Yritys ilman liikeideaa on kuin laiva ilman kapteenia. Pelkkä liikeidean olemassaolo ei kuitenkaan takaa menestystä. Se, että laivalla on joku kapteenin tapainen, ei vielä tarkoita sitä, että ruorin takana heiluva kippari osaisi ohjata laivaa oikeaan suuntaan. 

Jotta laiva ei ajaisi karille, niin on etukäteen varmistattava, että kapteenilla on tarvittavat tiedot ja taidot hallussaan. Tämän sivun tarkoituksena on auttaa yrityksiä validoimaan ja testaamaan liikeideaa etukäteen ennen varsinaisia taloudellisia investointeja uuteen liiketoimintaan. 

Toimivan liikeidean määritelmä

Toimivalta liikeidealta vaaditaan oikeastaan vain kahta asiaa. Liikeidean täytyy ratkaista jokin ongelma ja ihmisten täytyy olla valmiita maksamaan tuotteesta tai palvelusta, joka ratkaisee tämän ongelman

Edellä mainitut kaksi ehtoa ovat ehdoton edellytys toimivalle liikeidealle. Hyvällä liikeidealla on toki paljon muitakin ominaisuuksia. Alla on lueteltu tyypillisimpiä toimivan liikeidean ominaisuuksia.

 • Ratkaisee jonkin ongelman
 • Skaalautuu helposti
 • Omaa hyvän katteen
 • Ei ole helppo kopioida
 • Ei vaadi paljon pääomaa

Esimerkki hyvästä liikeideasta

Esimerkkinä hyvästä liikeideasta on WordPress-asiantuntija. WordPress on maailman suosituin verkkosivustojen julkaisujärjestelmä ja kysyntää WordPress-osaajille riittää. 

WordPress-asiantuntijaksi voi ryhtyä ilman suurta alkupääomaa. Et tarvitse edes liiketiloja vaan sen sijaan töitä voi tehdä paikkariippumattomasti kunhan läppärissä on virtaa ja netti toimii. 

Kun kokemusta ja osaamista kertyy, niin hyvä WordPress asiantuntija voi ansaita työstään helposti 50-200 € / tunnissa. 

Esimerkki huonosta liikeideasta

Pizzerian perustaminen on klassinen esimerkki huonosta liikeideasta. Pizzerian perustaminen vaatii melko paljon pääomia, liiketilasta ja työntekijöistä tulee paljon kustannuksia, kilpailu alalla on kovaa ja katteet pieniä.

Pizzerian avullakin voi tehdä hyvää tiliä, mutta samalla se usein tarkoittaa oman vapaa-ajan uhraamista työlle ja talouelliset riskit ovat usein huomattavia, jos homma ei alakaan toimia. 

Liikeidean validointi ja testaaminen

Liikeideaa kannattaa aina testata ja validoida etukäteen, jos suinkin mahdollista. Validoinnin tarkoituksena on antaa kohtuullinen varmuus siitä, että yrityksellesi tulee kestävä, kasvava ja maksava asiakaskunta muutamassa päivässä tai viikossa, sen sijaan, että tuhlaisit kuukausia tai vuosia ainoastaan huomataksesi, että kaikki aika ja rahat menivät hukkaan.

Tee markkinatutkimus

Markkinatutkimuksen avulla on mahdollista selvittää onko liikeidealle kysyntää. Perinteisesti markkinatutkimus tehdään haastattelemalla mahdollisimman iso kohderyhmään kuuluva joukko ihmisiä tai toteuttamalla kattava kyselytutkimus.

Molemmat edellä mainituista keinoista ovat kuitenkin hitaita, kalliita ja kankeita. On kuitenkin olemassa yksi aivan ylivertainen keino toteuttaa markkinatutkimus. Tämä keino pitää sisällään sen, että tutkitaan kuinka paljon ihmiset tekevät liikeideaan liittyviä hakuja Googlessa.

Hakusanatutkimus

Voit tehdä hakusanatutkimuksen itse käyttämällä Googlen avainsanojen suunnittelijaa tai jotain muuta vastaavaa ohjelmistoa. Vaihtoehtoisesti voit tilata työn joltakin ammattilaiselta. 

Hakusanatutkimuksen / avainsanatutkimuksen avulla selvitettään ensinnäkin kaikki liiketoiminnan kannalta relevantit hakusanat ja niiden kuukausittaiset hakuvolyymit Googlessa. 


Yllä oleva kuva on kuvankaappaus Googlen avainsanojen suunnittelijasta. Kuvan esimerkistä selviää, että tuhat ihmistä kuukaudessa tekee haun ”urheiluhieroja tampere”. 

