LUOKITUS

(4/5)

Lyhyesti: Norjalainen Instabank tarjoaa pieniä ja suuria vakuudettomia lainoja monipuolisiin käyttötarkoituksiin. Instabank soveltuu asiakkaille, jotka haluavat lyhentää lainaa joustavasti, elämäntilanteensa mukaan.

Instabank ASA

Korko

7,99 – 19,99%

Lainamäärä

500 – 50000€

Vahvuudet

 • Suuret lainat
 • Kilpailukykyinen korko
 • Pitkä ja joustava takaisinmaksuaika
 • Helppokäyttöinen palvelu
 • Säästötili

Kriteerit

 • Hakijan oltava min. 23 vuotta
 • Säännölliset tulot – vähintään 20000e/vuosi
 • Puhtaat luottotiedot
t

Mikä Instabank?

Instabank on vuonna 2016 Norjassa perustettu digitaalinen pankki, eli kyseinen pankki toimii kokonaisuudessaan verkossa. Vaikka pankki onkin perustettu Norjassa, se tarjoaa palveluitaan digitaalisena myös suomalaisille asiakkailleen Norjan lakeja ja säädöksiä noudattaen.

Tämän lisäksi Instabankin toimintaa valvovat Suomessa Finanssivalvonta ja Kilpailu-ja kuluttajavirasto (KKV), eli kyseessä on luotettava ja turvallinen toimija. Instabank tarjoaa tällä hetkellä asiakkailleen vakuudetonta lainaa ja säästötiliä varsin hyvällä korkoprosentilla varustettuna.

Arvio Instabankin lainoista – kannattaako hakea?

Instabank tarjoaa asiakkailleen lainaa aina 500 eurosta 50 000 euroon saakka. Hakijat voivat hakea lainalleen haluamaansa takaisinmaksuaikaa oman taloustilanteensa perusteella.

Ennen lainahakemuksen lähettämistä hakija voi laskea lainalaskurilla itselleen sopivan kuukausierän ja laina-ajan sekä muuttaa sitä tarpeen mukaan. Lainakuluissa säästämiseksi lainaa on mahdollista lyhentää myös enemmän kuin mitä sopimuksessa sovittu kuukausimaksu määrää. Laina-ajasta riippumatta hakijalla on myös mahdollisuus maksaa lainansa kokonaan pois ennen sovittua laina-aikaa, ja ilman lisäkuluja.

Tasaerissä maksettavan lainan lisäksi Instabank voi myöntää hakijalle myös joustoluottoa. Tässä tapauksessa Instabank myöntää hakijalle luottotilin, jossa on tietty luottoraja eli limiitti. Luottorajan suuruus määräytyy asiakaskohtaisesti. Joustoluoton tapauksessa luottoa nostetaan omalle tilille tarpeen mukaan, jolloin kuluja ja korkoa maksetaan vain tältä osalta. Luottoa maksetaan takaisin luottotilille omaan tahtiin, mutta vähintään lainasopimuksessa määritetyn minimimäärän verran.

Jos lainan takaisinmaksussa ilmaantuu ongelmia, hakija voi hakea lainalleen myös lyhennysvapaata, jonka aikana lainasta maksetaan vain lainakuluja, eli korkoa ja kuukausittain veloitettavaa viiden euron tilinhoitomaksua. Lyhennysvapaata voi anoa enintään kaksi kuukautta jokaista kalenterivuotta kohden, eikä niitä myönnetä kahdelle peräkkäiselle kuukaudelle.

Instabank tarjoaa lainoilleen takaisinmaksuaikaa pisimmillään jopa 15 vuotta. Kun otetaan huomioon aiemmin listatut kriteerit, jotka Instabank on asettanut hakijoilleen, tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pisimmän laina-ajan, eli 15 vuotta, voi saada maksimissaan 65-vuotias hakija. Tämän ikävuoden jälkeen lainan takaisinmaksuaika tulee sovittaa hakijan iän mukaan, esimerkiksi 66-vuotiaalla se olisi pisimmillään 14 vuotta ja 67-vuotiaalla puolestaan 13 vuotta.

Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että laina-aika on tärkeää sovittaa tarkkaan omien tulojen ja menojen mukaan. Liian pitkä laina-aika kasvattaa lainan lisäkuluja turhaan, kun taas liian lyhyt laina-aika voi ajaa oman taloudellisen tilanteen epätasapainoon.

Lainojen kustannukset ja korot

Instabankin myöntämien lainojen korot ovat aina asiakaskohtaisia, eli ne määräytyvät hakijan esittämän maksukyvyn mukaan. Näin ollen, mitä paremman maksukyvyn hakija on pystynyt lainalleen esittämään, sitä edullisemman koron hän saa myös lainalleen. Instabankilla lainojen korot vaihtelevat välillä 7,99–19,99 prosenttia.

Tämän lisäksi lainaan kuuluu muita kuluja, kuten lainan avausmaksu ja tilinhoitomaksu, joka veloitetaan asiakkaalta kuukausittain. Instabankilla lainan avausmaksu on kaikilla asiakkailla kertamaksuna 90 euroa ja tilinhoitomaksu puolestaan 5 euroa kuukaudessa.

Instabankin lainaa hakiessa kannattaa siis syynätä lainatarjous todella tarkkaan. Jokainen pankki luokittelee asiakkaan aina yksityiskohtaisesti, sillä osa asiakkaista kertoo sekä saaneensa Instabankista todella edullisia lainoja, sekä lainoja kalliiseen hintaan. Onneksi lainatarjouksen hakeminen on aina ilmaista.

Kenelle Instabank tarjoaa lainaa?

Instabank tarjoaa lainaa sellaisille hakijoille, jotka täyttävät seuraavat kriteerit:

 

 • Hakija on vähintään 23-vuotias
 • Hakijalla ei ole aikaisempia maksuhäiriömerkintöjä
 • Hakijan vuotuiset tulot ovat yli 20 000 euroa bruttona
 • Hakijan ikä yhdessä valitsemansa takaisinmaksuajan kanssa ei ylitä 80 vuotta

Mitä taustatietoja hakijalta kysytään lainaa haettaessa?

Ennen lainan saamista Instabank selvittää hakijan taustat. Koska lainaa myönnetään vain sellaiselle henkilölle, jolla ei ole maksuhäiriömerintöjä, Instabank tarkistaa luottotiedot ennen lainatarjouksen tekemistä. Henkilötunnuksen avulla Instabank pystyy myös selvittämään hakijan tarkan iän ja vertaamaan sitä samalla haettuun lainan takaisinmaksuaikaan.

Tämän lisäksi hakijan on tehtävä pankille selvitys omista tuloistaan, jotta Instabank voi tietää, että hakijan tulot ylittävät vaaditun minimisumman, eli 20 000 euroa bruttona vuodessa. Tätä varten hakijan tulee liittää Instabankin lainahakemukseen tuoreimmat palkkalaskelmansa sekä tositteet muista mahdollisista tuloista, kuten vuokra- tai yritystuloista.

Lainojen yhdistäminen Instabankissa

Instabank tarjoaa hakijoilleen lainaa myös entisten lainojen yhdistämiseksi. Lainojen yhdistäminen on mahdollista sekä kokonaisuudessaan että osittain. Lainojen yhdistämiseksi hakijan on kerrottava lainahakemuksessa, haetaanko uutta lainaa entisten lainojen yhdistämiseen.

Hakijan on lisäksi ilmoitettava lainahakemuksessa, aiotaanko lainasumma käyttää lainojen yhdistämiseen kokonaisuudessaan vai pelkästään osittain. Jos lainaa haetaan vain osittain lainojen yhdistämiseen, tästä lainasummasta ylijäävän osuuden voi käyttää lainojen yhdistämisen jälkeen haluamallaan tavalla. Näin hakijan ei tarvitse hakea pankista kahta eri lainaa kahteen eri tarkoitukseen, jolloin säästöä kertyy sekä lainan koroissa että muissa kuluissa.

