Toimistotyö on houkutteleva vaihtoehto monelle meistä – etenkin kun tänä päivänä lähes kaiken voi tehdä etätyönä.

Useimmilla toimistotöillä on lisäksi säännölliset normaalin vuorokausirytmin mukaiset työajat, ja ne tarjoavat työsuhde-etuja, sekä mahdollisuus nousta uralla on suuri.

Näiden syiden takia toimistotyöt ovat haluttuja, etenkin kun puhutaan niistä joihin ei koulutusta tarvitse.

Tässä artikkelissa käymme läpi vinkkejä miten saada toimistotyö ilman koulutusta, sekä parhaat työvaihtoehdot, joita kannattaa hakea.

Miten päästä saada toimistotyötä?

 

1. Opettele uusia taitoja.

Opettele ensin tekemään tietty tehtäviä ja töitä. Katso sitten, voisitko saada töitä kyseisessä tehtävässä suoraan koulusta ilman tutkintoa.

Et tarvitse korkeakoulututkintoa tai aiempaa kokemusta oppiaksesi tiettyjä taitoja, jotka sopivat toimistotyötehtäviin ja tekevät sinusta erinomaisen ehdokkaan avoimiin tehtäviin. Ajattele erityisiä teknisiä kykyjä, kuten koodausta, sekä yleisempiä kykyjä kuten kirjoittamista. Näitä voit harjoitella esimerkiksi netin ilmaisilla kursseilla tai youtube-videoilla.

2. Hyödynnä kursseilla ja aiemmissa työpaikoissa hankkimiasi taitoja

Useimmissa tapauksissa sinulla on jo kursseilla tai aiemmissa töissä hankittuja taitoja, joista on hyötyä toimistotyössä. Tällaisia taitoja ovat esimerkiksi hyvät tiimitaidot, organisointikyvyt työssä, kirjoitustaidot ja englannin kielen osaaminen.

3. Ole joustava

Vaikka kokopäivätyö on houkutteleva vaihtoehto, pidä vaihtoehdot avoimina myös osa-aikaisten että satunnaisten töiden suhteen. Jotkut työpaikat voivat johtaa kokopäivätyömahdollisuuksiin. Jos näin ei tapahdu, tiedot ja kyvyt, jotka saat kyseisessä tehtävässä ollessasi, voivat tarvittaessa auttaa sinua saamaan kokopäiväisen toimistotyöpaikan toisesta yrityksestä.

4. Harkitse työharjoittelupaikkaa/vapaaehtoistyötä

Työharjoittelun kautta saatu työkokemus erottuu ansioluettelossasi ja tekee siitä kiinnostavamman potentiaalisille työnantajille.

Harkitse työskentelyä toimistossa lyhyen aikaa, esimerkiksi kesällä. Saat kokemusta ja solmit vahvoja ammatillisia suhteita. Harjoittelun jälkeen monet yritykset palkkaavat henkilöitä kokopäiväisiksi työntekijöiksi.

5. Luo yhteyksiä ammattilaisiin kiinnostavalla ura-alueellasi.

Voit luoda yhteyksiä mahdollisiin työnantajiin verkostoitumalla erilaisissa työtapahtumissa, messuilla, facebook-ryhmissä ja foorumeilla. Monissa kaupungeissa järjestetään alakohtaisia verkostoitumistapaamisia, jossa voit tutustua uusiin ihmisiin ja uusiin työmahdollisuuksiin.

6. Etsi työpaikkoja yrityksistä, jotka tarjoavat koulutus- ja urakehitysmahdollisuuksia.

Monet yritykset tarjoavat lyhyt- ja pitkäaikaisia kursseja ja koulutuksia työtehtävään liittyen. Joissakin tapauksissa työnantaja voi maksaa sinulle kurssin tai jopa tutkinnon, sekä taata valmistumisen jälkeen työpaikan alalle. Tämä on kohtuullisen yleistä esimerkiksi IT-alalla, jossa ohjelmistokehittäjistä on huutava pula.

7. Päivitä CV:täsi paremmaksi

Räätälöi ansioluettelosi jokaista hakemusta varten. Varmista, että korostat työnkuvauksessa mainittuja keskeisiä pätevyyksiä ja kykyjä, jotta voit osoittaa, miten hyvin vastaat tehtävää. Tee samoin saatekirjeessäsi ja muissa toimittamissasi asiakirjoissa sekä ansioluettelossasi. Lue lisää täältä, miten laaditaan hyvä ansioluettelo.

8. Kouluttaudu haluamallesi alalle nettikurssien avulla

Netistä löytyy paljon kursseja, joiden avulla voit saada tärkeitä taitoja tulevaa työtäsi varten. Löydät esimerkiksi kursseja koodaukseen, graafiseen suunnitteluun, kirjoittamiseen, kirjanpitoon jne.

