Toluna poikkeaa muista maksetuista kyselyistä, sillä se on paljon enemmän kuin pelkkä kuluttajapaneeli. Toluna on ikään kuin eräänlainen verkkoyhteisö ja foorumi, jonka kautta kuluttajat voivat kertoa mielipiteensä. Toluna on suuri kansainvälinen yritys, joka tekee tutkimuksia ympäri maailman. Se pitää toimipaikkaansa Yhdysvalloissa. Tolunan avulla voi tienata rahaa vastaamalla erilaisiin kyselyihin. Kyselyitä on tarjolla vaihtelevasti. Kyselyt lähetetään käyttäjille heidän täyttämiensä vastaajaprofiilien mukaan. Jos käyttäjän vastaajaprofiili soveltuu kyselyyn, lähetetään kysely suoraan käyttäjän antamaan sähköpostiosoitteeseen. Kyselyihin voi vastata joko niin kauan kuin ne ovat avoinna tai vastaavasti niin kauan, kunnes tarvittava määrä vastauksia on saatu kasaan kustakin kohderyhmästä.

 

Toluna kerää tietoa yritysten tai muiden organisaatioiden teettämiin kyselytutkimuksiin. Kyselyt voivat koskea monia aihepiirejä. Tavallisten kyselyiden lisäksi Tolunalla on äänestyskyselyitä. Niissä tutkitaan siis myös jotakin tiettyä aihetta, mutta vastaukset on muotoiltu etukäteen. Käyttäjät klikkaavat siis sitä vaihtoehtoa, joka on eniten heidän mieleensä. Äänestyskyselyiden kohdalla tilastoja päivitetään jatkuvasti.

 

Käyttäjät voivat itse luoda myös peukkuäänestyksiä ja kamppailuja. Kamppailu on valinta kahden  eri vaihtoehdon välillä. Peukkuäänestyksellä taas voidaan päättää, pitävätkö kuluttajat esimerkiksi tietystä tuotteesta tai palvelusta, joka on vasta tuotu markkinoille tai jota ollaan lanseeraamassa. Tällaiset peukkuäänestykset ja kamppailut ovat nopeita, yhden klikkauksen äänestyksiä, joista ei yleensä saa palkkiota.

 

Kenenkään yksittäisen käyttäjän mielipiteet eivät koskaan tule esiin julkisesti. Kyselyihin vastaaminen tapahtuu täysin anonyymisti. Vastaukset tulee antaa rehellisesti ja on hyvä muistaa, että kyselyihin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Mitä enemmän tietoa käyttäjät tuovat esille kyselyissä, sitä paremmin kyselyn tilanneet tahot voivat hyödyntää saatuja tietoja. On siis tärkeää olla rehellinen ja avoin ja vastata kyselyihin kattavasti.

Toluna

  • Osallistuminen ilmaista
  • Kyselyn kesto 4-30min
  • Palkkio: 1-5 euroa / kysely
  • Palkkiomalli: Rahana Paypal-tilille tai lahjakortteina monipuolisiin verkkokauppoihin

Tolunan tarjoamat palkkiot

Tolunan kyselyihin vastaaminen palkitaan pisteiden muodossa. Pisteiden määrä on suhteutettu aina kyselyn pituuteen. Mitä pidempi kysely on, sitä enemmän pisteitä käyttäjä saa. Pisteet voi muuttaa käteiseksi Paypal-tilille, ja lahjakorteiksi tai niillä voi osallistua arvontoihin. Tolunan kautta hankitut lahjakortit käyvät monissa liikkeissä. Niillä voi maksaa joko verkkokaupassa tai varsinaisessa myymälässä. Jos pisteet haluaa käyttää arpalippuihin, onnistuu sekin. Arvonnoista on mahdollista voittaa huikaisevan hyviä palkintoja. Arvontojen palkintoja voivat olla esimerkiksi uusinta mallia olevat elektroniikkalaitteet sekä käteinen raha. Suurempia määriä pisteitä saa kyselyiden täyttämisestä. Pienempiä pistemääriä taas saa esimerkiksi profiilin täyttämisestä tai päivittämisestä.

Tolunalla on myös erikoinen Gifties-ohjelma. Se on eräänlainen pikavoittopeli, jossa on mahdollista saada voittoja. Jokaista pelikertaa varten tarvitsee kuitenkin maksaa pisteitä, joten aivan ilmaiseksi voitot eivät tule. Tolunalla on virtuaalisia Gifties-lahjoja, joille valitaan voittaja sattumanvaraisesti. Jokainen lahja edustaa ihan oikeaa tuotepalkintoa, jonka joku peliin osallistuneista käyttäjistä voittaa. Käyttäjän tarvitsee vain maksaa pisteitä ja klikata lahjaa nähdäkseen, voittaako hän. Gifties-lahjan lunastaminen pisteillä ei siis takaa itsessään voittoa, mutta antaa mahdollisuuden siihen.

Kyselyiden pituus

Tolunalla on runsaasti eripituisia kyselyitä. Kyselyn pituus riippuu siitä, miten laajan tutkimuksen tilannut taho haluaa. Useimmiten kyselyt kestävät noin 15–20 minuuttia. Ne ovat siis normaaleja keskimääräisiä kyselyitä pidempiä ja kattavampia. Jokaisen kyselyn alussa on muutamia tarkentavia kysymyksiä. Niiden avulla voidaan varmistaa, että vastaaja on varmasti kyselyn kohderyhmää. Jos vastaaja ei osoittaudu kohderyhmän edustajaksi, kysely päättyy. Tämänkin vuoksi profiilin päivittäminen on tärkeää. Kukaan ei halua saada kyselyitä, jotka eivät sovikaan itselle. Niistä ei nimittäin saa ollenkaan korvausta. Sen sijaan profiilin päivittämisestä maksettava korvaus on jotakin erikoista ja siitä Toluna on saanut kiitosta käyttäjiltä.

Omat kokemukseni tästä palvelusta

Omia kokemuksiakin tästä palvelusta löytyy ja halusin testata pitääkö tämä palvelu lupauksensa sillä netistä löytyi huomattavan paljon negatiivisia kommentteja Tolunaan liittyen.

Kahden kuukauden ajan täytin kyselyitä noin 3-kertaa viikossa. Aikaa kyselyjen täyttämiseen meni arviolta 30 minuuttia päivässä. Enemmänkin olisi voinut tehdä, mutta samaan aikaan olin mukana kahdessa muussa kyselytutkimusyrityksessä, joten oma aika/hermot eivät riittäneet kovempaan tahtiin.

Noilta kahden kuukauden ajalta lahjakortteja kertyi yhteensä 55 euron edestä. Ostin pisteilläni lahjakortteja, sillä Tolunan palkkiomallilla tienaa paremmin lahjakortteina, Paypal-rahaan verrattuna. Tuntipalkka ei ollut siis hääppöinen, mutta laitoin kolmasosan ansaitsemistani pisteistä arvontalippuihin, joten todellinen palkkio olisi lähennellyt sataa euroa.

Lahjakorttien ostaminen ja palkintojen lunastaminen sujui sen suuremmitta ongelmitta, joten ainakin itselläni jäi positiivinen fiilis tästä palvelusta.

Ei tällä rikastumaan pääse, ja kokeiluni tarkoitus oli lähinnä testata palvelun luotettavuutta. Mikäli ylimääräistä aikaa löytyy niin kyllä näiden kyselyjen täyttämisestä voi kivaa taskurahaa tienata.

Katso myös nämä kyselypalvelut, joista voit anstaita rahaa: