Miten tehdä rahaa blogilla? Millaisia ovat bloggaajien tulot Suomessa? Kannattaako blogin perustaminen enää vuonna 2021, voiko sillä ylipäätään enää tienata? Nämä kysymykset pyörivät jokaisen blogia harkitsevan ja nykyisen bloggaajan mielessä.

Aloittelevat bloggaajat haluavat tietää miten ylipäätään blogilla voi ansaita rahaa.

Jo jonkin aikaa bloggaamista harrastaneet haluavat tietää kuinka blogia voi paremmin kaupallistaa ja ansaita sillä suurempia tuloja.

Tässä artikkelissa käydään näiden kysymyksien lisäksi läpi Suomessa parhaiten tienaavien bloggaajien tulot (vero.fi).

Kuinka paljon blogilla voi tehdä rahaa?

Arvon lukijat, tätä kysymystä voisi verrata toiseen: “Kuinka paljon yrityksellä voi tienata?”

  • Useimmat tienaavat 0€.
  • Jotkut tienaavat 100€.
  • Toiset ansaitsevat 1000€.
  • Harvat saavat yli 10000€ kuukaudessa pelkällä blogilla.

Ympäripyöreä vastaus… tiedetään.

Käytännössä Suomessa suurituloisia bloggaajia on hyvin vähän. Tämä johtuu suuresti siitä, että meitä on täällä vain reilu 5 miljoonaa. Kansainvälistä yleisöä tavoittelevalla blogilla on toki suuremmat mahdollisuudet tienata isompiakin summia rahaa.

Jokatapauksessa blogilla on mahdollista tehdä rahaa myös täällä Suomessa. Kuten minkä tahansa muun bisnesmallin kanssa, blogilla menestyminen riippuu täysin siitä, kuinka paljon olet valmis investoimaan aikaa ja työtä sen eteen.

Hienoin asia blogin kirjoittamisessa on se, että bloggaamalla voit tienata lähes millä tahansa alalla.

Bloggaajien tulot Suomessa 2019

Alle kasatusta listasta näet parhaiten tienaavien suomalaisten bloggaajien tulot vuodelta 2019 (lähde vero.fi/iltalehti).

Toki täytyy muistaa että useimpien bloggaajien tulot koostuvat muustakin kuin nettisivuista tienatusta rahasta. Useimmat alla olevista henkilöistä tienaavat rahaa myös mm. tubettamisella, puhujakeikoilla ja tapahtumilla, sekä yrittäjyydellä.

Vuoden 2019 parhaiten tienaavat bloggarit:

Henkilö Tulot Blogi
1. Sara Vanninen 234 000€ Sara Tickle
2. Natalia Salmela 169 403€ White trash disease
3. Janne Naakka 131 065€ Naag
4. Sara Parikka 108 457€ Sara Parikka
5. Karoliina Pentikäinen 105 966€ Kolmistaan
6. Özgun Didem 97 500€ By Didem
7. Metti Forssell 94 700€ Metti Forssell
8. Iina Hyttinen 92 740€ But I’m a human not a sandwich by Iina Hyttinen
9. Ulla-Riitta Koskinen 92 680€ Prime life by Umppu

Niinkuin näkyy, suurin osa henkilöistä on lifestyle-blogia kirjoittavia naisia, mutta kyseessä ei ole täysin naisvaltainen ammatti, sillä Suomesta löytyy myös iso liuta miehiä, jotka tienaavat rahaa nettisivuilla/blogillaan, vaikka eivät ylläkään aivan näiden naisten tasolle tuloillaan.

Kaikki tulot eivät kuitenkaan yksinomaan tule listan henkilöillä bloggaamisesta. Esimerkiksi White Trash Disease -blogin kirjoittaja Natalia Salmela tekee blogihommien lisäksi podcasteja, somebisneksiä, sekä johtaa satokausikalenteri -nimistä yritystä. Sara Parikka taas näytteli bloggaamisen lisäksi vuonna 2019 Salatuissa Elämissä.

