Edullisella korolla ja joustavilla ehdoilla varustetun lainatarjouksen löytäminen saattaa kuulostaa työläältä tehtävältä, sillä markkinoilla toimii tänä päivänä jopa kymmeniä eri pankkeja ja rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat eri ehdoilla ja koroilla varustettua lainaa.

Onneksi parhaan lainatarjouksen löytäminen ei todellisuudessa ole ollenkaan monimutkaista, sillä voit löytää parhaat lainatarjoukset helposti jo muutamassa minuutissa. Mikä parasta, tämä kaikki onnistuu helposti ja kätevästi vaikkapa omalta kotisohvaltasi käsin ilman turhaa paperisotaa ja konttorissa asiointia. Jatka siis lukemista ja tulet löytämään tästä artikkelista hyödyllisiä vinkkejä parhaan lainatarjouksen löytämiseen.

Vertaile parhaat lainatarjoukset

Miten löydän itselleni parhaimman lainatarjouksen?

Lainatarjouksiin tutustumiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa monestakin eri syystä. Ensinnäkin on hyvä pitää mielessä, että koska lainamarkkinoilla toimii tänä päivänä niin monta eri pankkia ja rahoituslaitosta, on lainatarjouksia näiden toimijoiden välillä lähes yhtä monta sorttia.

Erityisesti vakuudettomien lainatarjousten kanssa tulee olla erittäin tarkkana. Tämä johtuu siitä, että vakuudettomien lainojen koroissa ja kuluissa voi esiintyä suuriakin eroja. Edullisimman ja kalleimman luotonmyöntäjän välillä voidaan puhua jopa useiden satojen eurojen suuruisista summista, vaikka kyseessä olisi tismalleen sama lainasumma ja laina-aika.

Kun pyydät lainatarjouksia, kiinnitä huomiota sekä lainan korkoon että kuluihin. Monet pankit ja rahoituslaitokset mainostavat sivuillaan pelkkää nimelliskorkoa, joka ei kuitenkaan ota huomioon lainan muita kuluja, kuten avausmaksua. Usein esimerkiksi lainan avausmaksu voi maksaa vaikkapa 50–100 euroa, joten muutaman tuhannen euron suuruisessa lainassa puhutaan prosentuaalisesti jo merkittävästä kulusta, jota nimelliskorko ei ota huomioon.

Mistä sitten tietää, mitä kaikkia kuluja lainaan kuuluu? Kiinnitä huomiota lainatarjousta tutkiessasi nimenomaan lainan todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo sinulle lainan nimelliskoron lisäksi myös kaikki muut kulut, joita lainaan voi liittyä. Löydät sekä lainan nimelliskoron että todellisen vuosikoron lainatarjouksesta.

Kun lähetät lainahakemuksen verkossa, saat aina luotonmyöntäjältä lainatarjouksen, jossa määritellään henkilökohtainen korkotasosi. Pankkien ja rahoituslaitosten sivuilla mainostetut ”korko alkaen” ovat tyypillisiä suuntaa-antavia esimerkkejä, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä oman korkotasosi kanssa. Yksi pankki voi mainostaa korkojaan alkaen 5 %, mutta tarjota sinulle luottoa 15 %:n korolla. Tästä syystä on tärkeää, että lainatarjouksia pyydetään samanaikaisesti useammasta eri paikasta, sillä vain tällä tapaa voit selvittää, mikä luotonmyöntäjistä tarjoaa juuri sinulle edullisinta lainaa.

Lainatarjouksia voidaan pyytää kahdella eri tavalla: täyttämällä jokainen lainahakemus erikseen sen luotonmyöntäjän nettisivuilla, josta halutaan hakea lainaa tai vastaavasti hyödyntämällä lainojen vertailupalveluita, jotka kilpailuttavat lainatarjoukset hakijan puolesta. Lainojen vertailupalvelun hyödyntäminen säästää usein sekä aikaa että rahaa, ja lisäksi lainahakemuksen täyttäminen näiden palveluiden nettisivuilla ei sido sinua mihinkään, joten mikäli et ole tyytyväinen saamaasi lainatarjoukseen, sinun ei tarvitse tehdä asialle mitään.

Parhaan lainatarjouksen löytäminen Zmartan lainavertailun avulla

Parhaan lainatarjouksen löytäminen voi siis hyvinkin onnistua lainavertailun avulla. Yksi hyvä esimerkki verkossa toimivista lainojen vertailupalveluista on Zmarta. Kun täytät lainasopimuksen suoraan Zmartan sivuilla, palvelu välittää lainahakemuksesi luottamuksellisesti yhteistyökumppaneilleen, jonka tietojen pohjalta pankit ja rahoituslaitokset tekevät sinulle sitten henkilökohtaisen lainatarjouksen.

