Suomitutka on vuonna 2012 perustettu paneeli, joka toimii yhteistyössä markkinatutkimuksiin erikoistuneen Nepa Insight Oy -nimisen yrityksen kanssa. Kyseinen yritys vastaa yhdessä Cint AB:n kanssa Suomitutkan paneelin hallinnoinnista ja teknisen alustan toteutuksesta.

Suomitutka on Sanoma-konsernin alaisuudessa toimiva tutkimuspaneeli, joka jakaa käyttäjiensä kesken erilaisia verkkokyselyitä esimerkiksi mediaan, tuotteisiin, palveluihin ja markkinointiin liittyen. Suomitutkan kautta kyselyihin osallistuvat jäsenet voivat esittää oman mielipiteensä vastaamalla heille esitettyihin kysymyksiin sähköpostilla lähetettyjen verkkokyselyiden kautta.

Näiden kyselyiden tarkoituksena on saada tarkempaa ja personoidumpaa tietoa kotimaisten kuluttajien omista odotuksista, mieltymyksistä ja mielipiteistä. Tämän lisäksi Sanoma-konserni käyttää kyselyistä saatuja tietoja kehittääkseen Sanoman omia verkko- ja mobiilipalveluita entistä käyttäjäystävällisemmiksi ja mainostehokkaammiksi palveluiksi.

Miten se toimii?

Suomitutkan kautta saapuvat kyselyt tulevat paneeliin osallistuville jäsenille Sanoma-konsernin tai muun yhteistyökumppanin kautta. Kyselyihin ei ole pakko vastata heti kun kutsu paneeliin saapuu, vaan käyttäjä voi itse päättää, milloin haluaa kyselyyn vastata.

Aika, joka kyselyyn on käytetty, korvataan pienellä rahallisella korvauksella, jonka voi käyttää myöhemmin joko lahjakortin ostoon, siirtää omalle PayPal-tilille tai lahjoittaa WWF:n hyväntekeväisyyteen. Tämän lisäksi Suomitutkan jäsenten kesken arvotaan kunkin voimassa olevan kampanjan myötä erilaisia tuotepalkintoja; esimerkiksi tällä hetkellä voimassa olevan kampanjan voittaja vie itselleen upouuden iPad-tabletin.

Palkkiot

Jokaisesta vastaamastaan kyselystä paneelin jäsen saa itselleen pienen rahallisen korvauksen. Maksu suoritetaan suoraan panelistin omaan profiiliin, josta tämä voi sitten vaihtaa halutessaan palkkion lahjakortiksi, siirtää omalle PayPal-tililleen tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Korvauksen suuruus riippuu kyselyn pituudesta, mutta normaalisti sen määrä liikkuu 0,2–2 euron välimaastossa. Korvauksen tarkempi määrä ilmoitetaan aina ennen kyselyn aloittamista, joten panelisti tietää etukäteen, kuinka suuren korvauksen hän tulee kyselystä saamaan. Oma saldo on mahdollista tarkistaa kirjautumalla omalle paneelitilille Suomitutkan kotisivujen kautta.

 

Sanoma Suomitutka-paneeli

  • Osallistuminen ilmaista
  • Kyselyn kesto 2-10min
  • Palkkio maksetaan 0,2-2 euroa per kysely
  • Palkkiomalli: Lahjakortit, käteisenä Paypal-tilille, sekä lahjoitusmahdollisuus hyväntekeväisyyskampanjoihin.

Miksi kyselyistä maksetaan?

Kaikille kyselyyn vastanneille panelisteille maksetaan pieni rahallinen korvaus siitä ajasta ja vaivasta, jonka panelistit ovat käyttäneet kyselyyn vastaamiseen. Kyselyn pituus voi vaihdella, mutta keskimääräisesti vastaamiseen menee aikaa muutamasta minuutista noin 15-20 minuuttiin. Pitemmistä kyselyistä maksetaan luonnollisesti enemmän.

