Vaikka on totta, että suurituloinen onnistuu todennäköisesti kasaamaan lyhyessä ajassa enemmän rahaa säästöön, ei pienituloisen säästäminen ole täysin mahdotonta. Usein on myös syytä ottaa huomioon, että mitä enemmän meillä on tuloja, sitä enemmän meille kertyy myös kuluja. Tästä syystä säästämisen A ja O on aina hyvä ymmärrys siitä, mihin omat rahat menevät ja millaisilla muutoksilla ja valinnoilla voimme varmistaa, että rahaa jää myös sivuun – oli palkka sitten miten pieni tahansa.

 

Säästäminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta

 

Sitä ei ole kieltäminen, etteikö rahan säästäminen pienistä tuloista olisi haasteellista. Usein rahat kuluvat helposti vuokraan, ruokaan, laskuihin ja muihin pakollisiin menoihin – varsinkin, jos perheessä on useampi henkilö. Kun viimeisiä euroja joudutaan laskemaan, moni varmasti miettii, että säästäminen on aivan mahdotonta.

 

Jos kuukauden tulot ja menot ovat kuun lopussa täysi nolla kaikkien pakollisten menojen jälkeen, säästäminen ei ole ensimmäisenä mielessä. Kuitenkin meillä kaikilla on aivan varmasti sellaisia menoja, joista voimme luopua ainakin väliaikaisesti. Monissa tilanteissa säästäminen tarkoittaa sitä, että meidän on luovuttava jostakin sellaisesta asiasta, jota olemme pitäneet aikaisemmin jopa välttämättömänä. Tällaisia tilanteita kohtaamme erityisesti silloin, kun tulot ovat pienet, mutta samalla rahaa halutaan saada säästöön.

 

Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että pienistä puroista syntyy suuria jokia. Sama pätee täydellisesti myös säästämiseen. Eli silloin, kun pyrimme säästämään pieniä summia vaikkapa kerran viikossa tai kerran kuussa, vuoden päästä meillä onkin kasassa jo huomattavasti suurempi summa. Pienituloisissa talouksissa säästösumma karttuu usein hitaasti, joten kärsivällisyyttä tarvitaan.

 

Kuinka päästä säästämisen alkuun?

Säästäminen lähtee aina päätöksestä säästää rahaa. Olet kenties pyöritellyt tätä ajatusta päässäsi jo useamman vuoden ajan, mutta et ole yksinkertaisesti päässyt säästämisen alkuun. Tämä on täysin normaalia – meille kaikille on varmasti käynyt joskus niin.

 

Monen on helpompi päästä säästämisen alkuun motivoimalla itseään jollakin palkinnolla, joka odottaa häntä projektin loppupäässä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että säästämme lomamatkaa, autoa, asuntoa tai muuta kivaa varten. Tällaiset asiat toimivat vahvana motivaattorina, joka auttaa meitä laittamaan pieniä summia säästöön vaikkapa joka kuukausi.

 

Budjetti

 

Esimerkki kuukausibudjetista

Kun tavoitteet on asetettu, on tärkeää, että laadit itsellesi budjetin. Budjetilla emme onneksi tarkoita monimutkaisia yritysbudjetteja, joiden laatimiseen menee viikkokausia, vaan yksinkertainen listaus vaikkapa paperille tai Excel-taulukkoon riittää.

Budjetin avulla selvität, kuinka paljon sinulla on tuloja ja menoja, ja kuinka paljon näistä tuloista ja menoista jää plussalle tai miinukselle kuun lopussa. Mukaan tulee laskea laskujen, ruoan, vuokran ja muiden pakollisten menojen lisäksi myös mahdolliset lainanlyhennykset, harrastukset sekä auton kulut tai esimerkiksi julkisella liikenteellä kulkemisesta koituvat kulut.

Budjetin kanssa kannattaa olla realistinen. Jos laadit menosi väärin, voi myös säästösuunnitelma epäonnistua. Mieti myös tarkkaan, kuinka paljon olet valmis säästämään kuussa. Voit laskea esimerkiksi sen kuukausittaisen summan, joka sinun tulee säästää, jotta koko perheesi pääsee yhteiselle etelänlomalle vaikkapa kahden vuoden päästä.