11 toimistotyöpaikkaa joihin voit hakea ilman koulutusta

 

1.Kirjoittaja/toimittaja

Jos rakastat kirjoittamista ja haluat työtä, joka sopii joustavasti aikatauluihisi, tämä voi olla juuri sinulle sopiva työ! Jos sinulla on vain vähän kokemusta kirjoittajana, älä huoli – on monia yrityksiä ja työpaikkoja, joissa voit kirjoittaa niille. Monet näistä yrityksistä haluavat palkata verkossa, joten voit työskennellä kotoa tai mistä tahansa.

2.Virtuaaliassistentti/asiakaspalvelu

Tämä työ sopii täydellisesti, jos rakastat ihmisten kanssa työskentelyä ja haluat hyväpalkkaisen osa-aikatyön. Koulutusta tähän työhön ei vaadita, ja yleensä saat työnantajaltasi hyvän ohjeistuksen työssä suoriutumiseen. Voit tehdä tätä työtä kotoa käsin tai missä tahansa!

3.Tallentaja

Tämä työ on täydellinen, jos pidät numeroista ja sanoista. Se on yhdistelmä tietojen syöttämistä ja tekstinkirjoittamista, joten se vaatii sekä teknisiä taitoja (numeroiden käsittelyä) että luovuutta (mielenkiintoisten tekstien laatimista). Jos tämä kuulostaa ihanteelliselta toimistotyöltäsi.

4.Tekninen avustaja

Jos olet hyvä auttamaan kanssatovereitasi ratkomaan ongelmia tietokoneiden ja muiden toimistolaitteiden kanssa, tämä työ voisi sopia sinulle. Työhön liittyy tietokoneiden, toimistolaitteiden, ja esimerkiksi erilaisten tietokoneohjelmistojen ongelmien ratkontaa.

5.Litteroija

Tämä työ sisältää äänitallenteiden kirjoittamista ylös tietokoneelle – kokouksista, televisio-ohjelmista, podcasteista jne. Sinun on kuunneltava ne ja kirjoitettava sitten sanotut asiat puhtaaksi, jotta ihmiset voivat lukea ne myöhemmin. Monissa tilanteissa työaika on joustava, ja henkilöt valitsevat, mitä asiakirjoja he haluavat puhtaaksikirjoittaa, ja saavat maksun, kun tehtävänsä on suoritettu.

6.Myyntiedustaja

Koulutusta tähän työhön ei vaadita. Jos sinulla on hyvät ihmissuhdetaidot ja olet halukas oppimaan siitä, mitä työnantajasi myy, sinulla ei pitäisi olla vaikeuksia löytää aloittelevan myyjän paikkaa

Tästä huolimatta myynti ei sovi kaikille. Huomaa, että palkkojen vaihteluväli on suuri, mikä johtuu ammatin edelleen perinteisestä provisiopohjaisesta palkkausjärjestelmästä. Jos sinulla on kykyä myydä, voit tienata hyvin jo ensimmäisenä työvuotenasi tässä ammatissa.

7.Toimistoassistentti

Toimistoassistentti voi hoitaa esimerkiksi johtajien, esimiesten ja tutkijoiden välistä kirjeenvaihtoa ja kerätä tietoja projekteja varten, järjestää toimistokalentereita ja vastata puheluihin. Toimistoassistentin virka on erinomainen etenkin järjestelmällisyydestä pitäville henkilöille.

8.HR assistentti

Henkilöstöpäälliköiden avustajat seuraavat yrityksen henkilöstöön liittyviä tietoja. Avustat henkilöstöpäällikköä myös muissa yritykseen ja henkilöstösuhteisiin liittyvissä tehtävissä. Mahdollisuus ammatilliseen kasvuun on yksi tämän toimistotyön houkuttelevimmista puolista.

9.Sosiaalisen median manageri

Sosiaalisen median johtajan tehtäviin kuuluu seurata yrityksen sosiaalisen median tilejä, kehittää ja toteuttaa julkaisuja, viestiä kuluttajien kanssa ja hallinnoida sosiaalisen median kampanjoita. Jos sinulla on kiinnostusta ja kokemusta sosiaalisesta mediasta, sinulla on hyvät mahdollisuudet päästä töihin some-manageriksi.

10.Kääntäjä

Kääntäjät kääntävät tietoa kielestä toiseen. Nopea konekirjoitus ja muokkaustaidot ovat yleisiä vaatimuksia näissä tehtävissä.

11.Graafinen suunnittelija

Graafiset suunnittelijat käyttävät erilaisia luovia kykyjä tarjotakseen asiakkailleen visuaalisia ratkaisuja heidän viestintätarpeisiinsa. Graafiset suunnittelijat ovat taiteilijoita, joilla on aistit siitä, mikä miellyttää asiakkaita, ja jotka ymmärtävät tulevia suuntauksia ja jotka pystyvät muuttamaan konseptinsa esteettisesti kauniiksi kuviksi. Ohjelmistojen, kuten Photoshopin, Illustratorin tai Indesignin kokemus on yleensä tarpeen. Etenkin freelance-töitä voi löytää netistä helposti ilman koulutusta.