LUOKITUS

(4/5)

Lyhyesti: Virolaislähtöinen Bondora tarjoaa vertaislainoja, eli sijoittajilta annettuja lainoja, joilla se kilpailee perinteisiä luotonantajia vastaan. Bondorasta voi saada lainaa ilman tarkempien tietojen antamista, ja lainan voi saada jo saman päivän aikana tilille.

Bondora AS

Korko

Alkaen 9,99%

Lainamäärä

500 – 10000€

Laina-aika

6kk – 5 vuotta

Vahvuudet

 • Nopea lainahakemus
 • Laina tilille jopa samana päivänä
 • Joustava takaisinmaksuaika
 • Lainan hakeminen helppoa
 • Mahdollisuus maksuttomaan kuukauteen

Kriteerit

 • Hakijan oltava väh. 18 vuotta
 • Suomalainen pankkitili
 • Puhtaat luottotiedot
 • Säännölliset tulot
t

Bondorasta lyheysti

Vuonna 2009 toimintansa aloittanut virolainen Bondora on vertaislainapalvelu. Vertaislainapalvelulla tarkoitetaan sellaista palvelua, jossa lainaa myönnetään varoilla, jotka on kerätty yksityishenkilöiltä. Toisin sanoen vertaislainalla tarkoitetaan yksityishenkilön lainaamaa rahaa toiselle yksityishenkilölle, joiden välillä Bondora toimii.

Yrityksen alkuvaiheilla Bondora oli yksi ensimmäisiä kansainvälisiä vertaislainapalveluita tarjoavista toimijoista. Reilun kymmenen vuoden aikana yritys on laajentanut toimintaansa Viron kautta myös Suomeen ja Espanjaan, ja sillä on tänä päivänä jo yli 800 000 asiakasta.

Mitä ovat vertaislainat?

Kuten edellä aihetta jo hieman sivuttiin, vertaislainalla tarkoitetaan yksinkertaisuudessaan yksityishenkilön lainaamaa rahaa toiselle yksityishenkilölle. Vertaislainoihin viitataan usein myös P2P-lainan nimellä, joka tulee englanninkielen sanoista ”peer to peer” tai ”people to people”.

Tänä päivänä yksityishenkilöt eivät turvallisyyssyistä kuitenkaan lainaa rahaa suoraan toiselle yksityishenkilölle, minkä vuoksi markkinoille on syntynyt kasvava vertaislainojen välittäjien tarve. Bondora on näistä palveluista yksi hyvä esimerkki. Bondoran tapauksessa lainaajalle myönnetty lainasumma ei tule Bondoralta, vaan toiselta yksityishenkilöltä.

Vertaislainapalveluiden idea perustuu kahteen voittoon; voittoon, jota vertaislainaa tarjoava yksityishenkilö haluaa tehdä sekä siihen voittoon, jonka vertaislainojen välityspalvelu tekee sopimuksellaan.

Vertaislainojen välittäjillä on tärkeä tehtävä, sillä ne määrittelevät lainasumman lisäksi lainan ehdot sekä takaisinmaksuajan pituuden. Lainaehtoihin voi kuitenkin vaikuttaa myös itse hakemalla realistista lainasummaa omaan taloudelliseen tilanteeseen sovitetulla takaisinmaksuajalla.

Bondoran toiminta perustuu luotettavaan anonymiteettiin. Bondora tarkistaa itse sekä sijoittajien että lainaajien taustat, mutta näitä tietoja ei jaeta sijoittajien ja lainaajien kesken. Bondoran asiakkaana sijoittavat eivät tiedä, kenelle sijoitetut rahat menevät ja päinvastoin; lainaajat eivät puolestaan tiedä, mistä ja keneltä heidän lainaamansa rahat tulevat.

Kuka voi hakea lainaa Bondoran kautta?

Saadakseen lainaa Bondoran kautta hakijan on täytettävä seuraavat vaatimukset:

 

 • Hakija on vähintään 18 vuoden ikäinen ja enintään 75-vuotias ennen lainasopimuksen päättymistä
 • Hakija omistaa kotimaisen pankkitilin ja asuu vakituisesti Suomessa
 • Hakijalla on säännölliset tulot
 • Hakijalla on puhtaat luottotiedot
 • Hakijalla ei ole aikaisempaa historiaa uhkapeliriippuvuudesta

Mitä taustatietoja hakijalta kysytään lainaa haettaessa?