Lainojen yhdistäminen voi olla kätevä tapa säästää lainakuluissa silloin, jos alle on kertynyt useampia vakuudettomia lainoja. Ennen lainojen yhdistämistä on kuitenkin tärkeää, että edellisten lainojen kuukausittaisia kustannuksia verrataan tarkasti uuden lainan kustannuksiin, jotta voidaan nähdä, kertyykö uuden yhdistelylainan ottamisesta todella säästöä.

Instabankin säästötili

Instabank tarjoaa asiakkailleen kahdenlaisia säästötilejä: tavallisen säästötilin ja korkeakorkoisen säästötilin. Tavallinen säästötili on mahdollista avata Instabankin sivuilla milloin tahansa. Se on täysin kuluton säästötili, jonka talletuskorko on tällä hetkellä 0,60 %.

Instabankin korkeakorkoinen säästötili poikkeaa tavallisesta säästötilistä siinä, että kyseessä on kampanjatuote, joka on mahdollista avata ainoastaan sille tarkoitettuna kampanja-aikana. Näistä kampanjoista ilmoitetaan aina suoraan Instabankin verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa. Tässä mielessä korkeakorkoisen säästötilin metsästäjien kannattaa seurata näitä uutisia tarkkaan.

Nämä kaksi eri säästötilityyppiä eroavat toisistaan koron lisäksi myös maksuttomien nostojen lukumäärän suhteen. Tavallinen säästötili tarjoaa rajattoman määrän maksuttomia nostoja, kun taas korkeakorkoiselta säästötililtä voi ainoastaan tehdä kaksi maksutonta nostoa jokaisen kalenterivuoden aikana.

Instabank myöntää asiakkaalleen vain yhden tavallisen säästötilin kerrallaan. Tavallisen säästötilin lisäksi sama asiakas voi myös avata itselleen yhden korkeakorkoisen säästötilin silloin, kun tuotteen kampanja-aika on voimassa.

Säästötilin avaamiselle ei ole lainan tapaan erillisiä kriteerejä. Tässä mielessä siis kuka tahansa täysi-ikäinen, Suomessa asuva ja suomalaiset verkkopankkitunnukset omistava henkilö voi avata oman säästötilinsä Instabankiin.

Säästötilille ei ole olemassa määräaikaa eikä talletuksille minimirajaa. Näin ollen, vaikka säästötilin saldo olisi nollassa, asiakkaan ei tarvitse maksaa säästötilin ylläpidosta mitään. Hakemus tehdään sähköisesti Instabankin omilla verkkosivuilla ja säästötilin sopimus allekirjoitetaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Samalla asiakkaalla voi olla myös säästötilejä samaan aikaan muissa eri pankeissa.

Säästötilin talletussuoja

Säästötili on tänä päivänä monelle suomalaiselle tärkeä keino säästää rahaa esimerkiksi tulevaisuuden unelmien toteuttamiseen tai pahan päivän varalle. Säästötilin hyvänä puolena on se, että kaikki sinne talletetut varat kerryttävät säästöille tuottoa. Tässä mielessä rahojen tallettaminen säästötilille on huomattavasti järkevämpää kuin niiden säilyttäminen tavallisella käyttötilillä, jonka talletuskorko on pyöreä nolla.

Lisäksi, koska Instabank kuuluu Norjan talletussuojan piiriin, kaikki pankin asiakkaat saavat talletuksilleen ilmaisen talletussuojan aina 100 000 euroon asti. Näin ollen Instabankin talletussuoja korvaa säästötilille talletetut varat silloin, jos pankki joutuu konkurssiin ja julistautuu maksukyvyttömäksi. Norjassa tästä talletussuojasta vastaa Bankenes Sikringsfond, joka maksaa pankin maksukyvyttömyyden tapauksessa pankin asiakkaille talletussuojakorvauksen 7 päivän sisällä.

