Luottotietojen tarkistaminen on tärkeää monen asian yhteydessä. Yksi tai useampi maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa muun muassa vuokra-asunnon saamista, lainan hakemista, ja vakuutuksien saamista.

Omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa luottotietorekisterin ylläpitäjältä. Lue lisää ja katso ohjeet luottotietojen tarkastukseen alta.

Maksuhäiriömerkintä tarkastus – ohjeet

Jokaisella suomalaisella on luottotietolain mukainen oikeus tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa. Luottotiedot voi tarkistaa luottotietorekisterejä ylläpitäviltä Suomen Asiakastieto Oy:lta sekä Bisnode Finland Oy:lta. Nämä ovat siis yksityisiä yrityksiä, mutta molemmat ovat lain mukaan velvoitettuja luovuttamaan luottotiedot kerran vuodessa niitä pyytävälle. Mikäli haluat tarkistaa luottotiedot useammin kuin kerran vuodessa, joudut maksamaan niistä Bisnodella 9,90 euroa sekä Suomen asiakastiedolta 19,95 euroa.
Kummalta ilmaisia luottotietoja sitten kannattaa pyytää?
 • Suomen Asiakastieto vaatii luottotietoja vastaan tulostamaan ja täyttämään lomakkeen heidän sivuiltaan, sekä lähettämään lomake joko postilla tai sähköpostilla. Vaihtoehtoisesti voit myös käydä paikan päällä osoitteessa Hermannin rantatie 6.
 • Huomattavasti helpompi tapa tarkistaa luottotiedot on tehdä se Bisnode Oy:n sähköisen palvelun kautta. Heidän nettisivuillaan voit tunnistautua pankkitunnuksillasi, sekä ladata luottotietosi heidän palvelusta ilmaiseksi.

 Suomen Asiakastieto Oy:

 1. Täytä lomake Suomen Asiakastiedon sivuilta
 2. Lataa ja tulosta lomake
 3. Hanki kopio henkilöllisyystodistuksesta (passi, henkilökortti tai ajokortti)
 4. Lähetä lomake ja kopio henkilöllisyystodistuksesta Asiakastiedolle postilla tai sähköpostilla
 5. Saat luottotiedot postina tai sähköpostina.
 6. Voit myös käydä lomakkeen ja henkilöllisyystodistuksen kanssa noutamassa luottotiedot Helsingin toimipisteestä, osoitteesta Hermannin rantatie 6

 Bisnode Oy

 1. Tunnistaudu pankkitunnuksilla Bisnoden sivuilla
 2. Täytä puutuvat tiedot
 3. Lataa luottotietosi Bisnoden palvelusta.

Mitä ovat luottotiedot?

Luottotiedot ovat tosite henkilön maksuhistoriasta. Luottotiedoista selviää tietoa maksuvaikeuksista, eli maksuhäiriömerkinnöistä.

Puhtaat luottotiedot tarkoittavat ettei henkilöllä ole lainkaan maksuhäiriömerkintöjä. Luottotiedot kannattaa pitää puhtaana, jotta lainan saaminen, asunnon vuokraaminen, ja vakuutuksien hankkiminen olisi helpompaa. Myös monet osamaksusopimukset vaativat puhtaita luottotietoja.

Jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintöjä, monesti esimerkiksi vuokranantaja tarkistaa ja arvioi niiden vakavuuden yhdessä asunnonhakijan kanssa. Toisinaan jotkut vuokranantajat velvoittavat asunnonhakijan toimittamaan tositteen luottotiedoista.

Monessa tapauksessa lainanantajilla, sekä vakuutusyhtiöillä on suora pääsy luottotietoihisi henkilötunnuksesi avulla.

Mitä luottotietoraportista selviää?

Luottotietoraportista löytyy tiedot maksuhäiriömerkinnöistä. Saat selville millaisista merkinnöistä on kyse, kuinka kauan merkinnät ovat vielä voimassa, mistä merkinnät ovat peräisin, ja ketkä ovat luottotietojasi tarkastaneet aiemmin. Lisäksi saat selville onko velka, josta maksuhäiriömerkintä on syntynyt, vielä maksamatta, vai hoidettu.

Jos sinulla on puhtaat luottotiedot, niin rekisteristä ei löydy mitään merkintöjä.