Onko blogilla tienaaminen enää mahdollista vuonna 2021? Voitko todella tienata rahaa bloggaamalla muuttamalla kiinnostuksen kohteesi, elämän varrella karttuneet kokemukset ja taidot todelliseksi tulonlähteeksi internetissä?

Haluat tienata rahaa, eikö vain? Tai siis… tottakai haluat. Jokainen meistä haluaa – ja jokaisen täytyy tienata rahaa. Ehkäpä olet aloittanut ensimmäisen blogisi, mutta et ole vielä täysin varma kuinka sillä tehdään rahaa. Tai kenties sinulla on jo blogi, mutta etsit tapoja saada blogisi tuottamaan paremmin.

Blogilla tienaaminen ei ole nopea rikastumisen keino, mutta jos sinulla on hyvä suunnitelma, ja teet työtä sen eteen, on mahdollista tehdä blogistasi päivätyö, joka tuo sinulle ja perheellesi leivän pöytään.

 Tässä artikkelissa käydään läpi mm. seuraavat asiat:

 • Miten blogilla tienataan rahaa?
 • Mitä eri keinoja rahan tienaamiseen blogilla on olemassa?
 • Kuinka paljon voin tienata rahaa blogillani?
 • Voinko puhua elämästäni ja tienata rahaa?
 • Mistä minun pitäisi kirjoittaa blogia tehdäkseni rahaa?

Miten bloggaajat sitten tienaavat rahaa?

Blogin kirjoittamisessa toimii sama periaate kuin kaikessa muussakin liiketoiminnassa. Tarjoamalla lukijalle jonkinlaista arvoa rahaa vastaan.

Tuo arvo voi olla jokin ratkaisu hänen hakemaansa ongelmaan. Voit kenties esittää ratkaisun tuotteen muodossa, tai antaa ilmaisen neuvon. Vastineeksi lukija saattaa ostaa suosittelemasi tuotteen tai klikata sivustollasi olevaa mainosta, jolloin hän tuo sinulle rahaa antamaasi arvoa vastaan.

Käytännössä lisäarvon tuominen lukijalle toimii näin:

 • Muotibloggaaja voi auttaa lukijaa löytämään uudet juhlakengät – bloggaaja saa kuluttajan ostamasta tuotteesta myyntiprovision itselleen seurantalinkin tai alennuskoodin avulla.
 • Lifestyle-bloggaaja voi kirjoittaa suosituksen postauksen, joka saavuttaa 50 000 lukukertaa – suuri määrä lukuja tuo sivustolla olevista mainoksista rahaa bloggaajalle.
 • Retkeilystä kiinnostunut bloggaaja tekee tuotevertailun yhden hengen teltoista – bloggaaja saa tuotekonversion jokaisesta hänen sivustonsa kautta ostetusta tuotteesta seurantalinkin kautta.
 • Arkkitehti voi ylläpitää asiantuntemukseensa, ja töihinsä liittyvää blogia, ja saada hyviä työtarjouksia blogin kautta.
 • Yrittäjä voi tehdä lukijakunnalleen sopivan verkkokurssin sähköpostimarkkinoinnista ja tienata digitaalisella tuotteellaan rahaa.
 • Listaa voisi jatkaa loputtomiin…

Jokainen lukija ei tietenkään välttämättä suoria konversioita, tai osta suosittelemiasi tuotteita, mutta jo 1000 lukukertaa saavuttava julkaisu voi helposti tuottaa rahaa – tavalla tai toisella.

Kuinka paljon blogilla voi tienata?

Bloggaaminen on yhä suositumpi tapa tienata rahaa netissä ja pysyä samalla kotona töissä. Päätoimiseksi bloggaajaksi yltäminen onnistuu harvemmilta, mutta muutaman satasen kuukausittaisiin lisätuloihin kenellä tahansa on hyvät mahdollisuudet.

Muistan lukeneeni tuoreeltaan lehdestä, että Suomessa bloggaaja tienaa keskimäärin 100-200 euroa kuukaudessa. Sitten on pienemmissä määrin bloggaajia, jotka elättävät itsensä työllään.