Tämä talletussuoja koskee myös Norjan ulkopuolella asuvien asiakkaiden säästöjä aina 100 000 euroon saakka. Bankenes Sikringsfondin talletussuoja kattaa sekä kotimaisten että ulkomaalaisten asiakkaiden rahojen lisäksi myös säästöistä kertyneet korkotuotot.

Lisäksi, vaikka Bankenes Sikringsfond maksaa talletussuojakorvaukset aina Norjan kruunuissa, suomalaisen asiakkaan tapauksessa tälle korvataan poikkeuksetta tilille talletettua euromääräistä summaa vastaava korvaus aina 100 000 euroon asti. Tässä mielessä eri valuuttojen kurssivaihteluilla ei ole vaikutusta itse talletussuojan määrään.

Kokemuksia Instabankin lainoista ja säästötilistä

Kuvakaappaus Trustpilot.fi -sivustolta

Instabank on saanut hyviä arvosteluja sekä nettisivujen toimintaan, lainaehtoihin, säästötiliin sekä asiakaspalvelun laatuun liittyen. Trustpilot.fi -sivustolla on yli 1400 arvostelua koskien yrityksen lainoja sekä säästötiliä. Asiakkaiden luotto Instabankin toimintaan on kohtuullisen suuri, kun arvosana on jopa 4,5/5 paikkeilla.

Suurin osa Instabankin entisten ja nykyisten asiakkaiden jakamista mielipiteistä on suhteellisen positiivisia, eikä Instabankin toiminnasta ole noussut esiin suurempia puutteita aina pankin perustamisvuodesta lähtien.

Suurimmaksi kritiikiksi Instabankin asiakkaiden keskuudessa on noussut lainan korko. Monet asiakkaat ovatkin kertoneet, että Instabank ei ole pystynyt tarjoamaan lainalleen järin kilpailukykyistä korkoa.

Samalla on kuitenkin syytä huomioida, että yksikään pankki ei voi luvata asiakkailleen edullista korkoa, sillä korko määräytyy aina asiakaskohtaisesti, eli mitä paremman maksukyvyn asiakas pystyy lainahakemuksessaan esittämään, sitä paremmalla korolla varustettua lainaa hän todennäköisesti myös saa.

Plussaa Instabank on puolestaan saanut suurista lainasummistaan ja joustavista lainaehdoistaan. Koska lainaa on mahdollista hakea pankilta jopa 50 000 euroon saakka, tällä summalla myös suurempien haaveiden toteuttaminen on mahdollista.

Pankista voi hakea tavallisen vakuudettoman lainan lisäksi myös joustoluottoa sekä yhdistelylainaa aikaisempien lainojen maksuun. Joustavien lainan takaisinmaksuaikojen ansiosta asiakkaat voivat maksaa lainaa takaisin oman henkilökohtaisen taloudellisen tilanteensa mukaisesti.

Tämän lisäksi pankin suomenkieliset nettisivut ovat selkeät ja helposti ymmärrettävät. Monet asiakkaat ovat kertoneet, että lainahakemuksen täyttäminen Instabankin sivuilla on helppoa ja nopeaa.

Myös Instabankin säästötili on ehtinyt kartuttaa vuosien varrella suosiota, sillä 0,60 % talletuskorko päihittää monien suomalaisten pankkien tarjoamien säästötilien talletuskorot mennen tullen.

