Rahan säästämiseen ei tarvita matikkaneroutta; kuka tahansa voi tehdä sen asianmukaisella suunnittelulla ja kurinalaisuudella.

Sen sijaan, että lykkäät säästämisen aloittamista siihen asti kunnes saavutat tiettyjä tavoiteita, kuten seuraava palkankorotus, aseta säästö ensisijaiseksi, päivittäiseksi tavoitteeksi taloudellisen tulevaisuutesi turvaamiseksi.

Seuraa näitä rahanhallintavinkkejä jokapäiväisessä elämässäsi, joilla voit alkaa kerryttämään säästöjä, ja jättämään pois lainahuolet.

Sisältö

Budjetointi

Kuukausipalkka katoaa ennen kuun loppua kuin pieru saharaan jos kuluskäyttäytmiselläsi ei ole järjestelmällistä otetta. Järjestelmällisen lähestymistavan luominen jokapäiväiseen kulutukseen ja säästämiseen näiden vinkkien avulla voi venyttää euroja entisestään.

  1. Arvioi kulutuksesi ennen budjetin luomista. Dokumentoi mitä ostat, missä ja missä kulutusluokassa 30 päivän ajan mittaaksesi kulutustottumuksiasi. Tämä lähestymistapa varmistaa, että budjettisi juurtuu todellisuuteen.
  2. Aseta kuukausibudjetti.  Käytä budjettilaskentataulukoita, ohjelmistoja tai vanhanaikaista kynää ja paperia tulevien talletuksien ja lähtevien kulujen suunnitteluun. Kun olet laatinut budjetin, harjoita sen noudattamiseen tarvittavaa kuria.
  3. Seuraa kulutustasi jatkuvasti. Varaa aika ja päivä joka viikko, jotta voit verrata todellisia menojasi budjettiin, jotta vältyt ylikulutukselta, ja hyödynnä mahdollisuuksia säästää ylimääräisiä saapuvia talletuksia.
  4. Maksa päivittäiset kulut käteisellä. Arvioi budjettisi ja määritä kulutusluokat, joilla voit vaihtaa vain käteismaksuihin (esimerkiksi viihde tai ruokailu). Luottokorttimaksut voivat houkutella sinua tekemään impulssiostoksia, mutta käteinen auttaa sinua pitämään kiinni budjetistasi, koska et voi käyttää rahaa, jota sinulla ei ole.

Ruokamenot

1. Vältä ulkona syömistä ja valmista ruokaa kotona

Ulkona syöminen on kallista , sillä varsinkin Suomessa ravintolaruoan hinnat ovat pilvissä korkean verotuksen vuoksi. Voit kuitenkin saada ravintolatasoista ruokaa kotona, jos jaksat aloittaa ruoanlaiton. Kokeile ruoanlaittoa viikonloppuisin puolisosi kanssa, ja voit saada ruoanlaitosta uutta innostusta parisuhteelle.

Opettele valmistamaan esimerkiksi liharuokia edullisempien leikkuupalojen avulla. Lihan sijasta voit käyttää myös laadukkaita kasviproteiini lähteitä, jotka ovat lihatuotteita edullisempia.

2. Keitä oma kahvisi sen sijaan, että ostaisit sitä kaupasta

Keitä aamulla omat kahvisi sen sijaan, että hakisit kahvisi kaupasta tai kahvilasta. Samassa ajassa saat tehtyä itsellesi aamupalan ja opettelet luomaan herkullisia ruokia.

Kahvin ostaminen maksaa helposti 3 euroa, joten jos ajatellaan että käyt töissä tai koulussa 20 päivää kuukaudessa, säästät helposti yli 50 euroa keittämällä kahvit kotona. Voit ottaa kotona keitetyn kahvin mukaan termariin.

3. Käytä kuponkeja, kun ostat elintarvikkeita tai vaatteita (kuponkeja on saatavilla verkossa)

Kuponkeja hyödyntämällä säästät selvästi rahaa, vaikka ne saattavat näyttävän pieniltä säästöiltä ensi alkuun. Tarkista ennen ostoa, onko verkkokauppasi tarjouksessa kuponkeja ja hyödynnä niitä.

4. Hyödynnä kauppalistaa ja käy kaupassa kerran viikossa

Mene kauppaan valmiin ruokalistan kanssa, johon koostettu koko viikon ruokaostoksesi.

Satunnaisten heräteherkkujen ja muiden turhien höttöruokien ostaminen pysähtyy kuin seinään kun opettelet ostamaan koko viikkosi ruoat yhdellä kertaa.

