Suomen pullopanttijärjestelmä on siinä mielessä ainutlaatuinen, että samanlaista menetelmää ei löydy monista muista Euroopankaan maista. Koko EU:n alueella on olemassa erilaisia kierrätykseen liittyviä säädöksiä ja yksi näistä on tietysti pakkausten kierrätystä koskevat säädökset. Erinäisten kierrätysmenetelmien lisäksi muun muassa Suomessa on juomapakkausten osalta säädetty panttiin perustuva järjestelmä, jonka avulla pullot ja tölkit saadaan kierrätykseen entistä tehokkaammin.

Vinkkejä pullojen keräykseen

Yksi kiistattomasti suosituimmista pullojen keräyspaikoista ovat ehdottomasti festivaalit, ulkoilmatapahtumat ja muut tapahtumat, joissa suuri joukko ihmisiä kerääntyy esimerkiksi puistoon tai rannalle viettämään aikaa yhdessä sekä nauttimaan virvoitus- ja alkoholijuomia.

Näillä paikoilla onkin mahdollista törmätä useisiin pullojen kerääjiin, joiden ikähaarukka voi vaihdella aina kymmenkesäisestä senioriin. Näissä tapahtumissa on mahdollista tienata hyviäkin summia varsinkin silloin, jos olet paikalla ajoissa ja jaksat kerätä pulloja aamuyön pikkutunneille asti.

Kaikki pulloja keränneet tietävät, että parhaimpia viikonpäiviä pullojen keräämiseen ovat keskiviikko eli ”pikkulauantai” sekä viikonloppu. Tällöin sadat ja taas sadat ihmiset lähtevät illanviettoon. Luonnollisesti vilkkaammissa kaupungeissa pulloja ja tölkkejä kertyy säkkiin enemmän, mutta toisaalta myös ”kilpailu” niistä on kovempaa.

Tämän lisäksi monet tekevät lisätienestejä pullojen keräyksen kautta jopa täysipäiväisesti. Osa heistä herää aikaisin aamulla aivan kuin lähtisivät töihin ja aloittavat pullojen keräämisen. Jotkut ovat taas vieneet pullojen keräyksen tätäkin pidemmälle ja kantavat mukanaan erilaisia työkaluja, joiden avulla he voivat napata pulloja ja tölkkejä suoraan roskalavoilta.

Tämän lisäksi Suomessa toimii pullojen ja tölkkien keräykseen erikoistuneita sovelluksia. Nämä sovellukset toimivat teoriassa seuraavalla tavalla; lataamalla sovelluksen ja luomalla tilin voit palauttaa toisten sovellusta käyttävien henkilöiden pullot ja tölkit kauppaan heidän puolestaan.

Sovelluksen kautta tyhjiä pantillisia pulloja on siis mahdollista ostaa netissä, jolloin niiden ostaja pitää pullopantit itsellään. Voit tilata tyhjiä pulloja ja tölkkejä maksamalla niistä noin puolet siitä summasta, jonka saisit itse pantista. Tällä tapaa sinun ei tarvitse kulkea kaduilla ja puistoissa keräten pulloja, vaan sijoitat niihin pienen summan rahaa mukavasti omalta kotisohvalta käsin, jolloin saat pantin tietysti täytenä käteen, kun palautat pullot ja tölkit kauppaan.

Kuinka paljon pullojen keräämisellä voi tienata?

Se, voiko pullopanteilla todella tienata, on kiinnostanut suomalaisia jo pitkään. Aikaisemmin uutisissa on esimerkiksi kerrottu 12-vuotiaan vantaalaispojan Joona Ritakorven tapauksesta, jossa nuori poika onnistui keräämään muutamien kuukausien aikana kasaan reilu 2 000 euroa, jonka ansiosta hän pääsi toteuttamaan pitkäaikaisen unelmansa ja matkusti Floridassa sijaitsevaan Disney Worldiin.

Nämä tapaukset jäävät kuitenkin harvinaisiksi, sillä internetin keskustelufoorumeilla on kerrottu, että keskimääräiset summat, joita pullojen keräyksellä voi mahdollisesti tienata ovat noin muutamia kymmeniä euroja; toki jotkut kertoivat tienanneensa ahkeralla pullojen keräämisellä parhaimmillaan useita satasia muutamassa kuukaudessa.

Se, kuinka paljon pullojen keräämisellä voi tienata, riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon pulloja ja tölkkejä onnistutaan keräämään. Omat laskelmat on mahdollista tehdä Suomen Palautuspakkaus Oy:n eli PALPA:n asettaman hinnaston mukaisesti, joka on seuraava:

1. Lasipullot

 • 0,3–0,75 litran alkoholijuomaa sisältävät pullot (uudelleen täytettävät) 0,10 €
 • 0,15–2,0 litran kierrätykseen soveltuvat lasipullot 0,10 €
 • 1 litran kotimaiset virvoitusjuomapullot 0,40 €

2. Muovipullot

 • 0,5–0,75 litran alkoholi- ja virvoitusjuomapullot (uudelleen täytettävät) 0,20 €
 • 1–1,5 litran alkoholi- ja virvoitusjuomapullot (uudelleen täytettävät) 0,40 €
 • Max. 0,35 litran kierrätykseen soveltuvat muovipullot 0,10 €
 • Vähintään 0,35 mutta enintään litran kierrätykseen soveltuvat muovipullot 0,20 €
 • Vähintään litran kierrätykseen soveltuvat muovipullot 0,40 €

3. Tölkit ja korit

 • Kaikki tölkit, jotka on varustettu suomalaisella panttimerkinnällä 0,15 €
 • 24 pullon panimokori (sininen) 2,20 €
 • Punainen 0,35 litran pullon ”Coca-Cola-kori” 3,20 €
 • Muut pantilliset korit, jotka on varustettu suomalaisella panttimerkinnällä 4,20 €

Suomessa liikkuu paljon myös pantittomia pakkauksia. Näitä ovat esimerkiksi ulkomailta tuodut pullot ja tölkit sekä materiaalinsa puolesta kierrätykseen soveltumattomat pakkaukset. Vaikka näistä pulloista, pakkauksista ja tölkeistä ei makseta ollenkaan panttia, pantittomat pakkaukset kannattaa ehdottomasti viedä kierrätykseen, sillä suomalainen panttijärjestelmä ottaa ne vastaan ja kierrättää uudelleen, jolloin luontoa säästyy.

Pitääkö pullojen keräämisestä saaduista tuloista maksaa veroja?

Pullojen keräämisestä on tullut niin yleistä, että kaikki eivät välttämättä aina ymmärrä, että pantillisista pulloista ja tölkeistä saaduista tuloista on maksettava ansiotuloveroa. Pullopantin verollisuus johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että laissa ei ole erikseen säädetty pullopanteista saatujen tulojen olevan tuloa, joka olisi verovapaata. Verohallinnosta onkin muistutettu, että kaikki tulo, jota ei ole laissa toisin säädetty, on veronalaista tuloa, josta on maksettava veroa.

Tähän sääntöön on kuitenkin yksi poikkeus; omista pulloista ja tölkeistä ei tarvitse maksaa veroa. Kaikista muista kerätyistä Suomen panttijärjestelmään kuuluvista pulloista ja tölkeistä saaduista panttirahoista tulisi kuitenkin tehdä veroilmoitus ja maksaa veroa verokortissa määrätyn veroprosentin mukaan.

Mikäli pantillisista pulloista ja tölkeistä kerätyt tulot jäävät ilmoittamatta, seurauksena tästä voi olla jälkiverotus eli mätkyt, joita maksetaan muistakin ilmoittamatta jätetyistä tuloista sekä silloin, kun omat tulot on arvioitu liian pieniksi, eikä muutosverokorttia ole tehty silloin, kun on huomattu, että tulot ovat kasvaneet.

Siitä, kuinka paljon suomalaiset ilmoittavat Verohallinnolle panteista saatuja tuloja, ei kuitenkaan ole olemassa erillisiä tilastoja. Verohallinto on myös itse ilmoittanut, että näiden tilastojen laatiminen ja ylläpitäminen eivät ole olleet eivätkä todennäköisesti tule tulevaisuudessakaan olemaan niitä painopisteitä, joihin resursseja ja aikaa tultaisiin panostamaan.

Tämä johtuukin osittain siitä, että pulloja ja tölkkejä keräilevät henkilöt eivät yleensä ole kokoaikaisessa työsuhteessa olevia henkilöitä, joten heidän tulotasonsa on muutenkin suhteellisen pieni. Tätä myötä myös panteista maksettavat verot jäävät varsin pieniksi, eivätkä vaikuta ainakaan Verohallinnon mukaan suuresti siihen verokertymään, jonka Suomen valtio saa kansalaisista vuosittain.