Etätyö on investointi ajansäästöön

Etätyö ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä ajankohtainen puheenaihe kuin vuonna 2020. Maailmaa ravisuttava koronapandemia on ajanut yhä useamman suomalaisen tekemään etätöitä, ja tästä on opittu paljonkin: ensinnäkin monella työpaikalla on havahduttu siihen, että töitä voidaan tehdä kotoa käsin ja että varsinkin kokouksien järjestäminen onnistuu vallan mainiosti etänä pienen harjoittelemisen jälkeen.

Moni työelämän asiantuntija sanoi jo kesällä, että etätyöhön siirtyminen on ollut monilla työpaikoilla ihan fiksu veto. Onkin syytä olettaa, että vuonna 2021 aikaisempaa selkeästi isompi osa työskentelee ainakin osittain kotoa käsin. Yrityksille tämä tarkoittaa merkittävää säästöä, kun kaikkia työntekijöitä ei tarvitse pitää toimistolla, ainakaan yhtä aikaa, ja edessä onkin muutto kompaktimpaan tilaan. Näin säästetään pitkä penni tilavuokrissa, joka voidaan sitten laittaa työntekijöiden hyvinvointiin.

Etätyö on säästänyt työntekijöiden näkökulmasta ennen kaikkea aikaa, ja tässä artikkelissa tarkastelemmekin juuri tätä aspektia hieman tarkemmin. Kun työtä voi tehdä kotoa käsin, tai jostain muualtakin, säästyy aikaa monesta paikkaa. Tätä aikaa käytetään sitten itse työn tekemiseen, mikä tarkoittaa joko isompaa tuottavuutta tai ainakin lyhyempää työaikaa – kummatkin varsin mukavalta kuulostavia asioita.

 

Aamutoimet karsiutuvat

Monia nyppii töihin lähtiessä siihen liittyvät aamurituaalit: sängystä pitää suorastaan hypätä ylös heti kun herätyskello soi, jotta kaikkiin muihin aamutoimiin jää tarpeeksi aikaa. Sängystä raahaudutaan aamutoimille vessaan, ja varsin moni käy tällöin vieläpä suihkussa, jotta töihin saavuttaessa ei haiskahtaisi eiliseltä hieltä.

Aamulla meikkaaminen tai parran ajo eivät todellakaan ole mitään herkkua: jos on vähänkin vielä unenpöpperöinen meikkisutiin tai partahöylään tarttuessaan, saattaa laittautuminen mennä pieleen: meikkiä tulee levitettyä väärään paikkaan tai höylällä vetäisee kivuliaan haavan poskeensa. Näiden korjaamiseen menee tietysti oma aikansa, mikä sitten puolestaan on pois kaikista muista aamutoimista.

Etätöitä tehdessään sängystä ei tarvitse nousta samalla tahdilla kuin muutoin. Itse asiassa kesällä selvisi, että suurin osa suomalaisista käyttää ylimääräisen ajan juuri nukkumiseen, mikä on hyvä: parempien yöunien avulla aivot toimivat paremmin itse töitä tehdessä. Omaan ulkonäköönkään ei näin nätisti sanottuna tarvitse panostaa, jos työt sujuvat kotoa käsin ilman, että webbikameraa tarvitsee kytkeä päälle.

Työmatkat jäävät historiaan

Työmatkoihin kuluu helposti tunti suuntaansa. Monille on epäselvää, lasketaanko tätä edes työajaksi ja voisiko sen ajan käyttää jotenkin hyödyksi. Monet junalla kulkevat opettajat ovat esimerkiksi tottuneet korjaamaan pistokokeita työmatkan aikana, mutta julkinen kulkuneuvo ei enää nykyisten tietosuojalakien nojalla ole tähän enää oikea paikka. Korona-aikana työmatkalaisen suosimat bussi- ja junavuorot ovat jopa jääneet kokonaan ajamatta.

Omalla autolla kulkeva on puolestaan tottunut katsomaan edessä matelevan auton perää ja tuskailemaan sitä, ettei mistään pääse ohi ja jono ei liiku – ja huonon sään sattuessa liikenne saattaa olla poikki kokonaan.

Etätöissä monien työmatka on taitettu muutamalla askeleella, kun työpaikka on pöydän ääressä. Ei tarvitse odotella asemalla, rapata auton ikkunoita tai istua paikallaan tekemättä mitään hyödyllistä. Työmatkan kustannuksiin liittyvien verovähennyksien kanssa sählääminen loppuu myös, kun siirtyy etätöihin.

Tauot ovat kevyempiä

Moni pelkää, että etätöissä ei saa pitää kahvitaukoja, koska ollaan jo valmiiksi kotona. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä lakisääteiset tauot täytyy saada pitää työpaikan sijainnista huolimatta. Taukojen luonne tosin saattaa muuttua, kun enää ei tarvitse keittää kahvia koko työporukalle ja monesti saa nauttia kodin hiljaisuudesta kaikessa rauhassa. Etätyöläisen on helppo myös käyttää tauko kevyeen happihyppelyyn vaikkapa pihan ympäri kävellen.