusin perustaa oman nettikaupan. Olin tuolloin täydellinen internet-idiootti, mutta sain silti kasaan täysin toimivan nettikaupan WordPressillä. Ja samalla tiellä olen vieläkin, sillä en vaihtaisi WordPressiä muuhun alustaan, vaikka nykyään pidänkin sillä vain blogia.

WordPress.com ja wordpress.org – erot

Monilla menee wordpress.com ja wordpress.org sekaisin, eikä ihme. WordPress.com on verrattavissa tässä artikkeleissa aiemmin mainittuihin alustoihin kuten Blogger. WordPress.com on blogialusta, jolla voit luoda blogin ilmaiseksi, mutta erittäin rajoitetuin ehdoin. Voit muokata esimerkiksi värejä ja fontteja, mutta jos haluaisit lisätä jonkin painikkeen tai vaihtaa sen paikkaa, et voi tehdä tätä WordPress.com -sivustolla. Voit maksaa, jolloin saat enemmän mahdollisuuksia muokata sivustoasi, mutta mielestäni se ei ole järkevää, sillä WordPress.org on ilmainen.

WordPress.org on ilmainen alusta, mutta et voi käyttää sitä, jollei sinulla ole hosting-palvelua ja domain-nimeä. Nämä on kuitenkin helppo ostaa ja yleensä ne saa samasta paikasta.

Mitä WordPress-sivut maksaa?

WordPressiin saa rahaa kulumaan, jos haluat ostaa teeman tai maksaa lisäosista eli plugineista. Kun minä aloitin oman blogini, tarkoituksena oli päästä mahdollisimman halvalla. 

Jokaisella WordPress-sivustolla tulee olla domain-nimi ja hosting-palvelu. Minä maksan vuosittain domain-nimestä (eli nettiosoitteestani) Louhelle noin 15€. Hosting-palvelun ostin kerralla kolmeksi vuodeksi Bluehostilta hintaan 2.75$ (~2.5€) per kuukausi. 

Yhteensä maksan blogin pitämisestä siis noin 45€ vuodessa eli alle neljä euroa kuukaudessa. Käytän blogissani ilmaista teemaa enkä ole ostanut maksullisia lisäosia. 

Voit kuitenkin löytää domain-nimen halvemmalla, jos et tarvitse .fi-päätteistä nettiosoitetta.

Esimerkiksi Namecheap tarjoaa vuosihintoja seuraavanlaisille domain-nimille hakusanalla “kissakahvila”:

Ja jos kummallinen domain-pääte ei haittaa sinua, voit saada vieläkin halvemman nettiosoitteen.

Tämän lisäksi myös hosting-palveluntarjoajissa on suuria eroja. Esimerkiksi iPagelta voit saada hostingin 1.99 dollariin (~1.85€) kuukaudessa.  

Mikä on hosting ja mihin sitä tarvitaan?

Wikipediassa hosting määritellään seuraavasti: 

Webhotelli (engl. web hosting) tai verkkoisännöinti on palvelu, jossa asiakas vuokraa palveluntarjoajan www-palvelimelta kiintolevytilaa omia verkkosivujaan ja muita verkkopalveluita varten.”

Voit kuvitella hostingin vuokratonttina, jolle rakennat talosi. Ilman tonttia sinun taloasikaan ei ole olemassa. Voit rakentaa sen toiselle tontille, mutta tarvitset aina tontin, jos haluat rakentaa talon. Nettisivuilla ja hostingilla on samanlainen suhde. Ilman hostingia ei sinun nettisivusi ole olemassa.

Koska WordPress on ilmainen käyttää, sinun tarvitsee ostaa nettisivujasi varten hosting. Esimerkiksi Wix:llä tämä eroaa, sillä Wixin hintaan sisältyy hosting, eikä sinun tarvitse ostaa sitä erikseen.