Erityisesti silloin, kun tulosi ovat pienet, on tärkeää, että pysyt alkuperäisessä suunnitelmassasi mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi jos tavoitteenasi on ollut säästää 50 euroa kuussa ja huomaat, että et ole saanut monessa kuussa säästöön kuin kympin, tämä vaikuttaa merkittävällä tavalla laatimaasi säästösuunnitelmaan. On parempi pysyä tiukasti suunnitelmissa kuin lykätä säästämisestä seuraavalle kuulle, koska ”silloin minulle varmasti jää enemmän rahaa säästöön”.

 

Säästämisvinkkejä pienituloisille

Kuinka sitten säästäminen tapahtuu silloin, jos tulot ovat hyvin pienet? Kuten yllä jo mainittiin, säästäminen on mahdollista myös pienistä tuloista, mutta tällöin voit tarvita enemmän suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä sekä realistinen budjetti, jonka avulla voit selvittää, millaisia kuluja joudut todennäköisesti karsimaan, jotta saat kuukaudessa riittävän määrän rahaa sivuun. Tässä muutamia mielenkiintoisia vinkkejä, joiden avulla voit säästää selvää rahaa.

  1. Kilpailuta sopimuksesi

Tiesitkö, että voit kilpailuttaa esimerkiksi sähkö-, netti-, puhelin-, laina- ja vakuutussopimuksesi milloin itse haluat? Monet meistä ovat tuudittautuneet siihen ideaan, että sopimus, josta olemme maksaneet vuosien ajan, on se kaikkein paras. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Kilpailuta siis rohkeasti sekä sähkösopimuksesi että puhelinliittymäsi, sillä netissä toimii tänä päivänä lukuisia ilmaisia kilpailutussivustoja, jotka tekevät koko työn puolestasi. Tällä tapaa voit säästää kuukaudessa useita euroja.

Mikäli sinulla on pikavippejä tai kulutusluottoja, niiden kilpailuttaminen tai yhdistäminen voi olla yksittäisistä säästökeinoista kaikkein tehokkain.

Varsinkin nyt, kun koronakriisin myötä Suomen hallitus laski kulutuslainojen korkokaton väliaikaisesti vain 10 prosenttiin, monella voi olla mainio tilaisuus korvata kalliit lainat edullisemmalla.

Monet laina-ja talousaiheiset vertailusivustot ovat tehneet tutkimusta siitä, kannattaako lainojen yhdistäminen oikeasti. Muun muassa Korkovartija.fi sivuston omakohtainen kokeilu osoitti, että lainojen kuukausieriä on mahdollista saada jopa satoja euroja alemmas.

Vaikka yhdistelemällä lainat voi saada säästöä edullisemman kuukausierän muodossa, on tärkeä kiinnittää huomiota myös lainan kokonaiskustannuksiin koko laina-ajalta. Paras keino päästä veloista eroon on tietysti aina maksaa lainat ennenaikaisesti kokonaan pois.

  1. Säästä kodin kuluissa

Kun seuraavan kerran käyt suihkussa, lyhennä suihkuaikaa viidellä minuutilla. Sulje vesihanat hampaiden harjaamisen ajaksi, sammuta valot, kun et ole huoneessa, äläkä pidä televisiota, kahvinkeitintä tai muuta kodinelektroniikkaa päällä turhaan. Myös laskemalla talon sisälämpötilaa asteella tai kahdella vaikutukset energiankulutukseen ovat suuret.

  1. Laita itse ruokaa

Vaikka tämä voi kuulostaa pienituloisen korvaan itsestäänselvyydeltä, monet ostavat jopa huomaamattaan kotiin paljon eineksiä ja valmisruokia. Oli kyseessä sitten kiire tai laiskuus, ruoan laittaminen tulee aina edullisemmaksi kuin valmisruokien ostaminen. Tutustu lisäksi ruokakauppojen tarjouslehtiin ennen lähtöä, suunnittele viikon ruoat huolella, laadi lista tarvittavista aineksista, äläkä mene kauppaan nälkäisenä; tällä tavalla ehkäiset myös turhia heräteostoksia ja herkkuja, jotka voivat napata viikoittain budjetistasi jo useamman euron. Myös terveys ja keho kiittävät!

