Bloggaaminen on yhä suositumpi tapa tienata rahaa netissä ja pysyä samalla kotona töissä. Päätoimiseksi bloggaajaksi yltäminen onnistuu vain harvoilta, mutta muutaman satasen kuukausittaisiin lisätuloihin kenellä tahansa on hyvät mahdollisuudet.

Blogin aloittaminen ja ylläpitäminen ei välttämättä maksa mitään, mutta aikaa ja paneutumista se vaatii. Sivuston perustaminen onnistuu vaivattomimmin esimerkiksi Bloggerilla, jolla tämäkin blogi on rakennettu. Muita ilmaisia alustoja ovat muun muassa

– WordPress
– Blogit.fi
– Vuodatus

Itse suositan Bloggeria, jonka pohjalle blogin perustaminen onnistuu erittäin nopeasti. Kyse on vieläpä Googlen omasta palvelusta, joten myös kirjautuminen Googlen Adsense-ohjelmaan käy vikkelästi. Näin voit alkaa ansaita Adsense-mainoksilla. Niiden lisääminen blogiin on helppoa. Mainokset ovat personoituja, eli mikäli sivuillesi hakeutunut on esimerkiksi muodin ystävä, hänelle saatetaan näyttää vaatemainoksia. Näitä hän sitten mahdollisesti klikkailee, jolloin oma kassakoneesi kilahtaa.

Adsense-mainosten tuotto vaihtelee, mutta jos blogisi käsittelee esimerkiksi pikavippejä, yhdestä kertaklikkauksesta saatetaan maksetaan jopa useita euroja. Jos aihepiirinä on puutarhanhoito, et todennäköisesti tienaa yhtä paljon. Adsense on vain yksi tapa tienata blogilla. Muihin tapoihin palaan näillä sivuilla myöhemmin.

Ilmaisblogeissa ei ole mitään vikaa!

Jotkut arvostelevat edellä mainituille ilmaisille alustoille perustettuja blogeja aloittelijamaisiksi. Kritisoijien mielestä esimerkiksi viivinvaatekaappi.blogspot.com ei ole yhtä iskevä muotiblogin nimeksi kuin vaikkapa viivinvaatekaappi.net. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että sisältö on aina ykkönen. Jos tekstin laatu ja määrä jää heikoksi, blogin nimellä ei ole minkään valtakunnan merkitystä.

Tavoitteena tulisi olla, että sisältö olisi koukuttavaa. Niin koukuttavaa, että ihmiset palaisivat säännöllisesti katsomaan, onko blogiin lisätty jotakin uutta. Blogin aiheen on oltava sellainen, että se todella kiinnostaa kirjoittajaa. Muuten päivittäminen käy turhan rankaksi ja lukija haistaa kilometrin päähän, mikäli todellista sanottavaa tai paloa kirjoittamiseen ei ole.

Kuinka paljon blogilla voi tienata?

Mikäli bloggaat suomeksi, suuria määriä rahaa tuskin on luvassa, koska kielialueen pienuus rajoittaa kävijämäärää. Jotkut kuitenkin elättävät itsensä blogilla Suomessakin. Muistan lukeneeni tuoreeltaan lehdestä, että Suomessa bloggaaja tienaa keskimäärin satasen tai pari kuussa. Lisäksi monet saavat erilaisia bonuksia tuotteiden valmistajilta. Jos sanottavaa on ja osaat kirjoittaa, mikä estää kokeilemasta. Et voi hävitä mitään!

Miten liikkeelle?

Käytännössä ilmaisiin blogipalveluihin perustetaan blogi luomalla palveluun oma tunnus. Seuraavaksi on valittava blogin ulkoasu ja muut blogikohtaiset asetukset. Monet blogialustat sisältävät erilaisia teemoja, joiden lisäksi ulkoasua voi usein muokata esimerkiksi värimaailmaa muuttamalla.

Tämän jälkeen on aika ryhtyä tuottamaan sivuille sisältöä. Hyvä teksti on sujuvaa, selkeää, värikästä, informatiivista ja ehkä viihteellistäkin. Huoliteltu sisältö on myös kappalejaoilla ja alaotsikoilla jäsenneltyä sekä tärkeitä asioita korostavaa. Kannattaa kiinnittää huomiota myös pääotsikkoon, fonttiin ja riviväliin.