Hakusanojen kartoituksen ja hakuvolyymien lisäksi on mahdollista tutkia myöskin kilpailutilannetta erilaisten hakukoneoptimoinnin työkalujen avustuksella. 

Useimmat työkalut näyttävät karkean arvion siitä, kuinka suuria ovat eri hakusanojen klikkihinnat Googlen hakusanamainonnassa. Tämän lisäksi on mahdollista selvittää myös eri hakusanojen kilpailutilanne hakukoneoptimoinnin suhteen. 

Markkinoi laskeutumissivua

Laskeutumissivu tarkoittaa yksinkertaista verkkosivustoa, jolla on yksi tarkoitus – saada kävijät suorittamaan jokin konversio, joka voi olla esimerkiksi uutisikirjeen tilaus. 

Laskeutumissivujen logiikka on yksinkertainen. Luot laskeutumissivun, mainostat arvolupaustasi ja katsot kiinnostaako se ihmisiä.

On kaksi syytä miksi laskeutumissivut ovat korvaamattomia:

 • Nillä voi testata liikeideaa vaikka tuotetta tai palvelua ei olisi vielä olemassakaan
 • Kuka tahansa voi helposti luoda laskeutumissivun

Uutiskirjeen tilaajien kerääminen on yksi toimivimmista tavoista hyödyntää laskeutumissivua silloin kun laskeutumissivulla markkinoidaan liikeideaa. 

Toteuta kysely

Kyselytutkimuksen toteuttamiseen on olemassa useita hyviä sovelluksia kuten SurveyMonkey tai Google Forms

Kyselytutkimus on mainio lisä esimerkiksi hakusanatutkimukselle, sillä kyselytutkimuksen avulla voidaan hankkia syvällisempää tietoa ihmisten tarpeista. 

Hakusanatutkimuksen avulla voimme siis selvittää, että tuhat ihmistä kuukaudessa etsii urheiluhierojan palvelua Tampereella. 

Kyselytutkimuksella voidaan selvittää haluavatko urheiluhierojaa etsivät ihmiset ensisijaisesti edullista hintaa, laatua, palvelun nopeutta tai muita vastaavia ominaisuuksia.

Kyselytutkimuksen avulla hankittua tietoa voidaan hyödyntää arvolupauksen määrittelyssä ja tuotteen tai palvelun hinnoittelussa. 

Kokeile ensin kevytyrittäjyyttä

Ajatus yrittäjäksi hyppäämisestä saattaa kauhistuttaa monia tuttuun ja turvalliseen kuukausipalkkaan tottuneita. 

Asiakkaiden ja liikevaihdon hankkiminen ei aina onnistu kovin nopeasti vaikka liikeidea olisi kuinka loistava. 

Voit kuitenkin kokeilla ensin kevytyrittäjyyttä ennen varsinaisen yritystoiminnan aloittamista. Kevytyrittäjyyden avulla voit jatkaa palkkatyössäsi ja samalla testata liikeideaasi käytännössä.

Kevytyrittäjyys ei ole myöskään este starttirahan saamiselle myöhemmin kun varsinainen yritystoiminta alkaa. 

5 vinkkiä kuinka bisnesidea muutetaan rahaksi

 1. Perusta päätöksesi aina faktoihin eikä mutu-tuntumaan
 2. Huolehdi siitä, että arvolupauksesi kertoo ihmisille miksi tuote/palvelu pitäisi ostaa juuri sinun yritykseltä
 3. Ota eri digimarkkinointikanavat ja erityisesti hakukonemarkkinointi haltuun
 4. Keskity ydinosaamiseesi ja osta palveluita toisilta yrittäjiltä
 5. Work smart, not hard

15 tulevaisuuden liikeideaa maailmalta

1. Blogin kirjoittaminen

Bloggaaminen ei ole mitään haihattelua vaan oikea ammatti, jonka avulla tuhansittain ihmisiä ympäri maailmaa ansaitsee elantonsa ja lukemattomat ihmiset perustavat blogeja joka päivä.

Voit kirjoittaa itseäsi kiinnostavasta aiheesta kuten, ruoanlaitosta, muodista, autoista, matkustelusta tai vaikka sijoittamisesta. 

Parhaiten ansaitsevat bloggaajat tienaavat Suomessakin kuusinumeroisia summia vuodessa.

Voit muuttaa blogisi kävijät rahaksi esimerkiksi yhteistyösopimusten ja affiliate-markkinoinnin avulla. 

2. Graafinen suunnittelu

Oletko aina tykännyt visuaalisista jutuista? Jos vastauksesi on kyllä, niin graafinen suunnittelu voisi sopia sinulle. 

Graafinen suunnittelu on alati kasvava ala, jossa osaajille on kysyntää. 