Ennen lainahakemuksen täyttämistä voit arvioida suuntaa-antavasti lainalaskurin avulla, paljonko sinun tulisi lyhentää lainaa kuussa laina-aikaa ja lainasummaa muuttamalla. On tärkeää, että sovitat aina lainan lyhennykset mahdollisimman realistisesti omiin menoihisi, sillä lainan lyhennysten jälkeen rahaa tulee jäädä muihinkin tärkeisiin menoihin, kuten muiden laskujen maksamiseen.

Zmartan kaltaisten lainojen vertailupalveluiden käyttäminen on sinulle lisäksi täysin ilmaista, sillä nämä palvelut vastaanottavat komissiota luotonmyöntäjiltä aina silloin, kun joku heidän kauttaan lainansa kilpailuttanut kuluttaja solmii lainasopimuksen. Tästä syystä voit kilpailuttaa lainatarjoukset turvallisesti ja riskittömästi Zmartan ja muiden lainojen vertailupalveluiden kautta. Säästät samalla myös aikaa, sillä tällöin sinun ei tarvitse enää lähettää erillisiä lainahakemuksia useille eri pankeille ja rahoituslaitoksille.

Lainatarjousten vertailu: miksi se kannattaa?

Kun vertailet lainatarjouksia verkossa, pidä myös mielessä, että vakuudettomien lainojen korkokulut ovat esimerkiksi vakuudelliseen asuntolainaan tai opintolainaan verrattuna huomattavasti suurempia. Tämä johtuu siitä, että vakuudettoman lainan myöntäminen on vakuudellista lainaa riskialttiimpaa, joten luotonmyöntäjät pyrkivät kompensoimaan lainaamisen riskiä nostamalla lainan korkokuluja.

Jo pelkästään tästä syystä onkin tärkeää, että vertailet lainatarjouksia huolellisesti keskenään. Lisäksi on tärkeää, että täytät lainahakemuksen huolellisesti ja pystyt esittämään luotonmyöntäjälle mahdollisimman hyvän maksukyvyn, jotta he voivat puolestaan tarjota sinulle mahdollisimman kilpailukykyisellä korolla varustettua lainaa.

Edullisimman lainatarjouksen löytäminen kymmenien eri pankkien ja rahoituslaitosten joukosta voi tietysti tuottaa jonkin verran vaikeuksia. Valikoiman laajuuden vuoksi onkin erittäin tärkeää, että muistat aina vertailla lainatarjouksia toisiinsa ennen lainapäätöksen tekemistä. Vaikka saisit samalta istumalta hyvältä kuulostavan lainatarjouksen, pidä pää kylmänä ja odota muita lainatarjouksia ennen lopullisen päätöksen tekemistä, sillä voi hyvinkin olla, että tulet saamaan tätäkin edullisemmalla korolla varustetun lainan.

Lainavertailussa kannattaa oppia erottamaan halvalta vaikuttavat lainatarjoukset oikeasti edullisista lainoista. Koska luotonmyöntäjät pyrkivät tekemään tuottoa jokaisella lainapalvelullaan, on tietysti ymmärrettävää, että lainaaminenkin on heille pelkkää bisnestä. Tästä syystä kaikki pankit ja rahoituslaitokset pyrkivät saamaan lainatarjouksensa näyttämään mahdollisimman houkuttelevilta ja edullisilta, jolloin on todennäköisempää, että kuluttaja hakee lainaa juuri heiltä.

Kun etsit edullista lainatarjousta, kiinnitä huomiota aina lainan kokonaiskuluihin. Useamman lainatarjouksen ehtoihin tutustuminen voi tuntua aluksi työläältä tehtävältä, mutta kyseessä on askel, jota ei tulisi missään tilanteessa jättää välistä. Kun tutustut lainan sopimusehtoihin huolellisesti, vältät samalla myös ikävät sudenkuopat ja turhat lisäkulut, jotka voivat tehdä edulliselta vaikuttavasta lainasta varsin yllättäen todella kalliin lainan.

Ennen lainahakemuksen täyttämistä ja lainatarjousten vertailua on tärkeää, että arvioit oman taloudellisen tilanteesi ja maksukykysi realistisesti. Aina, kun haet lainaa, sinun tulee olla varma siitä, että pystyt maksamaan sen takaisin korkoineen ja kuluineen. Laadi siis itsellesi realistinen maksusuunnitelma aina ennen lainan hakemista ja muista sovittaa lainan lyhennyserät huolellisesti omien menojen mukaisesti.