Samaa voi sanoa useammastakin listan blogaajasta, käytännössä kenelläkään heistä ei tuloja tule yksinomaan blogin ylläpitämisestä. Useammat tekevät kahta tai kolmea työtä yhtäaikaisesti, ja eikä yksikään heistä ole varmasti leipäänsä tienannut helpolla, joten muistetaan arvostaa heidän kovaa työtä ja panostusta, jota ei näistä luvuista näy ilmi.

Lisäksi yhä useammalla blogaajalla ja influensserillä on useita eri osakeyhtiöitä, joten todellisia tuloja voi olla vaikea arvioida, eikä kaikkia hyvin tienaavia bloggaajia välttämättä ole tälle listalle siksi päässyt.

Yllämainitun jälkeen täytyy jokatapauksessa todeta, että bloggaamisessa ei ole kyse mistään ohimenevästä trendistä, vaan täysin varteenotettavasta tavasta tienata rahaa.  Nykypäivänä bloggaamisessa tosiaan pyörii isot rahat, sillä yritykset hyödyntävät markkinoinnissaan influenssereita, jotka tavoittavat yrityksen brändiin sopivia kuluttajia. Ja tilanne ei tule muuttumaan tulevaisuudessakaan, sillä sisällöntuottajat ja bloggarit ovat vuosi vuodelta halutumpia markkinakanavia yritykselle.

Voisinko minä elättää itseni blogilla?

Lyhyt vastaus: kyllä.

Totuus kuitenkin on, että 90% bloggaajista, blogin ylläpitäminen on vain harrastus.

Ja juuri tuo käsitys blogin ylläpitämisestä harrastuksena on se, mikä erottaa blogilla tienaavat ja blogiharrastelijat toisistaan.

Jos haluat ansaita rahaa blogillasi, tulee sinun ajatella blogin ylläpitämistä työnä, johon panostat aikaa ja rahaasi.

Vähän kuin yrityksenkin perustamisessa, yrityksen toimialasta huolimatta, sen tarkoitus on tuottaa tuloa omistajalleen. Jos ajattelee blogia yrityksenä, on helpompaa ymmärtää kaikkia keinoja, jotka vaikuttavat blogista saatuihin tuloihin – tai ylipäätään miten blogilla edes tehdään rahaa?

Rahaa ei blogin ylläpitämisestä siis tule ilman työtä ja hikoilua. Yhdenkin artikkelin kirjoittaminen voi viedä paljon aikaa, puhumattakaan säännöllisestä blogin päivittämisestä. Mutta toisaalta… blogia kirjoittaessasi voit olla oman itsesi pomo. Tehdä julkaisua vain aiheista, jotka kiinnostavat sinua. Ja pitkässä juoksussa työllistää itsensä blogilla – ja viihtyä työssään hyvin.

Alkutaipale on tottakai haastava, mutta blogin perustaminen ei ole rakettitiedettä. Aloittaminen on tärkein askel. Ensimmäisen myynnin tai ensimmäisten mainostulojen jälkeen blogin ylläpitämiseen saa aivan uudenlaista innostusta.

Miten blogilla sitten käytännössä ansaitaan rahaa?

Blogin ylläpitäminen ei itsessään tuo sinulle rahaa.

Bloggaamalla voit ansaita rahaa samalla tavalla kuin kaikki muutkin: tarjoamalla jotakin lisäarvoa rahaa vastaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa että blogisi tulee paikka, johon lukijat tulevat hakemaan ratkaisuja ongelmiinsa. Ongelma voi olla jokin konkreettinen asia, kuten “miten käyttää ompelukonetta”, tai ongelmana voi olla myös tylsyys, johon blogisi vastaa viihteellisellä arvollaan.

On sanomattakin selvää, että erilaiset blogit tarjoavat hyvinkin erilaista lisäarvoa lukijoilleen. Blogisi lisäarvon tyyppi vaikuttaa siihen, miten blogilla voi käytännössä tienata rahaa.

Viisi yleisintä tapaa tienata rahaa blogilla ovat: mainokset, affiliate- eli kumppanuusmarkkinointi, sponsoroidut postaukset, tuotteet, ja palvelut.

Lue lisää täältä näistä keinoista, ja miten blogilla tienaaminen käytännössä onnistuu. Tutustu myös blogitulejen verotukseen.