5. Pakkaa välipaloja töihin ja kouluun

Monesti nälkä yllättää ennen tai jälkeen lounastauon, tai kunnolliselle lounaalle ei ole aikaa. Silloin tulee helposti ostettua kahden euron patukoita ja viiden euron smoothieita.

Yksi patukka, smoothie, ja sämpylä ei kuulosta paljolta, mutta kassalla kuittiin kertyy helposti yli kymppi.

Säästä siis välipaloista, pakkaamalla sopivia, ravintorikkaita snackseja mukaan töihin tai kouluun, niin et joudu kiristyspatukoiden kohteeksi.

6. Hanki uudelleentäytettävä vesipullo

Lopeta pulloveden ostaminen kiireessä, ja hanki itsellesi täytettävä lasinen tai metallinen vesipullo.

Kun täytät vesipullon valmiiksi aamulla laukkuun tai reppuusi, se löytyy sieltä tarpeen vaatiessa kun jano yllättää.

7. Osta irtotavarana

Osta päivittäistavaroita irtotavarana tukkukaupoista ja säästä rahaa. Valmista ateriasuunnitelma kerran viikossa, jotta voit ostaa vain sen, mitä tarvitset.


Laina- ja luottokorttivelat

8. Maksa kaikki luottokorttivelkasi pois ajoissa

Kun maksat luottokorttivelkojan pois ajoissa, et joudu maksamaan niistä korkoja. Tämä on erityisen tärkeä vinkki siinä tapauksessa, mikäli luottokorttisi saldo on kokoajan limiitillä.

Jos et viitsi maksaa luottokorttivelkojasi pois, on parasta vaihtaa luottokortti lainaan, jota lyhennät joka kuukausi ja pääset luottokorttivelasta eroon.

9. Kilpailuta nykyiset lainasi

Kilpailuttamalla lainasi, voit tarkistaa olisiko sinulla mahdollisuutta edullisempaan lainaan ja pienempiin lainakuluihin. Lainan kilpailuttaminen vie vain muutaman minuutin, ja saatat säästää satoja euroja kuukaudessa!

10. Yhdistä lainasi yhdeksi

Maksatko useampaa lainaa? Löytyykö autolainan ja remonttilainan lisäksi luottokortti?

Yhdistämällä useamman lainan yhdeksi suuremmaksi lainaksi, voit säästää kuukausittaisissa lainakuluissa, kun ylimääräiset tilinhoitomaksut putoavat pois pelistä. Lainojen yhdistäminen on kannattavaa lähes aina, jos sinulta löytyy useampi vakuudeton laina.

Matkat

11. Vaihda uusi rahoituksella hankittu auto vanhaan käyttöautoon

Vähän ajettuja, vanhoja bensiini- ja dieselautoja on saatavilla jopa alle 1000 eurolla.

Etsi nettiautosta tai torista vähän ajettu 100-200 tkm auto, jolla on taatusti pienet huoltokulut ja pitkät kilometrit edessä.

12. Käytä julkisia liikennevälineitä mahdollisimman usein autolla ajamisen sijasta

Julkisia liikennevälineitä käyttämällä voit säästää matkakuluissa pitkän pennin, sillä liikennevälineiden käyttökustannukset ovat jokapäiväisiä ja kerryttävät kuukausittaisia menoja kohtuullisen nopeasti.

13. Aja vähemmän ja kävele enemmän – se on hyväksi ympäristölle ja lompakollesi!

Mikset kävelisi välillä lähikauppaan autoilun sijasta? Tai harrastuksiin? Auton käynnistäminen kylmänä kuluttaa paljon polttoainetta, ja lyhyet matkat tulevat pidemmän päälle kalliiksi.

Monesti auton omistajana tottuu autolla ajamisen helppouteen ja lyhyemmätkin, alle kilometrin mittaiset matkat tulee ajettua tuttuun tapaan pehmeässä auton penkissä.

Kotitalouden menot

14. Sammuta valot, kun et käytä niitä

Ota tavaksi sammuttaa valot huoneesta tai vessasta aina kun poistut huoneesta. Valaistus kuluttaa kohtuullisen siivun kodin energiakulutuksesta.

15. Käytä pyykkinarua sähkökuivausrummun sijasta säästääksesi sähköä

Anna pyykkien kuivua pyykkinarulla sähkökuivausrummun sijasta. Kun peset pyykkisi ajoissa, niin tajuat ettei kuivausrummulla ole kovinkaan suurta virkaa elämänlaadun parantamisessa.

16. Vaihda kaikki hehkulamput LED-valoihin

Hehkulamput kuluttavat moninkertaisesti sähköä uudempiin LED-valoihin verrattuna. Joten jos sinulta löytyy vielä hehkulamppuja kotoa, vaihda ne heti pois.