Käytännössä tienaamasi summat riippuvat pääpiirteittäin seuraavista tekijöistä:

 • Mikä on blogisi aihealue?
 • Rajoittuuko blogisi maantieteellisesti/ kielellisesti (esim. Suomi)
 • Kuinka paljon käytät aikaasi blogin työstämiseen – tähän kuuluu sisällön tuottamisen lisäksi myös työsi analysoiminen ja uuden oppiminen, ja uusien tapojen kokeileminen.
 • Kuinka paljon kävijäliikennettä sivustosi kerää?
 • Mitä digitaalisen markkinoinnin keinoja käytät hyödyksesi?

Tottakai on paljon muitakin vaikuttavia asioita, kuten työsi säännöllisyys, verkostoituminen, henkilökohtaiset tavoitteet jne.

Jokatapauksessa, aihealueesi valitseminen, kansainvälisyys, sekä digitaalisen markkinoinnin osaaminen voivat auttaa sinua nousemaan paljon suurempiin ansioihin blogisi avulla.

6 parasta keinoa, joilla blogeilla tienataan rahaa:

1. Affiliate- eli kumppanuusmarkkinointi

Jos löydät tuotteen tai palvelun josta pidät, voit linkittää sen blogiisi affiliate-ohjelman kautta. Käytännössä kun lukija klikkaa linkkiäsi, voit saada pienen komission eli korvauksen joko klikistä tai onnistuneesta tuotemyynnistä. Tätä on affiliate-markkinointi.

Affiliate-markkinointi on erinomainen, ellei jopa paras tapa tienata rahaa. Kaikenlisäksi se soveltuu myös pienemmillekin blogeille, sillä et tarvitse tuhansia kävijöitä voidakseen tienata kelvollisesti tällä tavalla.

Laadukkaalla sisällöllä vain 100 postauksen lukijaaa riittää tuomaan useita konversioita.

Näin aloitat:

1.Liity affiliate-verkostoihin

Voit liittyä useisiin eri affiliate-verkostoihin, josta löydät eri yritysten affiliate-ohjelmia. Liittymiseen vaaditaan vain hieman taustatietoja itsestäsi, sekä sivustostasi.

Liity näihin:

 1. Adtraction
 2. Tradetracker
 3. AdService
 4. AdsNinja
 5. Performission
 6. Amazon
2. Tee sisältöä, joka liittyy affiliate-tuotteisiin

Mikäli olet vasta aloittamassa, kannattaa keskittyä tuote/palvelukohtaiseen sisältöön.

Eli kirjoitat hyödyllistä tietoa kuluttajalle jostain aiheesta, johon liittyy linkattavia tuotteita, tai  suoraan postaus jostakin tuotteesta/palvelusta.

Esimerkki 1. Haetaan googlesta ”paras kannettava tietokone”:

Ensimmäisenä hakutuloksena on Techradarin sivusto – affiliate markkinoinnin ympärille rakennettu media.

Kun selaaat hieman alas artikkelia, voit todeta että jokaisen tuotteen kohdalla on affiliate-linkki:

Samaa ideaa voi toistaa lähes minkä tahansa sisällön kanssa. Kannattaa muistaa että mitä arvokkaampi tuote, sen suuremmat ovat potentiaaliset tuotot. Sama pätee myös blogisi liikenteeseen. Enemmän kävijöitä -> enemmän tuloja.

Lue lisää artikkelistamme affiliate-markkinointi.

2. Mainosverkostot (CPC- ja CPM -mainokset)

Yksi yleisimmistä ja tunnetuimmista keinoista, joilla bloggaajat ansaitsevat rahaa, on sijoittaa mainoksia sivustolleen. On olemassa kahta suosittua mainostyyppiä:

CPC / PPC-mainokset: Cost per click/pay per click (suomeksi napsautuskohtainen mainos) -mainokset ovat yleensä bannereita, jotka sijoitat sisältöön tai sivupalkkiin. Joka kerta, kun Lukija napsauttaa mainosta, sinulle maksetaan napsautuksesta ennalta sovittu summa.

CPM-mainokset: Tuhannen näyttökerran mainokset tai ”hinta / 1000 näyttökertaa” ovat mainoksia, jotka maksavat sinulle kiinteän rahasumman sen perusteella, kuinka moni ihminen katsoo mainostasi.

Ehkä suosituin verkosto tällaisten mainosten sijoittamiseen on Google AdSense. Tämän ohjelman avulla sinun ei tarvitse olla suorassa yhteydessä mainostajiin; Sinun tarvitsee vain sijoittaa banneri sivustollesi, Google valitsee sisältösi kannalta merkitykselliset mainokset ja katsojat napsauttavat mainoksia. Tarjolla on lukemattomia vastaavia ohjelmia, jos huomaat, että AdSense ei toimi sinulle, kuten Chitika, Infolinks ja Media.net.