Omat kokemukseni hosting-palvelun valinnasta

Kun minä aloitin nettisivujen tekemisen vuonna 2017, valitsin halvimman vaihtoehdon eli iPagen. Huomasin kuitenkin nopeasti, että alusta oli todella vaikeakäyttöinen ja kulutin tuntikausia asiakaspalveluchateissa saadakseni nettisivuni toimimaan kunnolla. Toki olin myös itse aloittelija, mutta hyvä hosting auttaa sinuai eteenpäin nettisivujen luomisessa eikä sinun tarvitse kuluttaa aikaa ihmettelemällä miten se toimii ja ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Olen käyttänyt Bluehostia viimeisen vuoden ja olen ollut tyytyväinen sen käyttämisen helppouteen. Nyt vasta, kun olen todella alkanut panostaa sivustoni optimoimiseen, olen kohdannut hostingiin liittyvän ongelman. Bluehost ei ole paras hosting sen palvelimen hitauden takia. Sivustoni latautuu hitaasti, enkä voi tehdä mitään, sillä en voi saada hosting-palvelinta vastaamaan nopeammin.

Bluehost on hyvä perus-hosting, mutta jos tarvitset salaman nopeasti latautuvat sivustot, suosittelen SiteGroundia tai suomalaista Zoneria.

Näin aloitat blogin WordPressillä

Kun olet ostanut sivustollesi domain-nimen ja hostingin, kirjaudu hosting-portaaliisi ja klikkaa asenna WordPress. Viimeistään tässä vaiheessa sinun tulee osoittaa domain-nimi, jolle WordPress asennetaan.

WordPressin ohjauspaneeli – Mistä kaikki alkaa

Kun avaat WordPressisi ensimmäistä kertaa, se näyttää suurin piirtein tältä (hosting-palvelusta riippuen).

Tämä on WordPress-sivustosi ohjausnäkymä, josta käsin ohjaat kaikkea, mitä sivuillasi tapahtuu. Tämä näkymä näkyy vain sinulle ja niille, joille annat oikeuden tehdä muutoksia sivuillasi.

Vasemmassa sivupalkissa on erilaisia toimintoja ja esiasennettuja lisäosia eli plugineja. Posts-valikosta löydät kaikki kirjoittamasi artikkelit ja voit kirjoittaa uusia blogitekstejä. Media on mediakirjasto, jonne voit ladata kuvia tai videoita, jotka haluat liittää sivustollesi tai artikkeleihisi. Pages-osiosta löydät kaikki kotisivustosi yksittäiset sivut ja voit luoda uusia sivuja, kuten “Tuotteet” “Yrityksestä” ja “Ota yhteyttä”. Comments-osiosta löydät kaikki sivullesi postatut kommentit ja voit mukauttaa niitä. Appearance-valikosta voit muuttaa sivustosi ulkoasua ja Plugins-osiosta löydät sivustollesi asennetut lisäosat ja voit asentaa uusia. Users-kohdasta voit muuttaa salasanaasi ja antaa oikeudet muille muokata sivustoasi. Tools on erilaisia työkaluja, joita voit tarvita sivustollasi ja Settings-osiosta voit muuttaa asetuksia, kuten kielen suomeksi.

Tämän lisäksi yläpalkissa näet Koti-ikonin, jota klikkaamalla voit milloin tahansa vierailla sivustollasi ja nähdä, miltä se näyttää kävijöillesi. Ennen kuin teet mitään muutoksia sivustollesi, näyttää se suurinpiirtein tältä:

Tämä tuskin on se, miltä suunnittelit blogisi näyttävän, joten on aika tehdä muutoksia sivustosi ulkoasuun!

Sivuston ulkoasun muokkaus 

Jos valitset ohjauspaneelin vasemmasta palkista kohdan Appearance ja klikkaat kohtaa Themes, näet että sivustollasi käytetään esiasennettua teemaa, jonka takia sivustosi näyttää siltä miltä se näyttää. Klikkaamalla painiketta Upload voit katsella muita teemoja valita sellaisen, joka sinusta sopii sivustollesi parhaiten. WordPressille on olemassa yli 30 000 teemaa, joten jokaiselle varmasti löytyy jotakin.

Jos tiedät etukäteen, miltä haluat sivustosi näyttävän, suosittelen sivunrakentajalisäosaa (plugin) kuten Elementor tai Divi. Ne ovat hyvin yksinkertaisia ja voit luoda näyttävät sivut vain valitsemalla elementtejä ja muokkaamalla niiden värejä. Elementor ja Divi ovat lisäosia, jotka voit ladata kohdasta Plugins. Sen lisäksi tarvitset myös niitä tukevan teeman, jolle voit rakentaa sivustosi.

Minä latasin Elementorin ja olen todennut sen käytön erittäin helpoksi. Monet teemat, kuten Astra (minun käyttämäni), Hestia ja Ocean WP tukevat sitä. Tämän lisäksi latasin lisäosan nimeltään Starter Pages, josta valitsin blogiini soveltuvan pohjan ja aloin muokkaamaan sitä sivustooni soveltuvaksi.

Kun muokkaat sivustoasi Elementorilla, saat vasemmalle valikon, josta voit valita sivullesi eri elementtejä kuten tekstiä, kuvaa ja painikkeita. Voit muokata näitä kaikkia, kunnes ne näyttävät hyvältä. Elementorilla voit muokata kerrallaan vain yhtä sivua.

Jos tarvitset inspiraatiota, voit käydä kurkistamassa, minkälaisen etusivun minä loin Elementorilla. Lisää inspiraatiota omille sivuillesi voit hakea Elementorin blogista.

Elementor on ilmainen, mutta siitä on olemassa Pro-versio, joka tarjoaa enemmän mahdollisuuksia sivustosi muokkaamiseen. 

Blogiartikkelin kirjoittaminen ja julkaisu

Klikkaa WordPressin ohjauspaneelin kohdasta Posts ja Add New. WordPress käyttää Gutenberg-editoria, jossa artikkeli luodaan lohko kerrallaan. Editori näyttää todella pelkistetyltä, jos on tottunut kirjoittamaan esimerkiksi Wordillä tai Google Docsilla.

Otsikko kirjoitetaan yläriville ja sen jälkeen voit klikata Plus-merkkiä nähdäksesi mitä vaihtoehtoja sinulla on. Valitsemalla “Kappale” voit kirjoittaa tavallista tekstiä. Muutkin osiot, kuten Otsikko, Kuva ja Lista ovat itsestään selvyyksiä. 

Vaikka Gutenberg-editori onkin alussa melko haastava, suosittelen kirjoittamaan artikkelit sillä sen sijaan, että kirjoittaisit artikkelit muulla tekstinkäsittelyohjelmalla ja kopioisit ne WordPressiin. Word ja muuta tekstinkäsittelyohjelma lisäävät tekstiin koodia (joka ei näy sinulle) ja kun kopioit artikkelin Gutenberg-editoriin, voi artikkelisi olla aivan väärin muotoiltu, etkä välttämättä pysty korjaamaan sitä itse, vaan sinun tulee kirjoittaa teksti uudestaan.

Ota myös huomioon, ettet Gutenberg-editorissa pysty muuttamaan tekstisi fonttia tai fontin kokoa, vaan niitä voit muokata teemasi asetuksista.

Oikeasta palkista voit lisätä artikkelillesi artikkelikuvan, valita sille kategorian ja määrittää avainsanoja.

Kun olet saanut artikkelin valmiiksi, klikkaa yläkulmasta “Julkaise” ja artikkelisi ilmestyy sivustollesi. Voit myös ajastaa julkaisun myöhemmälle, jos et halua julkaista artikkeliasi heti. Klikkaamalla esikatselu, näet miltä artikkelisi näyttäisi julkaistuna.

Yhteenveto

Jos haluat täysin käyttövalmiin blogin huomiseksi, WordPress ei sinun valintasi. Jos taas haluat nettisivut, jonka täydet oikeudet on sinulla, WordPress on ainoa ja paras vaihtoehto.

Voin kokemuksesta kertoa, että WordPressin opettelemiseen kuluu aikaa, mutta se on kaiken sen arvoista. Minulla on nyt nettisivut, joiden sisältö on ainoastaan sitä, mitä minä haluan. Se myös näyttää siltä miltä haluan, kiitos muun muassa Elementorin. Nettisivuni latautuvat nopeasti ja nousevat Google-tuloksissa korkealle, kiitos kevyen lähdekoodin. 

Lähes puoli miljardia nettisivustoa käyttää WordPressiä alustanaan, joten miksi sinä valitsisit toisin?