17. Sulje vesi, kun peset hampaita

Hanan sulkeminen hampaita pestessä on vaivaton ja jokapäiväinen rutiinitoimi, joka auttaa vedenkulutuksen säästämisessä.

18. Osta käytettyjä tavaroita uusien sijasta, kun kyseessä ovat suuret hankinnat, kuten huonekalut tai kodinkoneet

Ruokapöydät, sohvat, sängyt, lipastot, ja pesukoneet… tori.fi:stä tai kirpputoreilta löydät hyväkuntoisia, ja jopa lähes uusia huonekaluja ja kodinkoneita alle puoleen hintaan uusiin verrattuna.

Mikset siis ostaisi kodin suuria hankintoja käytettynä?

19. Pese auto kotona

Auton peseminen ajotiellä läpiajettavan autopesun sijaan voi säästää helposti satoja euroja vuodessa.

20. Liitä laitteet katkaisimella varustettuun jatkojohtoon

Käännä jatkojohdon virta pois päältä aina, kun et käytä siihen liitettyjä laitteita. Kodin laitteet kuten televisio, tietokone ja muut viihdelaitteet kuluttavat valmiustilassa sähköä, vaikkei laitteet olisikaan päällä.

21. Säädä termostaattia.

Pidä kotisi kesällä hieman lämpimämpänä ja talvella hieman kylmempänä. Jos käännät termostaatin alas yhden asteen talvella, voit säästää 1% energiaa, jos lämpötilaa ylläpidetään kahdeksan tunnin ajan.

Viihde ja vapaa-aika

22. Suunnittele etukäteen ja varmista, ettet osta mitään hetken mielijohteesta

Opettele kuluttamaan harkitusti. Jos halajat jotakin uutta tavaraa tai tuotetta, tee ostopäätös vasta 48 tunnin jälkeen. Näin opit katkaisemaan hetken mielijohteesta syntyneet heräteostokset.

23. Leikkaa hiuksesi itse, jotta sinun ei tarvitse käyttää rahaa kampaamossa joka kuukausi

Leikkaa hiuksesi kotona. Säästät joka kuukausi, jos ohitat matkan läheiseen salonkiin stylistin leikkaamaan hiukset tai manikyyrin hoitamaan kynnet ja teet ne itse (tai perheenjäsenen tai ystävän avulla). Jos leikkaat hiuksesi joka toinen kuukausi, voit helposti säästää 250 euroa vuodessa tai enemmän pelkästään ammattikampaajan palkkioista.

24. Harkitse kuntosalijäsenyyttä uudelleen.

Liity kuntosalille vain, jos käytät jäsenyyttäsi säännöllisesti. Paikallisessa puistossasi on loputtomasti ilmaisia ​​kuntoilumahdollisuuksia, kuten juoksua, kävelyä ja pyöräilyä.

25. Osta vaatteita kirpputoreilta sen sijaan, että ostaisit uusia

Vaatteita löytyy kirpputoreilta edulliseen hintaan. Kirpputorien lisäksi voit hyödyntää esimerkiksi Facebookin marketplacea ja käytettyjen vaatteiden myyntiin keskittyneitä sovelluksia, kuten Zadaata.

26. Hanki edullisempi puhelinliittymä

Vähennä matkapuhelimen minuutteja tai dataa. Jos sinulla on prepaid-matkapuhelinliittymä, vaihda sopimukseen, jossa on pienin tarvitsemasi minuuttimäärä.

Jos käytät jälkimaksullista suunnitelmaa, pienennä datamäärää. Aseta puhelimeesi automaattinen kalenterimuistutus, joka tarkistaa minuuttisi tai datasi käytön muutama päivä ennen laskun erääntymistä. Näin voit minimoida käytön tarvittaessa ja välttää ylimääräiset maksut.


27. Katkaise tai peruuta kaapeli-/satelliitti-TV-pakettisi.

Voit säästää paketin joka kuukausi vaihtamalla nykyisestä 500 kanavan kaapelipaketista suoratoistosisällön tarjoajiin, kuten Netflixiin, Amazon Primeen tai Huluun. Jos et ole valmis katkaisemaan viihdepakettiasi, harkitse siirtymistä kaapelipakettiin, jossa on vähemmän kanavia.

28. Vuokraa elokuvia kirjastosta sen sijaan, että ostaisit ne uutena DVD:nä/Blu-Raynä

Kuinka moni tietää että kirjastosta voit vuokrata uusia pelejä ja elokuvia? Ei kovin moni. Vaihda siis Netflix ja Filmtown kirjastoon!