Plussat

 • Lainaa jopa 50 000 euroon saakka, korko alkaen vain 7,99 %
 • Suomenkieliset sivut ja asiakaspalvelu
 • Luotettava toimija, jonka toimintaa valvovat sekä Norjan että Suomen viranomaiset
 • Lainalle mahdollista saada hyvin joustavat maksuajat
 • Nopea ja helppo hakuprosessi, joka tapahtuu kokonaan sähköisesti

Miinukset

 • Hakijoille tarjottu korko on ollut usein esimerkkikorkoa huomattavasti kalliimpi
 • Ei kätevää chat-ikkunaa asiakaspalvelulle; lisäksi asiakaspalvelun aukioloajat ovat rajoitetut (klo 10.00–16.00)
 • Lainan käsittelyajoissa on joitakin puutteita; lainarahojen siirrossa hakijan tilille on kestänyt toisinaan jopa 2–4 päivää

On tärkeää, että ennen lainan hakemista Instabankista tutustut tämän arvostelun lisäksi myös pankin muiden asiakkaiden jakamiin kokemuksiin esimerkiksi nopean Google-haun kautta.

Oman henkilökohtaisen korkotason selvittämisessä muiden asiakkaiden kokemukset eivät kuitenkaan voi auttaa, vaan sinun on aina tehtävä oma lainahakemuksesi Instabankin nettisivuilla. Lainahakemuksen täyttäminen on ilmaista ja sen lähettäminen ei sido sinua mihinkään, joten mikäli Instabankin tekemä lainatarjous ei miellytä, sitä ei ole pakko hyväksyä.

p

Tietoa yrityksestä

Norjalaisen Instabankin pääkonttori sijaitsee Oslossa. Norjan lisäksi pankilla on toimintaa myös Ruotsissa ja Suomessa, mutta koska kyseessä on digitaalinen pankki, sillä ei ole Suomessa omaa toimistoa. Instabankin asiakkaat voivat kuitenkin saada yhteyden asiakaspalveluun sekä sähköpostin että palvelunumeron kautta. Suomalaiset asiakkaat saavat asiakaspalvelua suomen kielellä.

Yhteystiedot

 • Instabank ASA
 • Sähköposti: [email protected]
 • Puhelin: +358 75 3266 170 (suomenkielinen asiakaspalvelu avoinna arkisin klo 10.00–16.00)
 • Osoite: Drammensveien 175, 0277 Oslo, Norja
R

Yhteenveto

Norjalainen digipankki Instabank tarjoaa vakuudetonta lainaa 500 eurosta aina 50 000 euroon saakka, korko alkaen vain 7,99 %. Lainan saamiseksi hakijan on oltava vähintään 23-vuotias, hänellä on oltava puhtaat luottotiedot sekä vähintään 20 000 euron bruttotulot vuodessa. Laina-aikaa on mahdollista saada lainalle 3–15 vuotta, mutta laina-ajan kriteerinä on se, että laina-aika yhdessä hakijan iän kanssa ei saa ylittää 80 vuotta.

Instabank tarjoaa vakuudettomien kertalainojen lisäksi myös joustavalla maksuajalla varustettua joustoluottoa sekä kätevää yhdistelylainaa, jota on mahdollista hakea vanhojen lainojen takaisinmaksuun sekä kokonaisuudessaan että osittain.

Lainojen lisäksi asiakkaat voivat avata Instabankissa säästötilin. Tähän 0,60 prosentin talletuskorolla varustettuun säästötiliin ei kuulu mitään ylimääräisiä kuluja eikä nostorajoituksia. Tämän säästötilin lisäksi Instabank tarjoaa aika ajoin kampanjoita, joiden aikana kuluttajat voivat avata pankissa korkeakorkoisen säästötilin. Instabankin säästötilit kuuluvat Norjan talletussuojan piiriin, jonka myötä myös suomalaisten tallettajien rahat ovat turvattuja korkotuottoineen aina 100 000 euroon saakka.

Kaikein kaikkiaan kyseessä on erittäin turvallinen ja luotettava digipankki, joka on tarjonnut suomalaisille asiakkailleen korkeakorkoisia säästötilejä ja kilpailukykyisellä korolla varustettua vakuudetonta lainaa jo useamman vuoden ajan. Lainahakemuksen täyttäminen Instabankin sivuilla on ilmaista ja riskitöntä, joten voit pyytää oman henkilökohtaisen lainatarjouksesi jo vaikka tänään.