Muiden pankkien tavoin Bondora tekee kaikille lainanhakijoille luottoselvityksen, jonka avulla se tarkistaa, ettei kyseisellä hakijalla ole maksuhäiriömerkintöjä. Tämä on erittäin tärkeä kohta, sillä luottoselvityksen avulla Bondora saa varmistuksen siitä, että hakijalla ei ole ollut aikaisempia maksuvaikeuksia ja että hän pystyy mitä todennäköisimmin maksamaan myös uuden lainan pois sovitusti.

Hakijan on myös tehtävä Bondoralle selvitys omista tuloistaan. Bondora tarvitsee tositteet hakijan tuloista voidakseen arvioida hakijan maksukyvyn mahdollisimman tarkkaan. Näiden tietojen pohjalta Bondora tekee hakijalle lainatarjouksen muodostaen lainan koron sen maksukyvyn perusteella, jonka hakija on osoittanut.

Tiliotteen liittäminen lainahakemuksen käy helposti Instantorin kautta. Tiliotteen lataaminen käy valitsemalla luettelosta oman pankin ja kirjautumalla sitten sisään omilla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Tämän jälkeen järjestelmä lataa kolmen viimeisen kuukauden tiliotteet automaattisesti Bondoralle, jonka myötä hakija voi jatkaa lainahakemuksen täyttämistä normaalisti.

Bondoran lainat – tietoa ja arvio

Bondora tarjoaa vertaislainojen välittäjäpalveluna nimensä mukaisesti vertaislainoja. Vertaislainat ovat vakuudettomia, eli hakijan ei tarvitse esittää lainalleen vakuuksia tai henkilötakaajaa. Lainaa on mahdollista hakea Bondoralta aina 500 eurosta jopa 10 000 euroon saakka, ja lainan korko on vuodessa alkaen 10 %.

Bondoran vakuudettomille lainoille on mahdollista hakea takaisinmaksuaikaa 3–60 kuukautta. Lainojen takaisinmaksuvaihtoehdot sovitetaan mahdollisuuksien mukaan hakijan oman taloudellisen tilanteen mukaan, ja hakija voi itse valita kuukausittaiset lyhennyserät.

Lainalle on tämän lisäksi mahdollista hakea myös maksuvapaita kuukausia silloin, jos lainan takaisinmaksussa ilmenee odottamattomia vaikeuksia (esimerkiksi työttömyys). Myönnetyn maksuvapaan aikana lainasta maksetaan vain korkoa ja kuluja.

Tämän lisäksi lainan voi halutessaan maksaa pois etuajassa. Nykyisen lainan maksuaikataulua on myös mahdollista muuttaa hakemalla tarvittaessa lisää laina-aikaa ja näin vähentää kuukausierän määrää. Myös maksupäivää on mahdollista muuttaa tarvittaessa.

Lainojen kustannukset ja korot

Vakuudettomat lainat ovat aina vakuudellisia lainoja kalliimpia, koska niiden myöntäminen on luotonmyöntäjille huomattavasti riskialttiimpaa. Tästä syystä luotonmyöntäjät pyrkivät laskemaan vakuudettoman lainan riskiä tarjoamalla sille vakuudellista lainaa korkeampaa korkoa.

Bondoran tarjoamien vertaislainojen korot ovat alkaen 10 prosenttia vuodessa. Tämän lisäksi huomioon tulee kuitenkin ottaa myös lainaan liittyvät muut kulut; Bondoran tapauksessa näitä lainakuluja ovat sopimuspalkkio ja vuosittainen hallinnointipalkkio. Todellinen vuosikorko vaihtelee 25,45 ja 25,87 prosentin välillä. Suurin vuosikorko koskee pieniä, alle 2 000 euron lainoja, joissa nimenomaan lainapalkkiot nostavat lainan todellisia kuluja.

Todellisessa vuosikorossa on otettu huomioon lainan nimelliskoron lisäksi lainan lopullista summaa nostavat lainakulut, eli sopimuspalkkio ja vuosittainen hallinnointipalkkio. Nämä kulut ovat yhteensä 3,65 prosenttia haettavasta lainasummasta, mutta enintään 150 euroa vuodessa.