3. Verkkokurssit

Oletko asiantuntija jossakin jutussa? Tiesitkö, että voit paketoida osaamisesi verkkokurssin muotoon ja myydä sitä kautta osaamistasi muille ihmisille.

Verkkokurssissa kuten monissa muissakin digituotteissa on se hyvä puoli, että myynti skaalautuu todella helposti.

4. Amazon myynti

Tiesitkö, että kuka tahansa voi ryhtyä myymään tuotteita länsimaiden suurimmassa verkkokaupassa eli Amazonissa?

Amazon myynti on ollut viime vuosina yksi kohutuimmista bisnesideoista Yhdysvalloissa, Euroopassa ja myös Suomessa. 

Omaan verkkokauppaan verrattuna Amazon myynnissä on se hyvä puoli, että Amazonissa on satoja miljoonia asiakkaita valmiina ostamaan tuotteita.

Lisäksi Amazon hoitaa tuotteiden logistiikan ja asiakaspalvelun, joten Amazon myynti sopii erinomaisesti paikkariippumattomasta työstä haaveilevalle. 

5. Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinointi eli kumppanuusmarkkinointi tarkoittaa tulospohjaista markkinointia, jossa mainostaja maksaa julkaisijalle tuloksista.

Esimerkiksi verkkokauppa voi maksaa bloggarille 10% komission niistä myynneistä, jotka tulevat bloggarin sivuston kautta tulleista kävijöistä.

6. Virtuaalinen assistentti

Virtuaaliassistenttien palveluille on olemassa jatkuvasti kasvava kysyntä. Virtuaaliassistentin työ sopii erinomaisesti esimerkiksi osa-aikaista työtä etsivälle opiskelijalle.

Toisaalta maailmalla on runsaasti kysyntää myös kokoaikaisille virtuaaliassistenteille ja kokenut virtuaaliassistentti voi helposti ansaita 30-50 €/h.

7. Valokuvaaja

Hyville valokuuvaajille ja valokuville on aina kysyntää. Valokuvaaja voi muuttaa osaamisensa rahaksi monella tapaa.

Yksi valokuvaaja voi erikoistua hää- ja juhlakuvauksiin kun toinen voi elättää itsensä myymällä kuviansa kuvapankkien kautta.

8. WordPress-osaaja

WordPressin suosio takaa töitä monenlaisille osaajille. Sivustojen pystytyksen ja ylläpidon lisäksi tarvetta on monenlaisille backend-kehittäjille.

Sinun ei tarvitse välttämättä osata edes itse koodata. On yrittäjiä, jotka kehittävät lisäosia WordPressiin ja teettävät kaiken koodaustyön esimerkiksi UpWorkin kautta.

9. Taksikuski

Taksikuski ei ole mikään auringonlaskun ala. Uusi taksilaki antaa mahdollisuuden kenelle tahansa ryhtyä taksiyrittäjäksi ja hinnoittelu on vapaata.

Lisäksi uudenlaiset palvelut kuten Uber, avaavat monenlaisia mahdollisuuksia.

10. Pienpanimo

Suomessa ja maailmalla on ollut oikea pienpanimobuumi viimeisen 10 vuoden aikana. 

Internet ja sosiaalinen media mahdollistavat pienpanimobrändin kehittämisen aivan uudella tavalla. Jos et usko, niin tsekkaa #pienpanimo

11. Copywriter

Copywritereilta eivät koskaan työ lopu. Alan palkkahaitari on todella leveä, jotkut tarjoavat palvelujaan Suomessakin 10 €/h, kun taas parhaat osaajat veloittavat helposti kolminumeroisen tuntitaksan. 

12. Airbnb

Turismin kasvu on tehnyt Airbnb:sta todella suositun majoitusmuodon. Airbnb tarjoaa bisnesmahdollisuuksia asuntojen omistajille sekä erilaisille ylläpito- ja siivouspalveluille.

13. Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi kuulostaa vaikealta, mutta optimointihommissa on helppo päästä alkuun.

Hakukoneoptimointia voi tehdä periaatteessa kaikille yrityksille, joilla on verkkosivut ja tämän lisäksi mikään ei estä hyödyntämästä taitoja itse, esimerkiksi affiliate-markkinoinnin parissa.

14. Tubettaja

Tubettajat tienaavat rahaa videoiden yhteydessä esitettävistä mainoksista sekä henkilökohtaisesti solmimistaan yhteistyösopimuksista.

15. Kääntäjä

Kääntäjän työ ei ole maailman parhaiten palkattua hommaa, mutta töitä voi tehdä paikkariippumattomasti mistä päin tahansa ja mihin aikaan tahansa.