Mitkä ovat kaksi tärkeintä työkalua paikkariippumatonta etätyötä tekeville henkilöille? Vastaus on lähes aina läppäri ja puhelin. Pelkillä laitteilla ei kuitenkaan tee yhtään mitään ellei niillä pääse myös nettiin.

Tässä artikkelissa kerromme kuinka löytää paras puhelinliittymä / nettiliittymä, joka kulkee aina mukanasi ja toimii luotettavasti.

Erillinen nettiliittymä vai puhelimen netin yhdistäminen läppäriin?

Useissa kannettavissa tietokoneissa on oma paikka sim-kortille, jolloin on täysin mahdollista hankkia oma liittymä pelkästään läppärin käyttöön. Halvemmalla kuitenkin pääsee, jos hankkii vain yhden erittäin hyvän puhelinliittymän ja jakaa puhelimen netin läppärille.

Liittymän valinta

Suomessa toimii neljä suurta puhelinoperaattoria, Elisa, DNA, Telia ja Moi. Operaattorien välinen kilpailu tekee liittymien hinnoista Suomessa Eurooppalaisitain erittäin edullisia. Liittymän valinnassa ei kuitenkaan kannata tuijottaa pelkästään hintaa, vaan ominaisuudet ovat paljon tärkeämmät.

Miten sitten löytää sopivin liittymä kun tarjontaa on niin paljon? Helpoin tapa löytää itselle paras puhelinliittymä on puhelinliittymävertailu. Liittymävertailun avulla on helppo vertailla eri operaattorien liittymien ominaisuuksia ja hintoja kun kaiken datan saa helposti samalle sivulle ja ei tarvitse hyppiä erikseen jokaisen operaattorin sivuilla.

Listasimme alle tärkeimpiä ominaisuuksia, joita paikkariippumatonta työtä tekevän henkilön puhelinliittymän tulisi sisältää:

  • Ei datakattoa (Suomessa)
  • EU-roaming eli rajaton datan käyttö myös EU- ja ETA-maissa
  • Kohtuullinen datan hinnoittelu muualla maailmassa
  • Nopea netti
  • Hyvä kuuluvuus
EU- ja ETA-maat sekä suositut matkakohteet kartalla
EU- ja ETA-maat sekä suositut matkakohteet kartalla

Kannattaako suomalaisen liittymän nettiä käyttää EU- ja ETA-maiden ulkopuolella?

Tosiasia on, että datan siirto on nykyään todella edullista Euroopassa, mutta suhteessa todella kallista muualla maailmassa. Käytännössä liittymän nettiä voi hyvin käyttää esimerkiksi sähköpostien lukemiseen ja lähettämiseen, mutta kaikki paljon dataa vievät toiminnot kuten videoiden katselu kannattaa hoitaa vaikka hotellin tai paikallisen nettikahvilan WiFi:llä.

Monilla operaattoreilla on kuitenkin myynnissä erillisiä etukäteen ostettavia reissupaketteja, joiden kautta on mahdollista ostaa esimerkiksi 1 gigatavun datapaketti Euroopan ulkopuoliseen käyttöön. Tällainen datapaketti riittää jo vähän muuhunkin kuin sähköpostien lukemiseen ja sitä kannattaa harkita varsinkin, jos matkakohteen WiFi -yhteyksistä ei ole tietoa, mutta tarvetta datan käytölle kuitenkin on.