Lopulliseen lainasummaan vaikuttaa myös valittu laina-aika, sillä mitä pidemmän laina-ajan lainasummalle valitsee, sitä enemmän korkoa ja muita kuluja lainalle ehtii kertyä. Lyhimmillään Bondoran laina-aika voi olla kolme kuukautta ja pisimmillään 60 kuukautta eli viisi vuotta. Lainaa on mahdollista lyhentää tai sen voi maksaa kokonaan pois sovittua aikaisemmin ja ilman lisäkuluja.

Lainan hakeminen Bondorasta käytännössä

Bondoran lainanhaku muistuttaa pitkälti monien muiden digipankkien lainanhakua. Täysin sähköisen lainanhakuprosessin ansiosta lainaa on mahdollista hakea Bondoralta mihin vuorokauden aikaan tahansa. Itse lainahakemuksen täyttäminen kestää noin viisi minuuttia ja alustava lainatarjous on mahdollista saada välittömästi lainahakemuksen lähettämisen jälkeen.

Lainan hakeminen Bondoralta käy seuraavasti:

1. Täytä lainahakemus, tunnistaudu ja lisää tarvittavat tiliotteet

Ensimmäisellä kerralla jokaisen hakijan on tunnistauduttava sivustolle Trustlyn avulla. Kirjautumalla sisään omilla verkkopankkitunnuksilla ja lisäämällä tiliotteen Instantorin kautta järjestelmä vahvistaa hakijan henkilöllisyyden ja pankkitilin automaattisesti.

2. Lähetä lainahakemus

Kun lainahakemus on täytetty oikeaoppisesti ja tiedot on tarkistettu huolellisesti, lainahakemus lähetetään eteenpäin. Jos kaikki hakijan tiedot ovat oikein ja vaatimukset täytetään, Bondora lähettää hakijalle alustavan lainatarjouksen.

3. Valitse sopiva lainasumma ja kuukausilyhennys

Tässä vaiheessa hakijan tulee valita itselleen sopivin lainasumma ja kuukausilyhennys oman taloudellisen tilanteen ja tarpeiden mukaisesti.

4. Lue ja hyväksy lainaehdot

Alustavan tarjouksen hyväksymisen jälkeen Bondora lähettää hakijalle lopullisen lainatarjouksen. Lainatarjouksen ehtoihin tulee tutustua huolella ennen hyväksymistä.

4. Allekirjoita lainasopimus

Hakijalla on 24 tuntia aikaa hyväksyä Bondoran lopullinen lainatarjous. Lainasopimus allekirjoitetaan sähköisesti rekisteröityyn puhelinnumeroon lähetetyn PIN-koodin kautta. Kun lainasopimus on allekirjoitettu, lainasumma siirretään automaattisesti hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

~

Onko Bondoran palvelu luotettava?

Vaikka yritys toimii Virosta käsin, Bondoran ylläpitämä kotimainen sivuliike on rekisteröity myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään luotonantaja- ja vertaislainanvälittäjärekisteriin. Tämä tarkoittaa sitä, että Bondoran toimintaa säännöstellään myös suomalaisen luotonantajarekisterin mukaisesti. Bondora on kerännyt vuosien aikana sijoittajia jo yli 80 eri maasta ja asiakkaita on yrityksen verkkosivujen mukaan jo lähes 804 000.

Bondoran plussat ja miinukset

Kuvakaappaus Trustpilot.fi -sivustolta

Jo vuonna 2009 perustetulla Bondorolla on vertaislainapalveluiden toimialalta pitkä kokemus. Tämä kokemus heijastuu myös Bondoran toiminnassa, sillä se on kertynyt vuosien varrella yllä mainitut yli 800 000 asiakasta Virossa, Suomessa ja Espanjassa.

Bondoran asiakkaat ovat antaneet palvelun laadusta pääsääntöisesti positiivista palautetta, eikä Bondoran toiminnasta ole tähän asti noussut esiin merkittäviä puutteita tai ongelmakohtia. Nettisivujen selkeä suomenkielinen ulkoasu tekee lainan hakemisesta helppoa ja nopeaa.

Lainaprosessien käsittelyajat ovat olleet asiakkaiden mielestä myös hyvin tehokkaita. Suomenkielinen asiakaspalvelu on ammattimaista, mutta palvelua saa tällä hetkellä vain sähköpostin tai nettisivujen kautta lähetetyllä palvelupyynnöllä, joten vastausajat voivat erityisesti viikonlopun aikana venyä valitettavan pitkiksi.

Plussat

 • Luotettava ja turvallinen lainapalvelu, jolla on alalta usean vuoden kokemus
 • Lainanhakuprosessi on helppo ja nopea
 • Lainan hakeminen on maksutonta eikä sido hakijaa mihinkään
 • Suomenkielinen asiakaspalvelu
 • Monipuoliset sijoittajat 80 eri maassa

Miinukset

 • Vertaislainojen korot eivät ole asiakkaiden antamien tietojen perusteella markkinoiden parhaimpia
 • Korot kannattaa tarkistaa lainahakemuksesta, sillä Bondoran korot vaihtelevat suuresti
 • Kaikkea tietoa ei ole saatavilla Bondoran nettisivuilla suomeksi
 • Asiakaspalvelu palvelee vain sähköpostin välityksellä ja vastausajat voivat toisinaan venyä pitkiksi

On hyvä pitää mielessä, että annetut korkotasot ovat aina suuntaa-antavia. Henkilökohtaisen korkotason selvittämiseksi jokaisen hakijan tulee täyttää oma lainahakemus Bondoran verkkosivuilla. Lainahakemuksen täyttäminen on kuitenkin ilmaista, eikä sido hakijaa mihinkään, joten mikäli lainatarjouksessa annettu korkotaso ei vastaa omia odotuksia, lainatarjousta ei ole pakko hyväksyä.

p

Tietoa yrityksestä/yhteystiedot

Tässä Bondoran yhteystiedot pähkinänkuoressa:

Bondora AS
Sähköposti: [email protected]
Osoite: A. H. Tammsaare tee 47, Tallinn 11316, Eesti
Viron yritysnumero: 11483929
EU:n ALV-numero: EE101252401

R

Yhteenveto

Vuonna 2009 perustettu Bondora on ehtinyt useiden vuosien aikana kerätä alalta merkittävää kokemusta, jonka ansiosta se on noussut yhdeksi Suomen suurimmista vertaislainoja tarjoavista palveluista.

Lainan hakuprosessi on tehty helpoksi ja nopeaksi, ja alustavan lainatarjouksen voi saada itselleen jo alle minuutissa. Vertaislainaa on mahdollista hakea Bondoralta 500 eurosta aina 10 000 euroon saakka, 3–60 kuukauden maksuajalla lainasummasta riippuen, koron ollessa alkaen 10 % vuodessa.

Jotta lainaa on mahdollista saada, lainanhakijan tulee olla puhtaat luottotiedot omaava henkilö, joka on 18–75-vuotias lainasopimuksen päättyessä. Hakijan taustat tarkistetaan myös uhkapeliriippuvuuden osalta. Jos tuloja ei liitetä lainahakemukseen, Bondora ei pysty sovittamaan lainatarjouksen korkotasoa lainanhakijan todellisten tarpeiden pohjalta, vaan tarjoaa lainalle todennäköisesti liian korkeaa korkoa.

Vaikka jotkut asiakkaat ovat olleet tyytymättömiä saamansa lainatarjouksen korkotasoon, samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että jokainen lainahakemus käsitellään asiakaskohtaisesti ja Bondora pohjaa lainatarjouksensa aina asiakkaan antamien tietojen mukaisesti. Tätä myötä myös paremman maksukyvyn esittänyt hakija saa paremmalla korolla varustettua lainaa.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä Bondoran lainapalvelusta

Kuka voi hakea lainaa Bondorasta?

Lainaa voit hakea Bondoran kautta, jos olet vähintään 18-vuotias, sinulla on suomalainen pankkitili ja asut Suomessa, sinulla on säännölliset tulot ja puhtaat luottotiedot.

Paljonko palvelun käyttäminen maksaa?

Lainan hakeminen Bondoran kautta on täysin ilmaista. Bondora kilpailuttaa vertaislainat yhdellä hakemuksella, ja perii osuuspalkkion lainanmyöntäjältä.

Mitä tietoja lainahakemuksessa vaaditaan?

Bondora tarvitsee henkilötietojen lisäksi todistukset tuloista. Todistus tuloista voi olla esimerkiksi kuvakaappaus palkkatodistuksesta tai kelan tuista.

Kuinka pian lainan voi saada tilille?

Voit lainan jopa saman päivän aikana tilille.

Mikä on vertaislaina?

Vertaislaina tarkoittaa yksityishenkilön lainaamaa rahaa toiselle yksityishenkilölle. Bondora toimii välittäjänä lainanhakijan ja lainanantajan kanssa.