3. Mainostilan myynti yksityisesti

Mainosverkostojen kanssa työskenteleminen ei ole ainoa vaihtoehto mainosten myynnissä. Jos sinulla on tarpeeksi liikennettä, mainostajat voivat tulla suoraan luoksesi ja pyytää sinua sijoittamaan mainoksensa sivustoosi. Voit myös ottaa yhteyttä mainostajiin itse. Suurin ero yllä mainittuun vaihtoehtoon on, että prosessissa ei ole välittäjää/mainosverkostoa mikä tarkoittaa, että voit asettaa omat mainoshintasi, ja tienata enemmän rahaa mainosta kohden.

Yksityisten mainosten myynti voi tapahtua bannerien, painikkeiden tai linkkien muodossa. Voit jopa ansaita rahaa kirjoittamalla sponsoroituja postauksia, joissa kirjoitat tai arvostelet mainostajan tuotetta tai palvelua. Yritys voi maksaa sinulle kiinteän hinnan artikkelia kohden, esimerkiksi 500 euroa per julkaisu.

Rahaa voi ansaita yksityisellä mainonnalla monella tapaa. Voit esimerkiksi periä kertamaksun artikkelin linkistä tai tuotemaininnasta. Jos isännöit bannerimainoksia, saatat veloittaa kumppaniltasi kuukausittain.

4. Konsultointi ja sparraus

Konsultointi ei ehkä ole kaikkien juttu, mutta toisinaan tehtynä, se voi olla mielenkiintoista ja vaihtelevaa työtä, josta yleensä maksetaan kohtuullinen korvaus.

Esimerkiksi sisustussuunnittelija, jolla on kattava portfolio, ja laadukas blogi, voi myydä konsultaatiota sisustukseen 300 euroa tunnilta.

Voit tehdä sparrauksia eli konsultaatioita lähes millä tahansa alalla. Sinun täytyy vain olla itsevarma osaamisestasi, ja arvosta jota voit asiakkaillesi tuoda.

5. Digitaalisten tuotteiden myynti

Jos et halua mainostaa muiden tuotteita sivustollasi tai haluat kasvattaa tulovirtaasi, kannattaa harkita digitaalisten tuotteiden myyntiä. Digitaalisten tuotteiden myynti on yksi tuottoisimpia keinoja blogin pitäjälle. Käytännössä tuotteita voivat olla esimerkiksi:

 • E-kirjat
 • Verkkokurssit / työpajat
 • Kuvat videot tai musiikki, joita ihmiset voivat käyttää omassa sisällössään
 • Sovellukset, nettisivujen lisäosat tai teemat

Muista vain, että aikeissasi on alkaa työstää digitaalista tuotetta, pidä huoli että tuotteesi on merkityksellisen ja hyödyllinen lukijoillesi. Monet bloggaajat tekevät virheen olettaen, että he kehittävät tuotetta, jota lukijat tarvitsevat. Kuuntele ensin lukijoitasi ja luo sitten digitaalinen tuote, joka vastaa heidän tarpeitaan.


6. Palvelujen markkinointi blogin avulla

On myös mahdollista myydä fyysisiä tuotteita blogisi avulla ja ansaita rahaa tällä tavalla. Sen sijaan, että ajattelisit sen blogisi tuottavan rahaa, ajattele blogiasi sisällön markkinointityökaluna, joka ohjaa kävijöitä yrityksesi verkkosivustolle.

Tällaisen, yrityksen toimintaan liitetyn blogin mahdollisuudet ovat käytännössä loputtomat. Voisit myydä käsintehtyjä tuotteita, kirjoja, valmistettuja tuotteita ja paljon muuta. Tai sinulla saattaa olla jo yritys ja päätät perustaa blogin uskollisten asiakkaiden kääntämiseksi.

Oletetaan esimerkiksi, osaat entisöidä huonekaluja, ja teet sitä tutuillesi silloin tällöin. Voisit käyttää blogia houkutellaksesi kävijöitä verkkosivustollesi, jossa luetellaan nykyiset myytävänä olevat entisöidyt huonekalut. Blogisi saattaa sisältää aiheita, jotka koskevat DIY-korjauksia. Tavallaan se voi tuntua epäluuloiselta, koska haluat ihmisten ostavan tuotteitasi, mutta se auttaa myös rakentamaan brändiä ja saavuttamaan tunnustusta.

