CV-profiili saattaa olla osa työhakemuksen liitteistä se, joka saattaa aiheuttaa eniten päänvaivaa. Mitä kirjoittaa CV-profiiliin? Kuinka tiivistää vuosien työhistoria hyväksi kokonaisuudeksi, joka on selkeä ja helppolukuinen? Tai kuinka kertoa kokemuksestaan, kun on vielä alussa urallaan? Tässä artikkelissa kerromme kymmenen vinkkiä siihen, kuinka päivittää ansioluettelo kiinnostavaksi mahdolliselle tulevalle työnantajalle.

Mitä kirjoittaa CV-profiiliin? – 10 Vinkkiä ansioluettelon päivitykseen

 1.A4 on sopiva CV:n pituus

 

Työnantaja näkee mahdollisesti kymmeniä hakemuksia rekrytointiprosessin aikana. Niinpä hänellä ei ole aikaa lukea sivujen mittaisia ansioluetteloja, vaan kaikkein helpointa on tarttua niihin hakemuksiin, joista hakijan profiilin näkee lyhyesti ja ytimekkäästi. Älä siis jaarittele turhia. Hakukirjeessä kokemuksesta voi kertoa lisää, mutta CV on vain oman työ- ja koulutushistoriasi lyhennelmä. Kerro siis vain viimeisimmät viisi työpaikkaa ja jätä kymmenen vuoden takaiset kesätyöt suosiolla pois ansioluettelostasi.

 2.CV saa olla kaunis

Lyhyyden ohella ansioluettelon kannattaa olla houkutteleva ja kaunis. Internetissä on tuhansia ideoita, kuinka oman ansioluettelon ulkonäöstä saa houkuttelevan. Voit vaikka hakea kuvia oman alasi malliansioluetteloista, jotta inspiraatio oman CV:si ulkoasun päivittämiseen on kohdillaan. Pienet logot (LinkedIn, Skype, Email) tuovat CV:n paremman näköiseksi. Myös otsikkoon, asetteluun ja värimaailmaan kannattaa panostaa. Muista kuitenkin pitää CV:si ulkoasu ammattimaisena. Ruusukuviot ja kullatut reunukset kuuluvat syntymäpäivä- ja hääkortteihin.

 3.Panosta laadukkaaseen kuvaan

 

Joissakin työhakemuksissa kuvaa ei sallita, jotta rekrytointiprosessi pysyisi anonyymina. Jos kuitenkin kuva sallitaan, siihen kannattaa panostaa. Kuvaa otos luonnonvalossa edustava vaatetus päällä. Rajaa kuva rintakuvaksi niin, että kasvot näkyvät. Näin työnantaja saa heti kuvan sinusta, millainen työntekijä olisit.

 

4. Mitä CV:ssä tulisi mainita?

Työkokemuksen ohella sinun tulisi mainita CV:ssä koulutuksesi, kielitaitosi sekä yhteystietosi. Koulutuksessa kannattaa mainita ammattiin tähtäävä, korkeakoulutus tai erikoistava koulutus. Peruskoulu ja lukio ovat CV:ssä yleensä toissijaisessa asemassa. Myöskin kielitaito on syytä mainita. Mainitse kielitasostasi selkeästi esimerkiksi kansainvälisin lyhentein (A1-C1) tai epävirallisemmin (tyydyttävä-erinomainen). Myöskin harrastuksista kannattaa lyhyesti mainita. Ne antavat sinusta syvemmän kuvan ja kertovat, miten vietät vapaa-aikasi.

5. Kirjoita lyhyt esittelyteksti

 

Ansioluettelon alkuun on hyvä myös sijoittaa pieni esittelyteksti. Kuka sinä olet? Mitä sinä haluat tulevalta uraltasi? Esittelytekstissä tulisi käydä ilmi lyhyesti oma identifioitumisesi työmaailmassa ja mihin juuri sinä olet erikoistunut. Vaikka koulutuksesi ja työkokemuksesi kertovatkin jonkin verran, kertoo esittelyteksti kuitenkin sinusta enemmän työntekijänä.

 6. Panosta suosittelijoihin

 

Työnhakuprosessin alkaessa ota yhteyttä ainakin kahteen entiseen työnantajaasi ja kysy, voisivatko he toimia suosittelijoinasi. Plussaa on, jos onnistut saamaan myös kirjallisen suosittelukirjeen. Listaa suosittelijasi CV:n loppuun titteleiden ja yritysten kera. Älä kuitenkaan jaa suosittelijoidesi yhteystietoja CV:ssäsi, vaan mainitse, että heidän yhteystietonsa saa sinulta tarvittaessa. Työnhakuprosessissa saatat lähettää hakemuksia kymmeniin eri paikkoihin ja on kohteliasta, että suosittelijoidesi yhteystiedot eivät ole kaikkien saatavilla.

7. Mieti, kenelle CV:tä kirjoitat

 

Työskenteletkö kahdella alalla, kuten vaikkapa sairaanhoitajana ja kolumnistina? Kummatkin näistä työkokemuksista ovat tärkeitä, mutta uusiin kirjoittajanpaikkoihin ei tarvitse kertoa yksityiskohtaisesti sairaanhoitajan kokemuksestasi. Keskity sen sijaan kirjoittajan kokemukseesi. Samoin kannattaa toimia sairaanhoitajan paikkoja hakiessa ja kolumnistin työkokemus kannattaa jättää vain lyhyeksi huomautukseksi näissä hakemuksissa.

8. Teroita osaamistasi juuri hakemaasi paikkaan

 

Vaikka tiedät jo, että listaamasi työkokemus vastaa haettua paikkaa, kannattaa CV lukaista läpi vielä kerran ennen hakemuksen lähetystä. Etsitäänkö tässä paikassa vaikkapa juuri ATK-osaamista ja olet sattunut työpaikoissasi olemaan nettisivuvastaava? Kirjoita se ansioluetteloosi!

9. Laajenna CV:si LinkedIn:iin.

 

Tuntuuko siltä, että et saanut kaikkea kuitenkaan mahdutettua? Ei hätää! Voit aina luoda profiilisi LinkedIn:iin ja jakaa profiilisi linkin ansioluettelossasi. Online CV-mallissa voit rönsyillä niin paljon kuin haluat ja luoda vaikkapa kaksikielisen profiilin. LinkedIn:in kautta voit myös seurata hakemiesi yritysten profiileja ja luoda uusia ammatillisia kontakteja.

10. Älä luovuta!

 

Työpaikan hakeminen on kovaa työtä ja vaati jatkuvaa itsensä reflektointia ja tutkiskelua. Millaisia olisivat vahvuuteni juuri tässä työpaikassa? Kuinka CV:ni näytti ulospäin tälle työnhakijalle? Varsinkin näinä aikoina unelmatyöpaikkaa voi joutua odottamaan verrattain pitkään, mutta uskomme siihen, että ahkera työn hakeminen ja CV:n päivitys lopulta palkitaan. Muista myös hakea pieniinkin projekteihin mukaan, jotta CV:si pysyy tuoreena ja sinulla on aina jokin tuore työkokemus, jota voit esitellä mahdollisille työnantajillesi.

 

Onnea työnhakemiseen! Toivottavasti näillä kymmenellä vinkillä ansioluettelosi saa päivityksen, joka lupaa sinulle sen unelmatyöpaikkasi!