Kyselyiden pohjalta saatavat tiedot, joita käytetään esimerkiksi mainonnan, tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi, ovat arvokasta tietoa sekä Sanoma-konsernille että heidän yhteistyökumppaneilleen.

Rekisteröityminen

Paneelin jäseneksi rekisteröidytään täyttämällä Suomitutkan kotisivuilta löytyvä rekisteröitymislomake. Rekisteröitymislomakkeeseen pääsee klikkaamalla Suomitutkan kotisivujen oikeasta yläkulmasta löytyvää Liity mukaan -painiketta. Käyttäjätunnuksena toimii oma sähköpostiosoite ja salasanan voi valita itse.

Ennen rekisteröitymistä on hyvä tutustua myös Suomitutkan käyttöehtoihin ja tietosuojailmoitukseen. Panelistien vastaukset käsitellään luottamuksellisesti, mikä merkitsee sitä, että kyselyn tietoja ei voida koskaan yhdistää henkilöön, joka on kyselyyn vastannut. Suomitutkan kautta lähetetyt vastakset ovat siis täysin anonyymejä ja kyselyistä saadut tiedot yhdistetään aina kaikkien muiden samaan kyselyyn vastanneiden kanssa. Panelistien henkilökohtaisia tietoja käsitellään kulloinkin voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

Suomitutkan sääntöjen mukaan sama henkilö voi rekisteröityä panelistiksi vain kerran. Näin ollen tilin luominen useammalla sähköpostiosoitteella on sääntöjen vastaista. Rekisteröitymislomakkeen lähettämisen jälkeen panelisti vastaanottaa antamaansa sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin, jonka kautta oma tili vahvistetaan. Rekisteröityminen Suomitutkaan on täysin ilmaista.

Jäsenyyden peruuttaminen

Oma jäsenyys on mahdollista päättää kirjautumalla sisään omalle paneelitilille ja klikkaamalla tilin Profiilisi-kohtaa ja sieltä ”Päivitä profiilisi” -kohtaa. Tässä näkymässä avautuu oikeassa alalaidassa kohta ”Sulje käyttäjätilini”, jota painamalla vahvistetaan tilin peruminen. Tili on mahdollista poistaa myös ottamalla yhteyttä Suomitutkan asiakaspalveluun lähettämällä heille sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Tilin poistaminen on mahdollista milloin panelisti itse haluaa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että mikäli tilillä on poistamisen aikana varoja, ne menetetään automaattisesti. Tästä syystä on tärkeää, että tilillä olevat rahat lunastetaan ennen kuin tili poistetaan.

Suomalaisten kokemuksia Suomitutkasta

Suomalaisten kokemukset Suomitutkasta ovat yleisesti ottaen varsin hyviä. Suomitutkaa operoiva Sanoma-konserni on suomalaisten keskuudessa tunnettu ja luotettava toimija, joten paneelin jäsenet voivat luottaa siihen, että heidän käyttäjätietojaan käsitellään oikein.

Monet ihmiset ovat kyselleet verkon eri keskustelupalstoilla kysymyksiä siitä, maksaako Suomitutka todella kyselyistä rahallisia korvauksia. Yleisesti ottaen Suomitutkan jäsenet ovat antaneet kyselyistä hyvää palautetta ja kertoneet, että rahat on maksettu heille ajallaan. Jotkut käyttäjät ovat ilmaisseet pientä tyytymättömyyttä siitä, että varojen lunastuspyynnöissä voi kestää, mutta näissäkin tapauksissa palkkiot on aina siirretty panelistille heidän pyytämällään tavalla.

Vaikka kyselyihin vastaamalla ei todennäköisesti ehdi rikastua, lukuisat Suomitutkan jäsenet ovat suositelleet jäsenyyttä kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita ansaitsemaan muutamia lisäkymppejä kuussa vastaamalla helppoihin ja yksinkertaisiin kyselyihin.

Muita kyselytutkimuksia, joista voi tienata rahaa: