Kiinnostaako freelancerina työskenteleminen? Ei ihme, sillä freelancerina voit tehdä töitä vaikka kotisohvallasi, ja olla oman itsesi pomo. Kaikenlisäksi osaava freelanceri tienaa tämän päivän ansioilla kohtuullisen hyvin.

Määritellään ensin, mitä freelancer-työ on?

Freelance on pohjimmiltaan itsenäistätyötä, joka käyttää itse työn suunnittelun ja toteutuksen vapautta. Freelancer on siis oman itsensä työnantaja.
Freelance-työ voi olla esimerkiksi myynti- ja markkinointialaa, kirjoittamista, oikolukua, graafista suunnittelua, hakukoneoptimointia, ohjelmointia ja usein verkkotuotteita.

Mitkä ovat eroja etätyötä ja freelancer-työtä välillä?

Kun työskentelet etänä, sinulla on palkkatyöpaikka ja työn jälkeen voit tehdä tarvittavat raportit. Tästä syystä työskentelet yleensä 8-16 aikana kotitoimistolla, tai haluamassasi paikassa ja työnantajasi maksaa normaalisti työsopimuksen mukaisen palkkasi.
Freelancerina työskennellessäsi valitset itse, mitä työtä teet, ja kenelle. Voit työskennellä milloin ja miten haluat. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on hoidettava myös kirjanpito ja maksettava palkkaa itsellesi.
Freelancer-työssä työn valikoima ei ole rajana, toisin kuin etätyössä, jossa pomosi rajaa työtehtävääsi kuuluvat toimet.

Parhaat freelancer-työt 2021

Freelancer-töitä löytyy verkosta pilvin pimein, mutta tässä on listattuna suosituimmat freelance-ammatit.

1. Freelance-kirjoittaja

Freelance -kirjoittaja voi olla monien erilaisten kirjoitustyylien asiantuntija ja kirjoittaa sisältöä eri julkaisuihin ja kanaviin, kuten verkkosivustoihin, lehdistötiedotteisiin, blogeihin. Kirjoitustöitä voivat olla myös yritysviestintään liittyvät kirjoitukset, sähköpostikampanjojen toteutus, apurahojen kirjoittaminen, tai uutiskirjeet. Monet freelance -kirjoittajat päättivät erikoistua tiettyyn viestintäkanavaan tai toimialaan.

2. Nettisivujen tekijä

Freelance -web-suunnittelijat luovat verkkosivuja asiakkaille heidän tarpeidensa ja määritystensä perusteella. He palvelevat asiakkaita monilta eri toimialoilta, koska heidän taitonsa eivät rajoitu yhteen alaan. Web-suunnittelijoiden taitotaso vaihtelee aina valmisteemoja käyttävästä WordPress-aloittelijasta kokeneeseen koodariin.
3. Freelance-bloggaaja
Freelance-bloggerit kirjoittavat blogipostauksia maksua vastaan erilaisille asiakkaille ja yrityksille. Työ on siis käytännössä monipuolista sisällöntuotantoa. Esimerkiksi asiakas voi palkata freelance -bloggaajan kirjoittamaan blogipostauksen, kuten: Kuinka ansaita rahaa sähköpostimarkkinoinnilla jne.
4. Freelance-videoeditointi 
Freelance-videoeditorina työskentelyn tärkeimpiä etuja tuotantoyhtiössä toimivan editorin sijaan on kyky valita omat työsi, ja tehdä mielenkiintoisempia projekteja. Monet kokopäiväiset freelance-videoeditoijat voivat ansaita enemmän rahaa tekemällä freelance-työtä kuin koskaan kokopäiväisenä työntekijänä. Asiakkaiden saaminen ja oman brändin luominen toki vie aikaa…
5. Freelance-hakukoneoptimointi 
Jos haluat tulla SEO -freelanceriksi, olet varmapalkkaisella alalla. Hakukoneoptimointi on freelancereille suosittu ala, ja syystäkin – kysyntää on enemmän kuin osaavia hakukoneoptimoijia, ja palkkakin on siis sen mukaista. Kaikki yritykset tai henkilöt, joilla on verkkosivusto, haluavat, että heidän verkkosivut näkyvät hakutuloksissa. Näkyvyys hakutuloksissa takaa yrityksille asiakkaita ja myyntiä.
6. Freelance-kirjanpitäjä
Kirjanpitäjien ja kirjanpitäjien ei tarvitse enää upottaa suuria rahoja infrastruktuuriin. Käytännössä tämä mahdollistaa työn tekemisen yksinkertaisilla ohjelmistoilla ja kannettavalla tietokoneella. Yleiskustannukset voivat olla niinkin pieniä kuin kannettavan tietokoneen ja yritysvakuutukset. Miksi et siis tekisi töitä freelancerinä?
7. Sosiaalisen median manageri
Sosiaalisen median managerit auttavat asiakkaitaan navigoimaan sosiaalisessa mediassa. He tekevät tämän auttamalla asiakkaansa noudattamaan yleisön kasvattamiseen liittyviä parhaita käytäntöjä ja ottamalla yhteyttä tähän yleisöön juuri oikealla tavalla.
8. Graafinen suunnittelija
Freelance -graafinen suunnittelija on luova ammattilainen, joka valmistaa grafiikkaa visuaalien avulla ja toimii omana esimiehenään asioidessaan asiakkaiden kanssa. Heidän tehtävänsä on koota kuvia, grafiikkaa ja typografiaa luovasti, hyödyntäen erilaista teknologiaa, työkaluja ja tietokoneohjelmistoja.
9. Logosuunnittelija
Startupit ja asiakkaat, joilla ei ole suunnittelijaa, etsivät usein osaavia logonsuunnittelijoita. Sivustot, kuten Fiverr ja 99 Designs, ovat hyviä paikkoja löytää asiakkaita.
10. Kääntäjä
Jos puhut useita kieliä, taitojasi tarvitaan kääntäjänä. Voit kääntää artikkeleita, ohjeita, kirjoja, opetussuunnitelmia, elokuvakäsikirjoituksia, oikeudellisia asiakirjoja ja paljon muuta.
11. Oikolukija
Jos olet kieliopin ystävä, joka löytää aina kirjoitusvirheitä, oikoluku voi olla loistava homma sinulle. Korjaat ja muokkaat verkkosivustojen, kirjojen, opetussuunnitelman, aikakauslehtien ja muiden julkaistujen tekstien tekstivirheitä.
12. Voiceover -näytteleminen
Oletko koskaan miettinyt ääniä elokuvien trailereissa? Ne ovat ääninäyttelijät tekemiä. Ääniä tarvitaan mainoksissa, televisiossa, elokuvissa ja jopa videopeleissä.
 
13. Valokuvaaja
Jos sinulla on kotistudio, voit ottaa sieltä muotokuvia. Vaihtoehtoisesti voit tarjota editointia sekä työskennellä kotoa käsin. Jos etsit jotain rennompaa ja sinulla on suuri portfolio, voit myydä valokuviasi erilaisissa valokuvapankeissa, kuten shutterstockissa.
 
14. Asiakaspalvelu
Tarjoa asiakkaille positiivinen kokemus sähköpostitse, puhelimitse tai chat -tuella. Tämä työ on hieman vähemmän joustava kuin jotkut muut, koska on todennäköistä, että joudut olemaan tietokoneen tai puhelimen ääressä tiettynä ajankohtana päivästä, mutta joka tapauksessa voit tehdä työtä vaikkapa kotisohvalta.
15. Personal trainer
Kuntosalityöntekijän sijaan voit tarjota palveluita kouluttajana omasta kodistasi. Jos sinulla on kuntosali tai runsaasti harjoitustilaa, voit auttaa asiakkaita kehittämään lihasvoimaa ja saavuttamaan terveystavoitteensa poistumatta kotoa.
16. Ohjelmoija
Voit kirjoittaa tietokoneohjelmistoja ja -koodeja mistä tahansa, kunhan sinulla on tietokone ja internet, joten miksi et tee sitä kotona? Teknologiayritysten lisääntyminen tarkoittaa, että työtä on paljon tarjolla, ja pienyritykset ja yksityishenkilöt haluavat aina luoda omia verkkosivustojaan. Kokeneilta ohjelmoijilta ei ole pulaa työstä.

Mistä löydät töitä freelancerina?

Freelancer-sivustot

upwork.com – verkkosivusto, jossa kohtaavat freelancerit ja työnantajat. Upworkissa on monipuolinen ja selkeä käyttöliittymä, joka helpottaa työnhakua moniin muihin palveluihin verrattuna. Netin laajin verkkosivusto freelancereille, josta löytyy käytännössä kaikkea.
fiverr.com – Fiverr on alusta, joka yhdistää freelancerit yritysten omistajiin, jotka etsivät palveluita erilaisista digitaalisista projekteista, kuten verkkosivujen suunnittelusta, graafisista töistä, sisällön kirjoittamisesta ja ääninäyttelystä.
toptal.com Toptal on freelance -sivusto, joka yhdistää korkeasti koulutetut freelance -alan asiantuntijat yritysten kanssa. Toptalilla on laaja valikoima freelancereita web -kehittäjistä ja web -suunnittelijoista rahoituskonsultteihin ja tuotepäälliköihin.
linkedin.com – LinkedIn on yksi suosituimmista työsivustoista, joka tarjoaa helpon tavan löytää töitä eri aloilta. Se on myös sosiaalisen verkostoitumisen alusta ammattilaisille, jotka voivat muodostaa yhteyden ja olla vuorovaikutuksessa keskenään.
flexjobs.com – Flexjobs on verkkosivusto, joka on erikoistunut joustaviin ja etätyöhön painottuviin mahdollisuuksiin, mukaan lukien freelance-, osa- ja kokopäivätyöt. Palvelusta löytyy laajalti eri töitä; opetustöitä, sisällöntuotantoa, kirjoitustyötä, journalismin työtä yms…
guru.com – Gurussa yritykset hakevat ammattilaisia, joilla on erilaisia taitoja, kuten ohjelmoijia, graafisia suunnittelijoita ja tuotepäälliköitä.
Tämän freelance -sivuston avulla on helppo selata työluetteloita ja lähettää tarjouksia asiakkaille. Aloita rekisteröitymällä ja luomalla freelancer -profiili. Järjestelmä antaa työsuosituksia taitosi ja työkokemuksesi perusteella.
99designs.com – Työpaikkoja etsiville freelance -suunnittelijoille 99designs tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja. Se on freelance -sivusto, joka on erityisesti suunniteltu luovan alan suunnittelijoille. Tarjolla on erilaisia suunnitteluprojekteja logosuunnittelusta ja kirjan kansista vaatteisiin ja tavaroihin.

Facebook-ryhmät

Tässä ryhmässä on kyse aloittavista yrityksistä. Kun etätyö ja virtuaalitiimit yleistyvät aloittavassa yhteisössä, tämä ryhmä yhdistää kaikki nämä mahdollisuudet yhteen paikkaan. Jos olet koskaan halunnut työskennellä verkkoyrityksessä, tämä ryhmä on täydellinen paikka etsiä korkealaatuisia työpaikkoja.
Täysin digitaaliajan paimentolaisten johtama ryhmä pitää työskentelevän matkustajan mielessä. Se on aktiivinen ja sitoutunut yhteisö, johon kuuluu yli 90 000 freelanceria, jotka yhdistävät työn ja matkan. Olitpa etsimässä uusia asiakkaita, selaamassa työmahdollisuuksia tai kysytty matkavinkkejä, tämä on hyvä ryhmä sinulle.
Yli 50 000 jäsenen Remote & Travel Jobsista löydät täydellisen mahdollisuuden verkostoitumiseen alalla kuin alalla. Se on myös yksi nopeimmin kasvavista freelance -yhteisöistä. Ammattilaisten ja työnantajien kanssa 57 maasta ympäri maailmaa löydät todennäköisesti työmahdollisuuden ja muita freelancereita työalueellasi.