  1. Hyppää pyörän selkään tai kävele

Jos työ- tai koulumatka vain sen sallii, käytä mieluummin liikkumiseen omia jalkojasi tai pyörää. Auton juoksevat kulut ovat kuukaudessa valtavat ja samoin aikuisen bussilippuun uppoaa helposti useita kymmeniä euroja joka kuukausi. Kävely ja pyöräily ovat myös loistavaa liikuntaa, minkä ansiosta voit säästää tuntuvasti rahaa myös kuntosalijäsenyydessä tiukan säästökuurin ajan.

  1. Karsi asumiskuluista

Monella meistä suurin osa kuukauden tuloista uppoaa vuokraan. Jos säästäminen tuntuu mahdottomalta, usein ratkaisuna voi olla muutto pienempään asuntoon tai edullisemmalle asuinalueelle. Vaikka ajatus muutosta voi tuntua suurelta ja vaativalta päätökseltä, samalla se voi olla ratkaisevan tärkeä askel kohti säästösuunnitelmasi täyttämistä erityisesti silloin, jos pienistä tuloista ei jää kuukauden jälkeen juurikaan mitään säästöön.

  1. Panosta laatuun

Tämä kohta ei ole itsestäänselvyys monelle pienituloiselle. Joissakin asioissa on kuitenkin mahdollisuuksien mukaan pyrittävä panostamaan määrän sijasta laatuun. Moni ei tule miettineeksi, että joka vuosi ostettavat halvat talvikengät, jotka kestävät vain yhden talven, tulevatkin yllättäen kalliimmaksi kuin laadukkaammat ja kalliimmat talvikengät, jotka kestävät kovassakin käytössä useita vuosia. Netistä löytyy tänä päivänä runsaasti myös suosittuja kirppisryhmiä, joissa ihmiset myyvät laadukkaita tuotteita edulliseen hintaan. Kasvavien lasten kohdalla laadussa voi toki joustaa; vaatteet ja kengät joutuvat vaihtoon joka tapauksessa hyvin äkkiä!

  1. Laita rahat säästöön säästötilille

Säästötilin hyödyllisyys perustuu sen korkoon, jonka avulla voit kerryttää lisäsäästöjä ajan myötä. Vaikka pienissä summissa kovin suuria korkoja ei omille säästöille kannata odottaa, on säästötili normaalia tiliä huomattavasti fiksumpi valinta – jo senkin takia, että rahasi tulevat olemaan siellä turvassa, eivätkä niin sanotusti kutkuttelemassa käyttötililläsi valmiina käytettäväksi. Säästötiliä ei suinkaan kannata avata suoraan omaan pankkiin, vaan niitä kannattaa vertailla netissä ennen päätöksen tekemistä kilpailukykyisimmän koron löytämiseksi.

Lopuksi

Pienillä tuloilla säästäminen vaatii sekä pitkäjänteisyyttä, motivaatiota että kärsivällisyyttä. Monille koko idea säästämisestä voi olla täysin uusi, joten tilanne voi tuntua jopa ahdistavalta. Ei hätää – monet meistä ovat eläneet samassa tilanteessa ja siksi onkin tärkeää, että säästämisen kohteena toimii jokin oma unelma tai suuri motivaattori, joka saa sinut jatkamaan eteenpäin!

Säästäminen alkaa siis aina budjetin laatimisesta, jossa otat huomioon kaikki tulosi ja menosi, sekä säännölliset että epäsäännölliset sellaiset. Loogista on, että säästäminen ei ole mahdollista silloin, jos kulutat enemmän kuin mitä tienaat. Usein eteen koittaa myös tilanne, jossa huomaat, että säästääksesi sinun on luovuttava jostain, jota aikaisemmin pidit tärkeänä tai jopa välttämättömänä, mutta nämä arjen pienet uhraukset tulevat maksamaan ponnistelusi tuplana takaisin sinä päivänä, kun huomaat, että olet päässyt tavoitteeseesi!