Mikä on lainan vakuus? Vakuudeton laina vs. vakuudellinen laina

Mikä on lainojen vakuus? Tätä kysymystä monet ihmiset kysyvät harkitessaan lainan ottamista. Lainojen vakuuksia on kahdenlaisia: vakuudellisia ja vakuudettomia. Tässä kirjoituksessa käsittelemme näiden kahden vakuustyypin eroa ja autamme sinua päättämään, kumpi niistä sopii sinulle.

Vakuudellisten lainojen vakuutena on vakuus. Tämä tarkoittaa, että jos et pysty maksamaan lainaa takaisin, lainanantaja voi ottaa vakuuden ja myydä sen saadakseen tappionsa takaisin. Vakuudellisten lainojen korot ovat yleensä alhaisemmat kuin vakuudettomien lainojen, koska lainanantaja ottaa pienemmän riskin. Yleisin vakuudellinen lainatyyppi on asuntolaina. Kun otat asuntolainan, panttaat kotisi lainan vakuudeksi. Jos et pysty maksamaan maksuja, pankki voi ulosmitata kotisi ja myydä sen velan maksamiseksi.

Mitä kaikkea voidaan käyttää lainan vakuutena?

Vakuus voi olla mitä tahansa arvokasta. Tällaisia ovat esimerkiksi koti, auto, vene tai muu henkilökohtainen omaisuus. Vakuuden markkina-arvon on oltava vähintään yhtä suuri kuin velkasi. Jos otat vakuudellisen lainan, jonka vakuuden arvo on pienempi kuin velkasi, vakuus ei riitä kattamaan koko velkaa, jos jotain tapahtuu, etkä pysty maksamaan sitä kokonaan takaisin (esim. tulojen menetys).

Vakuudettomat lainat

Vakuudettomien lainojen vakuutena ei ole vakuuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että jos et pysty maksamaan lainaa takaisin, lainanantaja ei voi ottaa sinulta mitään saadakseen tappionsa takaisin. Vakuudettomien lainojen korot ovat yleensä korkeammat kuin vakuudellisten lainojen, koska lainanantaja ottaa suuremman riskin. Yleisin vakuudeton laina on luottokortti. Kun otat luottokortin, lainaat rahaa, joka sinun on maksettava takaisin korkojen kanssa. Lainaa varten ei ole vakuuksia, ja jos et pysty maksamaan sitä takaisin, lainanantaja voi haastaa sinut oikeuteen tai yrittää saada rahat palkastasi.

Kumpi pitäisi valita?

Paras tapa päättää, mikä vakuustyyppi sopii sinulle, on miettiä, mitä tapahtuisi, jos et pystyisi maksamaan lainaa takaisin. Kun kyseessä on vakuudellinen laina, lainanantaja voi ottaa vakuutesi ja myydä sen saadakseen tappionsa takaisin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos jotain tapahtuu etkä pysty maksamaanlainan takaisin, voit menettää vakuudet. Kun kyseessä on vakuudeton laina, lainanantaja ei voi ottaa sinulta mitään, jos et pysty maksamaan lainaa takaisin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos jotain tapahtuu, etkä pysty maksamaan lainaa takaisin, voit päätyä velkaantumaan.