Tätä käsitettä voidaan soveltaa myös palveluihin kaikentyyppisillä toimialoilla. Jos esimerkiksi tarjoisit sähköisiä korjauspalveluja fyysisten tuotteiden sijaan, voit silti käyttää samaa blogikonseptia tuotemerkkitietoisuuden lisäämiseksi ja uusien asiakkaiden kääntämiseksi.

Miten aloittaa?

Blogin aloittaminen ja ylläpitäminen ei välttämättä maksa mitään, mutta aikaa ja paneutumista se vaatii. Sivuston perustaminen onnistuu vaivattomimmin esimerkiksi Bloggerilla, jolla tämäkin blogi on rakennettu. Muita ilmaisia alustoja ovat muun muassa

– WordPress
– Blogit.fi
– Vuodatus

Itse suositan Bloggeria, jonka pohjalle blogin perustaminen onnistuu erittäin nopeasti. Kyse on vieläpä Googlen omasta palvelusta, joten myös kirjautuminen Googlen Adsense-ohjelmaan käy vikkelästi. Näin voit alkaa ansaita Adsense-mainoksilla. Niiden lisääminen blogiin on helppoa. Mainokset ovat personoituja, eli mikäli sivuillesi hakeutunut on esimerkiksi muodin ystävä, hänelle saatetaan näyttää vaatemainoksia. Näitä hän sitten mahdollisesti klikkailee, jolloin oma kassakoneesi kilahtaa.

Adsense-mainosten tuotto vaihtelee, mutta jos blogisi käsittelee esimerkiksi pikavippejä, yhdestä kertaklikkauksesta saatetaan maksetaan jopa useita euroja. Jos aihepiirinä on puutarhanhoito, et todennäköisesti tienaa yhtä paljon. Adsense on vain yksi tapa tienata blogilla. Muihin tapoihin palaan näillä sivuilla myöhemmin.

Ilmaisblogeissa ei ole mitään vikaa!

Jotkut arvostelevat edellä mainituille ilmaisille alustoille perustettuja blogeja aloittelijamaisiksi. Kritisoijien mielestä esimerkiksi viivinvaatekaappi.blogspot.com ei ole yhtä iskevä muotiblogin nimeksi kuin vaikkapa viivinvaatekaappi.net. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että sisältö on aina ykkönen. Jos tekstin laatu ja määrä jää heikoksi, blogin nimellä ei ole minkään valtakunnan merkitystä.

Tavoitteena tulisi olla, että sisältö olisi koukuttavaa. Niin koukuttavaa, että ihmiset palaisivat säännöllisesti katsomaan, onko blogiin lisätty jotakin uutta. Blogin aiheen on oltava sellainen, että se todella kiinnostaa kirjoittajaa. Muuten päivittäminen käy turhan rankaksi ja lukija haistaa kilometrin päähän, mikäli todellista sanottavaa tai paloa kirjoittamiseen ei ole.

 

Miten liikkeelle?

Käytännössä ilmaisiin blogipalveluihin perustetaan blogi luomalla palveluun oma tunnus. Seuraavaksi on valittava blogin ulkoasu ja muut blogikohtaiset asetukset. Monet blogialustat sisältävät erilaisia teemoja, joiden lisäksi ulkoasua voi usein muokata esimerkiksi värimaailmaa muuttamalla.

Tämän jälkeen on aika ryhtyä tuottamaan sivuille sisältöä. Hyvä teksti on sujuvaa, selkeää, värikästä, informatiivista ja ehkä viihteellistäkin. Huoliteltu sisältö on myös kappalejaoilla ja alaotsikoilla jäsenneltyä sekä tärkeitä asioita korostavaa. Kannattaa kiinnittää huomiota myös pääotsikkoon, fonttiin ja riviväliin.

Tärkeintä on aloittaminen

Kuka tahansa jopa satoja tuhansia kuussa tienaava bloggari on aloittanut tyhjästä. Tärkeintä onkin että et rupea liikaa analysoimaan miten voisit toteuttaa täydellistä blogia, ja hautaa ideoitasi muutaman kuukauden päästä ajatellen: ”no ei siitä varmaan kuitenkaan tulisi mitään.”

Aloita nyt niin et tule katumaan päätöstäsi.